Κρητική στήριξη στον Βαγγέλη Μαρινάκη – Πάντα το δέντρο του καρπού πετροβολούν οι άλλοι…

Την στήριξή τους στον επιχειρηματία και πρόεδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βαγγέλη Μαρινάκη εκφράζουν με ανακοίνωσή τους τρεις εκπρόσωποι απόδημων Κρητών.

Ειδικότερα ο Μανώλης Πατεράκης, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων, ο Θεόδωρος Τσόντος,  Πρόεδρος της Αδελφότητας Κρητών Πειραιά «Η ΟΜΟΝΟΙΑ” και ο Κώστας Ξυλούρης, Επίτιμος Πρόεδρος Παγκρητίου Ενώσεως σε κοινή ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

candia

” «Το δένδρο που ‘χει τον καρπό όλο πετροβολιέται» λέει ο σοφός λαός. Ένα ρητό που επιβεβαιώνεται πλήρως στην περίπτωση ενός εκλεκτού μέλους της κρητικής οικογένειας με μεγάλη παράδοση και προσφορά στον τόπο μας, του Βαγγέλη Μαρινάκη.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει μάρτυρες μιας ενορχηστρωμένης σκευωρίας από κέντρα και ανθρώπους, οι οποίοι μάταια προσπαθούν να συμψηφίσουν τις δικές τους αμαρτίες με τη λάσπη που πετούν. Όμως τις παρανομίες τις οποίες καταγγέλλουν, στην πραγματικότητα τις βρίσκουν μόνο στο προσωπικό τους καθρέφτη, αφού με τέτοιες πρακτικές έχουν μάθει να πορεύονται στη ζωή τους. Η προσπάθειά τους να κάνουν το άσπρο μαύρο, το μόνο αποτέλεσμα που φέρνει είναι να εκτίθενται και να εμφανίζονται στα μάτια της κοινωνίας ως γραφικοί και εμπαθείς.

Οι ρίζες της οικογένειας Μαρινάκης στον πολιτισμό και την παράδοση της Κρήτης είναι βαθιές σαν τις αθάνατες ελιές της ιερής γης μας. Ο πατέρας του, ο αείμνηστος Μιλτιάδης Μαρινάκης, γόνος εύπορης οικογένειας που διατηρούσε χυτήρια και έφτιαχνε καμπάνες για τις εκκλησίες, καταστράφηκε οικονομικά την περίοδο της κατοχής. Εντάχθηκε στο ΕΑΜ, σπούδασε στη Σχολή Εμπορικού Ναυτικού και αφού για κάποιο  χρονικό διάστημα εργάστηκε στο μηχανουργείο του αδελφού του, άρχισε και πάλι το στήσιμο μιας οικονομικής αυτοκρατορίας. Δεν λησμόνησε όμως τους Κρήτες αδελφούς του. Οι εκκλησίες, τα φιλανθρωπικά ιδρύματα και χιλιάδες σπίτια στην Κρήτη γνωρίζουν την ανιδιοτελή προσφορά του Μιλτιάδη Μαρινάκη.

Τη σκυτάλη της αλληλεγγύης πήρε ο άξιος συνεχιστής του ονόματος Μαρινάκη, ο γιος του Βαγγέλης. Ο ίδιος δεν διαφήμισε ποτέ την απλόχερη προσφορά του, διότι σκοπός του δεν ήταν να διαφημιστεί, αλλά να βοηθήσει. Άλλοι αποζητούν τη διαφήμιση σπιλώνοντας το όνομά του. Μαζί όμως με το δικό του, πιάνουν στο στόμα τους και την Κρήτη. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης είναι ο άνθρωπος που έχει ανακουφίσει τις πληγές πολλών Κρητικών, καλύπτοντας το κενό της πολιτείας. Δεν θα υπήρχε σήμερα ούτε το «Μουσείο Καζαντζάκης», που είναι η σφραγίδα της Κρήτης, αν ο Βαγγέλης Μαρινάκης δεν είχε βοηθήσει οικονομικά. Μάλιστα ο ίδιος ο Νίκος Καζαντζάκης, ο γόνος του Ψηλορείτη, στο βιβλίο του «Αλέξης Ζορμπάς», αναφέρεται στην προσφορά και στο έργο του Μιλτιάδη Μαρινάκη.

Ως Κρητικoί  δεν μπορούμε να είμαστε παρατηρητές όταν βλέπουμε να σπιλώνουν τους συμπατριώτες μας και μάλιστα με τον πιο άθλιο τρόπο.

Και θα κριθούν ανεπιθύμητοι από το κρητικό αίσθημα.  Τον Βαγγέλη Μαρινάκη τον στηρίζει η Κρήτη. Όχι διότι το έχει ανάγκη ο ίδιος, ούτε γνωρίζει τις πρωτοβουλίες που παίρνουμε. Προκαλούμε να βρεθεί ένας τον οποίο ο Βαγγέλης Μαρινάκης βοήθησε και του ζήτησε να το ανακοινώσει. Αυτός είναι ο Βαγγέλης Μαρινάκης, της ανθρωπιάς και του φιλότιμου. Και θεωρούμε ότι είναι χρέος μας να στηρίξουμε απέναντι σε κακόβουλες πράξεις, έναν άνθρωπο που έχει βοηθήσει αδύνατες κοινωνικές ομάδες χωρίς ποτέ μέχρι σήμερα να έχει αποδειχθεί ο,τιδήποτε από όσα του καταλογίζουν ορισμένα κέντρα.

ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΚΑΡΠΟΥ. … ΠΕΤΡΟΒΟΛΟΥΝ ΟΙ ΑΛΛΟΙ… ΜΑ ΟΣΟ ΚΙ ΑΝ ΤΟ ΛΑΒΩΣΟΥΝΕ…ΚΑΡΠΟΥΣ ΘΑ ΞΑΝΑΒΓΑΛΕΙ”

cretalive