Κύριε Αρναουτάκη: Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα και η «εξίσωση» είναι… γρίφος!

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα, τόσο στην Περιφέρεια Κρήτης, όσο και στους μεγάλους αλλά και στους μικρότερους δήμους της Κρήτης (ίδια και απαράλλαχτη είναι η κατάσταση και στις περισσότερες περιοχές ολόκληρης της χώρας,  δεν «πρωτοτυπεί» το δικό μας νησί) καθώς το… γονατογράφημα του «Καλλικράτη» αρχίζει να γίνεται πράξη στην αυτοδιοίκηση. Κι αν δεν φταίει μόνο ο Καλλικράτης – για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην αυτοδιοίκηση, η… μικροπολιτική, είναι η αμέσως επόμενη «αιτία», που έχει βάλει τους δικούς της κανόνες στο παιχνίδι και καθορίζει εν πολλοίς τις επόμενες κινήσεις, στον αυτοδιοικητικό – πολιτικό «χάρτη» ολόκληρης της χώρας.

«Κι αν κάποιες φωνές ήδη βιάζονται να  μιλήσουν  για «κοντινές» ημερομηνίες «λήξης» των αντιπεριφερειαρχών, ελπίδα όλων μας θα πρέπει να είναι και οι τρεις τους να καταφέρουν τόσο καλά, που να δυσκολέψουν πολύ τον Σταύρο Αρναουτάκη, σε οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγής τους, μόνο και μόνο για την διατήρηση των «εσωτερικών» ισορροπιών στον συνδυασμό του»

 

Η εξίσωση της Περιφέρειας Κρήτης

Στην Περιφέρεια Κρήτης, η… πλάτη που επέλεξε – προεκλογικά – να στρέψει στο κυβερνών (σήμερα) κόμμα, ο κ. Αρναουτάκης, δημιουργεί νέα δεδομένα, για την επόμενη τετραετία, στην τοπική «κυβέρνηση» του Σταύρου. Ωστόσο αυτό ίσως και να είναι τελικά δευτερευούσης σημασίας καθώς πιο σημαντικό όλων, δείχνει να είναι αυτό που διαμόρφωσε τους «συσχετισμούς» στο εσωτερικό της παράταξης Αρναουτάκη, η προεκλογική σύμπραξη, με τον ΣΥΡΙΖΑ και τα χέρια συνεργασίας που έδωσε ο κ. Αρναουτάκης, με τον πρώην πλέον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Η ανακοίνωση του σχήματος των αντιπεριφερειαρχών την περασμένη Κυριακή, αυτό το ειδικό «χαρακτηριστικό» το ανέδειξε σε όλη την μεγαλοπρέπεια. Το «σχήμα» των στενών του συνεργατών, διατηρεί στο μέτρο του εφικτού – στην παρούσα χρονική στιγμή –  τις εύθραυστες ισορροπίες. Στα Χανιά πιο ειδικά, από τη μια,  ο από την αρχή φαινόμενος πως έχει το χρίσμα του αντιπεριφερειάρχη – εκ  Κουμουνδούρου προερχόμενος – κ. Αντώνης Παπαδεράκης, δεν θα μπορούσε να ΜΗΝ αξιοποιηθεί, η προγραμματική «συμφωνία», ούτως ή άλλως το(ν) επέβαλλε. Από την άλλη, προφανέστατα ο πλέον σημαντικός ψηφοσυλλέκτης και ισχυρός «άνδρας» του συνδυασμού στα Χανιά, ο κ. Νίκος Καλογερής, δεν θα  μπορούσε να αξιοποιηθεί σε κάτι λιγότερο, από χωρικός» αντιπεριφερειάρχης. Το «τρίτο» και όχι λιγότερο δυνατό εμπόδιο, στην εξίσωση των Χανίων για τον Σταύρο είχε ονοματεπώνυμο: Τάσος Κουρουπάκης. Ο «Κουρούπης» από την αρχή είχε δείξει τις προθέσεις του, είχε μιλήσει ανοικτά για τις δυσκολίες του εγχειρήματος  – της συνεργασίας δηλαδή του Αρναουτάκη με τον ΣΥΡΙΖΑ – και πάνω από όλα, προεκλογικά έκανε τη δουλειά του, κουβάλησε δηλαδή ένα σκασμό σταυρούς, τους οποίους ο Σταύρος, σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε να αγνοήσει.

Πολλοί οι άγνωστοι «Χ»

Τα δύσκολα λοιπόν για τον Περιφερειάρχη Κρήτης, μόλις άρχισαν γιατί προφανώς, τα παραπάνω, είναι η «φωτογραφία» των Χανίων, αλλά και στους υπόλοιπους τρεις νομούς της Κρήτης, τα πράγματα έχουν κάπως αντίστοιχα, ίσως και περισσότερο πολύπλοκα ζητήματα.  Οι γνωρίζοντες τα τεκτενώμενα, μιλούν για ένα εγχείρημα που κρύβει μεγάλες δυσκολίες και άγνωστους «χ» τους οποίους ο «αρχιτέκτονας» του σχήματος που θα κληθεί να το «ισορροπήσει», θα έχει πολλές φορές την αίσθηση πως θα βαδίζει πάνω σε κινούμενη άμμο, με ότι κάτι τέτοιο φυσικά, μπορεί να συνεπάγεται.

Έχουν γνώση του αντικειμένου

Στα θετικά της όλης υπόθεσης, είναι πως και οι τρεις αντιπεριφερειάρχες από τα Χανιά, έχουν γνώση του αντικειμένου καθώς τα «χαρτοφυλάκια» που ανέλαβαν – τουλάχιστον σε επίπεδο γνωστικού αντικειμένου – τα κατέχουν και μάλιστα με το παραπάνω. Ο κ. Καλογερής, χειρίστηκε όλα αυτά τα χρόνια εξαιρετικά κρίσιμα ζητήματα και γνωρίζει όσο ελάχιστοι, τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος της περιφερειακής αρχής. Ο κ. Τάσος Κουρουπάκης, άφησε «αποτύπωμα» στο Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε.Χανίων, άρα το αντικείμενο εξ’ ορισμού το γνωρίζει. Στο κομμάτι των Τεχνικών Έργων προφανώς και διαθέτει μια σχετική γνώση, ωστόσο θα χρειαστεί να «δουλέψει» – κάτι που σίγουρα θα κάνει – για να βρει τα πατήματα του και να καταφέρει να συντονίσει, ίσως το πλέον νευραλγικό πόστο της Περιφέρειας Κρήτης. Σε ότι αφορά τέλος τον κ. Αντώνη Παπαδεράκη, η εμπειρία του ως Γενικός Γραμματέας Εμπορίου τα προηγούμενα χρόνια, σίγουρα αποτελεί τη μεγάλη του προίκα, την οποία επιβάλλεται να κεφαλαιοποίησει, για το καλό του επιχειρείν, από τη μια μέχρι την άλλη άκρη της Κρήτης. Σίγουρα μπορεί, ελπίζουμε ότι θα μπορέσει και ότι θα τον αφήσουν…

«Στην Περιφέρεια Κρήτης, η… πλάτη που επέλεξε – προεκλογικά – να στρέψει στο κυβερνών (σήμερα) κόμμα, ο κ. Αρναουτάκης, δημιουργεί νέα δεδομένα, για την επόμενη τετραετία, στην τοπική «κυβέρνηση» του Σταύρου. Ωστόσο αυτό ίσως και να είναι τελικά δευτερευούσης σημασίας καθώς πιο σημαντικό όλων, δείχνει να είναι αυτό που διαμόρφωσε τους «συσχετισμούς» στο εσωτερικό της παράταξης Αρναουτάκη, η προεκλογική σύμπραξη, με τον ΣΥΡΙΖΑ»

 

Η ημερομηνία λήξης…

Σε ότι αφορά την «ημερομηνία λήξης» όλων ή κάποιων από τους παραπάνω, εκεί βρίσκεται και το επόμενο μεγάλο στοίχημα για τον Περιφερειάρχη Κρήτης. Κι αν κάποιες φωνές ήδη βιάζονται να  μιλήσουν  για «κοντινές» ημερομηνίες, ελπίδα όλων μας θα πρέπει να είναι και οι τρεις τους να καταφέρουν τόσο καλά, που να δυσκολέψουν πολύ τον Σταύρο Αρναουτάκη, σε οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγής τους, μόνο και μόνο για την διατήρηση των «εσωτερικών» ισορροπιών στον συνδυασμό του.

 

                                       Φιλικά και Καλοπροαίρετα 

                                          “Ο κύριος Έπαρχος”