Η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Κρήτης, μπορεί – έστω και ΤΩΡΑ – να διαφοροποιηθεί! Η απειλή δεν είναι προφητεία, σκοτώνει κόσμο δίπλα μας…

Με έκπληξη, ίσως όχι τόσο μεγάλη, διαπιστώνω τον μάλλον επιπόλαιο τρόπο με τον οποίον η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, αντιμετωπίζει την αχαρτογράφητη απειλή του κορωνοϊού.

Την ίδια ώρα, που οι ιεράρχες, στην σημαντικά απομακρυσμένη από το επίκεντρο δράσης του φονικού ιού Αμερική,  λαμβάνουν όλα τα ενδεδειγμένα και απαραίτητα μέτρα –  συνιστούν αποφυγή χειραψιών και εναγκαλισμού και προχωρούν σε αλλαγή του τυπικού της Θείας Λειτουργίας – στην Ελλάδα, η εκκλησία μας, εξακολουθεί να μην έχει την ικανότητα να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος εμμένοντας σε στερεοτυπικού ύφους αποφάσεις, οι οποίες  δεν αποκλείεται να θέσουν κάπου παρακάτω,  ακόμη και σε κίνδυνο, ανθρώπινες ζωές.

Ο καθ’ ένας την πίστη την “κουβαλάει” μέσα του και οφείλει να μην Την αντιλαμβάνεται με δογματικό τρόπο. Ο καθ΄ένας αυτός, μπορεί να είναι ο “χ” απλός πιστός, αλλά οφείλει να είναι και η επίσημη “κεφαλή” της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

candia

Η απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου η οποία απεφάνθη πως ” ο ιός δεν μεταδίδεται με την Θεία Μετάληψη“, είναι επιστημονικά αβάσιμη και ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ!!!

Η αιώνια διαμάχη της Πίστης με την Επιστήμη, στην προκειμένη περίπτωση, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να λάβει περαιτέρω “τροφή” για να διατηρηθεί. Αν αυτό, η Εκκλησία της Ελλάδος δεν μπορεί να το αντιληφθεί – ως έχει Ιερά ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ – καλό θα είναι να το κάνει πράξη η ΠΑΝΤΑ ψύχραιμη, Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Κρήτης.

Η περίσταση δεν σηκώνει πειραματισμούς. Κανείς πιστός δεν θα “μετρήσει” την πίστη του, με το αν κοινωνήσει από Το Άγιο Δισκοπότηρο, ή όχι τις επόμενες εβδομάδες.

Ουδείς Ιεράρχης έχει κανένα απολύτως δικαίωμα ως εκ τούτου, να θέσει σε κίνδυνο έστω και μια ζωή, ακούσια ή εκουσίως.

Η Εκκλησία της Κρήτης, έχει αποδείξει παν πολλές φορές, ότι ΜΠΟΡΕΙ! 

Την ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ, την ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ και την ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ να λάβει όλες τις απαραίτητες – ενδεδειγμένες πρωτοβουλίες.

Είμαστε σίγουροι ότι και ΘΕΛΕΙ και ΜΠΟΡΕΙ, ακόμη και τώρα…  

Η πανδημία είναι προ των πυλών και οι πειραματισμοί επαναλαμβάνω, από όπου κι αν προέρχονται, είναι επικίνδυνοι…

  Φιλικά και Πάντα Καλοπροαίρετα 

                                                  “Ο Κύριος Έπαρχος”