Habemus Δήμαρχο – Ένας 37χρονος Κισαμίτης εξελέγη Δήμαρχος Χανίων

Πριν από ένα χρόνο το eparxies.gr είχε δημοσιεύσει πρώτο την είδηση για την κάθοδο του Παναγιώτη Σημανδηράκη στις δημοτικές εκλογές.

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές τελείωσαν. Οι δημότες των Χανίων επέλεξαν και εξέλεξαν ανάμεσα από οκτώ υποψήφιους για τον δημαρχιακό θώκο τον κ. Σημανδηράκη με ποσοστό (57,17%).

Νικητής όμως των εκλογών αναδείχθηκε και η αποχή, τόσο την πρώτη (41,27%), όσο και τη δεύτερη Κυριακή με ποσοστό (54,56%). Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου μεταξύ των υποψηφίων επικράτησε ο λεγόμενος πολιτικός πολιτισμός.

Ο Άρης Παπαδογιάννης

Έδωσε τον αγώνα τον καλό. Οι Χανιώτες τον τίμησαν, τόσο στον πρώτο, όσο και στον δεύτερο γύρο των εκλογών με ποσοστό (42,85%) Ο κ. Παπαδογιάννης είναι ένας αξιοπρεπής με ήθος, ευγενής άνθρωπος που αγαπά την αυτοδιοίκηση και αυτό το έχει αποδείξει στην πορεία των χρόνων. Όντας Αντιδήμαρχος στο παρελθόν στον τομέα που του είχε ανατεθεί (και ήταν γνώστης) κατά κοινή ομολογία εργάστηκε πολύ.

Ο Παναγιώτης Σημανδηράκης

Δημοσιογραφικά γράφτηκαν πολλά για το πρόσωπο του Παναγιώτη Σημανδηράκη. Κάποιοι αναρωτήθηκαν ποιος είναι αυτός; «Δεν τον ξέρει κανείς». Αναφέρθηκε πως δεν έχει εμπειρία στην αυτοδιοίκηση. Πολύς λόγος έγινε δε και για το νεαρό της ηλικίας του.

Τον αποκάλεσαν θρασύ, καλαμοκαβαλάρη, πως δεν ξέρει κατά που πέφτουν τα Τσικαλαριά, τα Παχιανά και άλλες περιοχές των Χανίων ενώ θυμηθήκαμε και μαύρες σελίδες της ελληνικής ιστορίας όπως αυτή του εμφυλίου πολέμου.

Γράφτηκε πως θα είναι δημαρχεύων και όχι Δήμαρχος, ότι είχε επικοινωνιολόγους και χορηγούς ενώ αμφισβήτησαν το ανεξάρτητο, του συνδυασμού του και επικρίθηκε για την στήριξη, του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και του ΚΙΝ.ΑΛ.

Σαφώς και στο πλαίσιο της Δημοκρατίας το κάθε μέσο επικοινωνίας μπορεί να εκφράσει τη γνώμη του και να κάνει κριτική και όχι «αγιογραφία».

Σε ότι αφορά το νεαρό της ηλικίας, ο Παναγιώτης Σημανδηράκης είναι ηλικιακά ο νεότερος Δήμαρχος που εξελέγη στα Χανιά.

Εξίσου νέος είναι και Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης (35 ετών) ο οποίος ήταν υποψήφιος Περιφερειάρχης Κρήτης. Δεν έγινε όμως ντόρος για την ηλικία του. Νέος είναι και Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης αλλά και ο συνυποψήφιος, του Νάσος Ηλιόπουλος.

Εκ του αποτελέσματος όμως φαίνεται πως, τους πολίτες σε αντίθεση με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δεν τους απασχολεί η ηλικία ή η εμφάνιση αλλά η ικανότητα.

Τους δημότες κάθε Δήμου δεν τους ενδιαφέρει αν ο Δήμαρχος είναι «μπλε, πράσινος, ροζ, κόκκινος» ή έχει την στήριξη, του ενός ή του άλλου κόμματος αλλά το έργο που έχει γίνει κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Απόδειξη αυτού, η επανεκλογή για τρίτη συνεχόμενη φορά του Γιώργου Μαρινάκη στο Ρέθυμνο ο οποίος δεν έχει κρύψει την κομματική του ταυτότητα.

Αλλά και του Κωνσταντίνου Πελετίδη (που στηρίχθηκε από το ΚΚΕ) στην Πάτρα με ποσοστό που ξεπέρασε το 70%. Το ίδιο ισχύει και για το Δήμο Περιστερίου, όπου ο Ανδρέας Παχατουρίδης επιβραβεύτηκε εκ νέου από τους ψηφοφόρους.

Σ. Κουτς. – eparxies.gr.