Κλίμα ανησυχίας παρά τις διαβεβαιώσεις για απομάκρυνση των εκρηκτικών

Εντείνεται το κλίμα ανησυχίας για την απομάκρυνση των εκρηκτικών από το λιμάνι του Ηρακλείου, όπως δήλωσε χθες ο αρμόδιος Υπουργός, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Πυροτεχνουργοί του στρατού από Αθήνα και Κρήτη βρίσκονται από χθες στο λιμάνι του Ηρακλείου για αυτοψία, προκειμένου να καταλήξουν στη διαδικασία για την ασφαλέστερη απομάκρυνση  των 410 τόνων εκρηκτικών που μετέφερε το πλοίο «Ανδρομέδα».

Το εκρηκτικό φορτίο παραμένει στα κοντέινερς, τα οποία φυλάσσονται υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στην προβλήτα 6 του λιμένος.

Στον χώρο όπου έχουν τοποθετηθεί προσωρινά δεν πλησιάζει κανείς, καθώς σε 24ωρη βάση εκτελούνται διπλές βάρδιες από άνδρες του κλιμακίου ειδικών αποστολών αλλά και σεκιούριτι.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πυροτεχνουργοί του στρατού ελέγχουν κάθε πτυχή της υπόθεσης, ώστε η μεταφορά των εκατοντάδων τόνων εκρηκτικών να γίνει με ασφάλεια.

Ένα σενάριο που εξετάζεται είναι να επιστρατευτεί αρματαγωγό για τη μεταφορά τους. Εκτιμάται πάντως ότι θα υπάρξουν άμεσα εξελίξεις, καθώς υπάρχει ασφυκτική πίεση λόγω της επικινδυνότητας που εγκυμονεί η παραμονή του φορτίου στο λιμάνι.

Και ενώ η πίεση που ασκείται για την απομάκρυνση του επικίνδυνου φορτίου είναι η ενδεδειγμένη, υποτονική έως ανύπαρκτη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η πίεση που ασκείται ως προς την αναγκαία αύξηση του λιμενικού προσωπικού αλλά και τη στελέχωση των λιμενικών υπηρεσιών της Κρήτης με πυροτεχνουργούς και ειδικούς σκύλους ανίχνευσης εκρηκτικών.

Είναι ζητήματα που έχουν τεθεί κατ’ επανάληψη από την πλευρά των συνδικαλιστών και ενώ δικαιώνονται από την καθημερινότητα, η πολιτική και φυσική ηγεσία «σφυρίζει» αδιάφορα, αποφεύγοντας να δώσει σαφείς εξηγήσεις για το πώς γίνεται για παράδειγμα Πειραιάς, Πάτρα, Βόλος, Ρόδος, Καλαμάτα να διαθέτουν πυροτεχνουργούς και ολόκληρη Κρήτη, με τη δυναμική και τις ανάγκες που έχει, να μην διαθέτει ούτε έναν, εδώ και μία δεκαετία!

Η τελευταία φορά που το νησί διέθετε πυροτεχνουργό ήταν το 2008, ενώ υπήρξαν και περίοδοι που είχε ενισχυθεί με δύο άτομα αυτής της ειδικότητας

Πηγή

εφημερίδα Πατρίς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here