Κρήτη: Έντονο το πρόβλημα με τον λαγοκέφαλο – Κατατέθηκε ερώτηση στη Βουλή

Πονοκέφαλο στις Αρχές, στους ψαράδες αλλά και στους λουόμενους της Κρήτης έχει προκαλέσει το τοξικό ψάρι λαγοκέφαλος.

Για το λόγο αυτό ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Σωκράτης Βαρδάκης κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση για το θέμα.

Ειδικότερα η επερώτηση προς το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος αναφέρει τα εξής:

candia

«Το είδος ψαριού “λαγοκέφαλος” και άλλα χωροκατακτητικά ξένα είδη έχουν διαταράξει σε μεγάλο βαθμό την οικολογική ισορροπία του θαλάσσιου οικοσυστήματος της χώρας μας, επηρεάζοντας δραματικά την οικονομική δραστηριότητα των αλιέων.

Παράλληλα αποτελεί τοξικό είδος με ισχυρή νευροτοξίνη στους ιστούς, που το καθιστά απειλή για τη δημόσια υγεία, καθώς ο λαγοκέφαλος έχει εγκατασταθεί και στις ακτές της Ελλάδας, ενώ εντονότατο είναι το πρόβλημα στις ακτές της Κρήτης, όπου συνεχώς καταγράφονται περιστατικά ακόμα και “επίθεσης” των συγκεκριμένων ψαριών σε λουόμενους.

Σύμφωνα και με τον κανονισμό Ε.Ε. αριθ. 508/2014, όπως συνεχίζει, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας «δύναται να υποστηρίξει δράσεις και µε τη συμμετοχή αλιέων, κατά περίπτωση, οι οποίες αποσκοπούν στη διατήρηση και βελτίωση της βιοποικιλότητας όπως η αποκατάσταση συγκεκριμένων θαλάσσιων και παράκτιων οικοτόπων για τη στήριξη βιώσιµων αλιευτικών αποθεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της επιστημονικής προετοιμασίας και αξιολόγησής τους.

Στη συνδιάσκεψη, μάλιστα, που πραγματοποιήθηκε στη Μάλτα τον Σεπτέμβρη του 2018, μεταξύ των Ευρωπαίων υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και του τότε υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Στ. Αραχωβίτη, με στελέχη της Γενικής Γραμματείας για την Αλιεία στη Μεσόγειο, του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (GFCM-FAO) και του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF), η χώρα μας έθεσε το θέμα της προστασίας της μικρής παράκτιας αλιείας από την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στο περιβάλλον, όπως την είσοδο εισβολικών ειδών στη Μεσόγειο (λεσσεψιανοί μετανάστες), όπως είναι και ο λαγοκέφαλος.

Για αυτούς τους λόγους ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

* Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει για την εφαρμογή στρατηγικής για τον περιορισμό ή την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλεί η εξάπλωση του λογοκέφαλου;

* Έχει δρομολογηθεί η χρηματοδότηση δράσεων που αποσκοπούν στη χαρτογράφηση, την πρόληψη και τον έλεγχο της εξάπλωσης χωροκατακτητικών ξένων ειδών;

* Υπάρχει σχεδιασμός υιοθέτησης εφαρμογής των προτάσεων της ερευνητικής κοινότητας για την καθιέρωση μεθόδων στοχευμένης αλιείας, με σκοπό την εμπορική εκμετάλλευσή του, είτε ως εξαγώγιμο προϊόν σε χώρες που το καταναλώνουν, είτε ως φαρμακευτική πρώτη ύλη μέσω της απομόνωσης της νευροτοξίνης;».