Η Τουρκία το χαβά της «διέγραψε» το Καστελόριζο – Διεκδικεί μέχρι και την… Κρήτη

Αδιανόητη τουρκική προκλητικότητα σηματοδοτεί η επιστολή του πρέσβη της Αγκυρας στον ΟΗΕ με την οποία διεκδικεί… ολόκληρη την υφαλοκρηπίδα Ελλάδας και Κύπρου, με τις αξιώσεις της να φτάνουν εν δυνάμει μέχρι και την Κρήτη.

Στο πρωτοφανές για τα διπλωματικά χρονικά κείμενο, η Τουρκία δηλώνει ότι:

  • Ως χώρα διαθέτει τις μεγαλύτερες ηπειρωτικές ακτές της Ανατολικής Μεσογείου
  • Εχει ipso facto και ab initio νομικά και κυριαρχικά δικαιώματα στις θαλάσσιες περιοχές της ανατολικής Μεσογείου που βρίσκονται δυτικά του μεσημβρινού 32 ° 16’18 “E. Σημειώνεται ότι το όριο αυτό συμπίπτει με το όριο των κυπριακών χωρικών υδάτων των 12 ν.μ.
  • Τα εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στη συγκεκριμένη περιοχή «βάσει του διεθνούς δικαίου» ακολουθούν τη «μέση γραμμή μεταξύ της τουρκικής και αιγυπτιακής ακτογραμμής, μέχρι του σημείου που θα οριοθετηθεί ΔΥΤΙΚΑ του Μεσημβρινού 28ο 00’ 00”, βάσει του αποτελέσματος των μελλοντικών συμφωνιών οριοθέτησης στο Αιγαίο, καθώς και στη Μεσόγειο μεταξύ των ενδιαφερόμενων κρατών, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις επικρατούσες παραμέτρους και ειδικές συνθήκες».
  • Οτι ο Μεσημβρινός (28ο 00’ 00”) που τέμνει τη Ρόδο δεν αποτελεί το εξωτερικό όριο των διεκδικήσεών της επί της υφαλοκρηπίδας, αλλά από εκείνο το σημείο και δυτικά θα αρχίσει η διαδικασία για οριοθέτηση με τις γειτονικές χώρες, βάσει των οριοθετήσεων στο Αιγαίο.
  • Στην ουσία διεκδικεί όλη την ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα, διαχωρίζει τη διαδικασία οριοθέτησης με την Ελλάδα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, επιμένει στη θεωρία ότι τα νησιά, ακόμη και του μεγέθους της Κύπρου και της Ρόδου (και όχι μόνο του Καστελόριζου), δεν δικαιούνται υφαλοκρηπίδας πέραν των χωρικών υδάτων τους (6 η 12 ν.μ) και ότι στην Ανατολική Μεσόγειο η υφαλοκρηπίδα διαμοιράζεται μεταξύ των χωρών με τις έναντι ηπειρωτικές ακτές, δηλαδή την ίδια την Τουρκία και την Αίγυπτο.
  • Τέλος, η Αγκυρα αμφισβητεί την οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Καμιά Αρχή, είτε νομικά είτε πρακτικά είναι αρμόδια να εκπροσωπεί τόσο τους Τουρκοκύπριους όσο και τους Ελληνοκύπριους και συνολικά την Κύπρο» υποστηρίζει.

Δείτε τον χάρτη

Το κείμενο της επιστολής:

«Επιστολή της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη με ημερομηνία 18 Μαρτίου 2019 προς τον Γενικό Γραμματέα.

candia

Αναφορικά με την επιστολή του αντιπροσώπου της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης της 12ης Δεκεμβρίου 2018 (Α / 73/651), θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας στις ακόλουθες σκέψεις.

Πηγή: iefimerida.gr