Κινέζοι ερευνητές δημιούργησαν το απόλυτο ραντάρ που… σκανάρει τα πάντα! Έλληνες επιστήμονες ξεκίνησαν την προσπάθεια αλλά…

Κινέζοι ερευνητές φέρεται πως δημιούργησαν ένα νέο τύπο ραντάρ το οποίο μπορεί να ανιχνεύσει αεροσκάφη stealth, τα οποία είναι σχεδιασμένα να είναι αόρατα έναντι των εχθρικών δικτύων αεράμυνας.

Γράφει ο Χρήστος Κερπετζής*

Ο επικεφαλής ερευνητής της ομάδας που ανέπτυξε το σύστημα αυτό, ο Λιου Γιονγκταν της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών και της Κινεζικής Ακαδημίας Μηχανικών αναφέρει πως το νέο κινεζικό σύστημα ραντάρ μπορεί να ανιχνεύσει τα μαχητικά  F-35 και το F-22 ή το J-20 και J-31

candia

Ο 83χρονος Λιου έλαβε το Βραβείο Κρατικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, την υψηλότερη επιστημονική διάκριση της Κίνας, μαζί με ένα βραβείο 8 εκατ. γιουάν (1,17 εκατ. δολάρια) τον Ιανουάριο για την προσφορά του στην ανάπτυξη του συστήματος, ανέφερε η SCMP.

Από την Κινεζική κυβέρνηση αναφέρουν ότι «Το νέο ραντάρ του Λιου θα μπορούσε να δράσει ανασταλτικά στα σχέδια του Πενταγώνου να χρησιμοποιήσει το F-35 ως βασικό εργαλείο για αεροπορικές επιδρομές βαθιάς διείσδυσης της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ κατά τα αρχικά στάδια ενός πολέμου με την Κίνα.»

Αυτά στην Κίνα εν έτη 2019, στην Ελλάδα, από το 2000 είχε ξεκινήσει η ανάπτυξη ενός ραντάρ το οποίο μπορεί να ανιχνεύσει αεροσκάφη stealth από μια πενταμελής επιστημονική ομάδα από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Το 2006 λοιπόν, μετά από μελέτες και σχεδιασμούς έξι ετών, η επιστημονική ομάδα υποβάλει αίτηση στον Ελληνικό Στρατό για να συμμετάσχει σε ερευνητικό πρόγραμμα για την κατασκευή και ανάπτυξη συστήματος CCIAS.

Για να το πούμε απλά επρόκειτο για ένα δίκτυο “παθητικών” ραντάρ με δυνατότητες να
– “Βλέπουν” χωρίς να εκπέμπουν -άρα και χωρίς να εντοπίζονται- σε εμβέλεια 400 χλμ!
– Εντοπίζουν ελικόπτερα και αεροσκάφη ακόμη και “υπό καθολική ηλεκτρονική σίγαση”,δηλαδή χωρίς τα ραντάρ τους να εκπέμπουν.
– Εντοπίζουν αεροσκάφη τεχνολογίας stealth και σε πραγματικό χρόνο τις απογειώσεις μαχητικών αεροσκαφών από εχθρικές βάσεις.
– Επιτηρούν παθητικά βραχονησίδες


Σύμφωνα με την μελέτη των επιστημόνων το κόστος αυτού του συστήματος ήταν απολύτως διαχειρίσιμο ακόμη και για την Ελλάδα της κρίσης.

«Εικοσιπέντε έως τριάντα τέτοιοι σταθμοί, από τον Έβρο έως της Κρήτη θα κόστιζαν όσο ένας σταθμός παρεμφερούς συστήματος αγορασμένου από το εξωτερικό.»

Τελικά, αυτό φαίνεται ότι ήταν και το μεγάλο…πρόβλημα του προγράμματος! “Χαλούσε” άλλες δουλειές από το εξωτερικό!

Δεν θα αναλύσω τεχνικά κομμάτια του προγράμματος, για το θέμα αυτό είχε γράψει το 2013 ο στρατηγικός αναλυτής Γιώργος Τσιμπούκης στο περιοδικό Επίκαιρα.

Μέσα σε αυτά που αναφέρει βλέπουμε ότι μετά από <<αλλεπάλληλες συναντήσεις, διαβουλεύσεις, συσκέψεις, αλλαγές κυβερνήσεων, ξαφνικά, στις αρχές του 2013, όλα σταματούν. Καμία απάντηση, καμία εξέλιξη, απολύτως τίποτα.

Την ίδια στιγμή δύο χώρες από τη Μέση Ανατολή προτείνουν στην “Ομάδα Θεσσαλονίκης” τη χρηματοδότηση του προγράμματος και δύο ευρωπαϊκές εταιρείες επιθυμούν την υπογραφή συμβολαίου συνεργασίας με την “Ομάδα”.

Η Ελληνική Πολιτεία τελικά δεν κατάφερε να χρηματοδοτήσει με 900.000 ευρώ την ανάπτυξη ενός συστήματος πολλαπλασιαστή ισχύος για την εθνική άμυνα. Τελικά, μετά απ’ όλα αυτά διερωτάται κάνεις ποιο είναι αυτό το “μαγικό χέρι” που ακυρώνει μία τόσο πολλά υποσχόμενη ελληνική προσπάθεια και στερεί από την χώρα μας ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων μας.>>

Συνεχίζοντας την σκέψη του κ. Γιώργου Τσιμπούκη, να προσθέσω, για πιο λόγο λοιπόν η Ελλάδα να μην γεύεται τους καρπούς των κόπων όλων αυτών των Ελλήνων επιστημόνων;

Γιατί θα ΠΡΕΠΕΙ να κάνουμε εξαγωγή μυαλών αντί να κάνουμε εξαγωγή τεχνολογίας και τεχνογνωσίας;

Εάν συνεχίσω, τα γιατί θα καλύψουν μεγαλύτερο μέγεθος από το ίδιο το κείμενο, γι αυτό σταματάω εδώ και αφήνω και μερικά ΓΙΑΤΙ σε όλους εσάς.

*(ο Χρήστος Κερπετζής είναι Social Media Specialist και εξειδικευμένος Blockchain Technologist του Nicosia Univercity)