Γιώργος Τζατζιμάκης: «Βαδίζοντας» προς την κορυφή – “Στόχος” μου να συμμετάσχω στους Ολυμπιακούς Αγώνες!

 

 Α.Κ.

Ο Γιώργος Τζατζιμάκης είναι Αθλητής του Γυμναστικού Συλλόγου “Ελ.Βενιζέλος”, πρωταθλητής στο βάδην, ενώ παράλληλα σπουδάζει και στο Μετσόβειο Πολυτεχνείο της Αθήνας, στο τμήμα Ναυπηγών – Μηχανικών

Συνέντευξη στην Ανδρονίκη Κοκοτσάκη*

Από ποια ηλικία ασχολείσαι με το βάδην;

Ασχολούμαι με το βάδην από την ηλικία των 14 χρόνων. Στην αρχή δεν μου άρεσε καθόλου αλλά στη συνέχεια ο προπονητής μου με έπεισε να ασχοληθώ πιο σοβαρά.Επικεντρώθηκα σε αυτό και σιγά σιγά ήρθαν οι διακρίσεις. Έχω δύο αργυρά βαλκανικά μετάλλια ,ένα χρυσό κι ένα χάλκινο ,μία 5η θέση σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα παίδων ,μία 8η θέση σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα εφήβων, μία 11η θέση σε παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων, ένα πανελλήνιο ρεκόρ εφήβων στα 10 χιλιόμετρα βάδην και μία συμμετοχή σε παγκρήτιο πρωτάθλημα παίδων το 2015.Φέτος συμμετείχα στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νέων.

Στην αρχή δεν μου άρεσε καθόλου το βάδην αλλά στη συνέχεια ο προπονητής μου με έπεισε να ασχοληθώ πιο σοβαρά…

Η φετινή χρονιά ήταν ιδιαίτερη με… ανάμεικτα συναισθήματα! 

 

Πώς πήγε η φετινή χρονιά για σένα;

Έχω ανάμεικτα συναισθήματα. Κατάφερα την 2η επίδοση στα 20 χιλιόμετρα βάδην νέων όλων των εποχών και την 2η θέση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα ανδρών αλλά και την 3η θέση στο Βαλκανικό πρωτάθλημα ανδρών. Ωστόσο μια εγκατάλειψη στο ευρωπαϊκό κύπελλο ανδρών και μία ακύρωση στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νέων με άφησε αρκετά απογοητευμένο στο τέλος της σεζόν αλλά συνεχίζουμε δυναμικά με πιο πολύ πείσμα, αγωνιστικότητα και αποφασιστικότητα. Ούτως ή άλλως ο αθλητισμός τα έχει όλα μέσα και λύπες και χαρές ,αλλιώς δεν θα είχε νόημα!

Σκέφτηκες ποτέ να τα εγκαταλείψεις;

Όχι, ποτέ δεν μου πέρασε από το μυαλό. Μόνο όταν θα πετύχω τους στόχους μου και θα πραγματοποιήσω τα όνειρά μου τότε μόνο θα σκεφτώ να αποχωρήσω. Μέχρι τότε θα προσπαθώ για το καλύτερο και θα σκέφτομαι μόνο θετικά!

Η τεχνική του βάδην είναι πολύ σημαντικό κομμάτι του αθλήματος και θέλει πολύ δουλειά και προσπάθεια για να φτάσεις στο επιθυμητό επίπεδο.

Πόσο εύκολο  ή δύσκολο είναι να βαδίζεις για 20 χιλιόμετρα;

Η τεχνική του βάδην είναι πολύ σημαντικό κομμάτι του αθλήματος και θέλει πολύ δουλειά και προσπάθεια για να φτάσεις στο επιθυμητό επίπεδο. Το άθλημα αυτό συνδυάζει τεχνική και πολλές αντοχές ,συγκέντρωση ,πράγμα που το κάνει πιο δύσκολο. Απαιτεί μεγάλο όγκο χιλιομέτρων στο κομμάτι της προπόνησης και ενδυνάμωση. Προπονούμαι στο δημοτικό στάδιο Ν.Ιωνίας και αρκετές φορές στους δρόμους της Φιλοθέης γύρω στις 3-4 ώρες την μέρα σε περίοδο προετοιμασίας. Προπονούμαι με τον κύριο Ηλία Γκαραβέλα εδώ και 10 χρόνια και τον ευχαριστώ για όλες τις όμορφες αλλά και δύσκολες στιγμές που έχουμε περάσει μαζί. Ευχαριστώ τους χορηγούς μου ,την Saucony Greece και την Maurten για την στήριξη που μου παρείχαν την δύσκολη αυτή χρονιά για μένα.

Ο αθλητισμός τα έχει όλα μέσα και λύπες και χαρές ,αλλιώς δεν θα είχε νόημα!

Πόσο υψηλός είναι ο ανταγωνισμός στους αγώνες;

Ο ανταγωνισμός τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου.Όλο και περισσότερες χώρες βγάζουν σπουδαίους βαδιστές και μία διάκριση στην κατηγορία των ανδρών είναι πάρα πολύ δύσκολη.Χώρες όπως η Κίνα ,η Βενεζουέλα ,η Τουρκία η Ιαπωνία έχουν πολύ σπουδαίους αθλητές κι έχουν δημιουργήσει ισχυρές σχολές βάδην.

Στόχοι για το μέλλον;

Στόχος μου πάνω απ΄ όλα είναι να είμαι υγιής ,να μην έχω τραυματισμούς και φυσικά να καταφέρω να συμμετάσχω στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Γενικά θα  ήθελα να φτάσω στο μέγιστο των δυνατοτήτων μου.

Μόνο όταν θα πετύχω τους στόχους μου και θα πραγματοποιήσω τα όνειρά μου τότε μόνο θα σκεφτώ να αποχωρήσω. Μέχρι τότε θα προσπαθώ για το καλύτερο και θα σκέφτομαι μόνο θετικά

Τι σου έχει προσφέρει η ενασχόλησή σου με τον αθλητισμό πέρα από τις διακρίσεις;

Μου έχει μάθει πώς να υπομένω δυσκολίες ,να επιμένω στους στόχους μου, να είμαι πειθαρχημένος και να αγωνίζομαι γι΄ αυτό που αγαπάω. Το σημαντικό όμως που μου δίδαξε είναι να μαθαίνω από τα λάθη μου, μου έδωσε την δυνατότητα να ταξιδέψω, να γνωρίσω χώρες και να κάνω φιλίες.

*Καθηγήτρια – Φιλόλογος