Γιώργος Τοπολιανάκης: Ο Εμπορικός Σύλλογος είχε γίνει η… Βόρεια Κορέα στο «χάρτη» του Εμπορικού Συνδικαλισμού

Πρόσφατα ανέλαβε τα καθήκοντα του ως νέος πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων, μετά από μια «βουβή» όπως φάνηκε προεκλογική περίοδο, η οποία ωστόσο τελικά, είχε και αρκετές δόσεις «παρασκηνίου», με βάση τα όσα μας λέει ο κ. Γιώργος Τοπολιανάκης,  στην πρώτη μεγάλη και εφ’ όλης της ύλης συνέντευξης του. Ο ίδιος κάνει αναφορά για εξωθεσμικές παρεμβάσεις στις πρόσφατες εκλογές, αναφέρεται στη σχέση του με τον απερχόμενο πρόεδρο Νίκο Βουρλάκη, την οποία χαρακτηρίζει «όχι καλή» ενώ θέτει και τις βάσεις, για τις προτεραιότητες που έχουν θέσει ο ίδιος και οι συνεργάτες του, στη νέα θητεία του συνδικαλιστικού οργάνου των εμπόρων στα Χανιά.

candia

Τι γεύση σας άφησε η προεκλογική περίοδος. Ήταν μια αναμέτρηση που χαρακτηρίστηκε “βουβή” τουλάχιστον στο προσκήνιο…

tipografo prints

Γενικά ήταν μία ήρεμη προεκλογική μάχη τα μέλη μας ενημερώθηκαν πλήρως και από τις δύο παρατάξεις για το πρόγραμμα και τις θέσεις τους. Η μεγάλη συμμετοχή που δεν έχει προηγούμενο, δηλώνει κατά τη γνώμη μου «βροντερή» και όχι «βουβή» προεκλογική μάχη.

Η αγωνιστική συνεργασία δεν τα κατάφερε παρά τη στήριξη…

 

Μετεκλογικά, ξεκίνησαν ήδη οι πρώτοι κλυδωνισμοί… Είδαμε μια αρκετά σκληρή ανακοίνωση από πλευράς του απερχόμενου προέδρου, η οποία έκανε λόγο για υπόγειες διαδρομές, υπουργικές παρεμβάσεις στην εκλογική διαδικασία και πολλά άλλα. Πως τη σχολιάζετε;

Ξαφνιαστήκαμε με την σκληρή ανακοίνωση της Αγωνιστικής Συνεργασίας Εμπόρων και του επικεφαλής της κ. Βουρλακη για τους εξής λόγους:

-.Χρησιμοποίησε πολύ  άκομψους χαρακτηρισμούς που δεν προάγουν ένα καθαρό και έντιμο αγώνα.

-.Σε όλες τις εκλογικές μάχες υπάρχουν νικητές και ηττημένοι και ο καθ’ ένας πρέπει με σεβασμό να διαχειρίζεται την κατάσταση του και να κάνει την αυτοκριτική του.

«Σε προσωπικό επίπεδο οι σχέσεις μου με τον κ. Βουρλάκη δεν είναι και οι καλύτερες ,σε συνδικαλιστικό όμως, θα προσπαθήσουμε και οι δύο πλευρές για το καλό του επιχειρείν!  στην πόλη μας»

Αυτό κάναμε και εμείς το 2015 χωρίς ανακοινώσεις , ανασυνταχτήκαμε, αντιπολιτευτήκαμε με σοβαρότητα και καταφέραμε να διπλασιάσουμε τις ψήφους μας. Η αγωνιστική συνεργασία εμπόρων με μόλις τρεις ψήφους διαφορά το 2015 κέρδισε την διοίκηση και είχε 3 χρόνια να μας αποδείξει ότι μπορεί να παρουσιάσει έργο και όχι μόνο αντιπολίτευση όπως συνηθίζει. Προφανώς δεν τα κατάφερε, παρ’ όλη τη στήριξη που έλαβε από κόμματα και κάποιους από τη  διοίκηση του ΕΒΕΧ.

Θα σας αναφέρω ως απόδειξη το εξής:

Στις περσινές εκλογές του ΕΒΕΧ η Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων έλαβε 57 ψήφους στο εμπορικό τμήμα και ο κ. Βουρλάκης 22 ψήφους από όλο τον νόμο Χανίων και τώρα έλαβε 241 μόνο στο Δήμο Χανίων. Συνεπώς θα πρέπει πριν ρίξουν λάσπη, να μας εξηγήσουν πρώτα αυτοί από πού και με ποια μέσα ή ανταλλάγματα έφτασαν σε αυτό το αποτέλεσμα. Εμείς και το 2009 και το 2012 είχαμε πάρει αυτό το ποσοστό καθαρά χωρίς εξωθεσμικές υποστηρίξεις  και παρεμβάσεις.

«Ο Σύλλογος τα τελευταία τρία χρόνια έχει ταλαιπωρηθεί πολύ από τη διχόνοια που έσπειραν σε αυτοαπασχολούμενους και μικρές επιχειρήσεις. Χρόνο με το χρόνο το εμπόριο της πόλης μας θέλουμε να γίνει πιο ελκυστικό για τους Χανιώτες και για τους επισκέπτες των Χανίων»

Προτείνατε κάποια θέση του ΔΣ να καλυφθεί από μέλος της αντιπολίτευσης;

Βεβαίως και προτείναμε να αναλάβουν την θέση του οικονομικού επόπτη με το εξής σκεπτικό: η Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων έχει πάγια θέση σε πανελλήνιο επίπεδο για διαπαραταξιακό προεδρείο ωστόσο το 2015 αν και κέρδισε – για μόλις τρεις ψήφους-  δεν έκανε ποτέ πράξη την θέση της. Αντίθετα στην ΕΣΕΕ κ. Βουρλάκης δέχτηκε και ανέλαβε την θέση του αναπληρωτή οικονομικού επόπτη. Προεκλογικά αναφέρθηκε στις προηγούμενες διοικήσεις ότι γίνονταν «διάφορα», παρόλο που ως διοίκηση έλεγξαν τα οικονομικά στοιχεία χωρίς να αποδείξουν τίποτα. Για αυτό το λόγο τους προτείναμε να αναλάβουν  αυτή τη θέση την οποία όμως αρνήθηκαν και αντιπρότειναν να πάρουν τη θέση του Αντιπροέδρου, κάτι που όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορούσα να κάνω δεκτό ούτε εγώ ούτε η ομάδα μου. Είναι λυπηρό να συκοφαντούνται συνάδελφοι και ν’ αφήνονται «σκιές» για οικονομικές ατασθαλίες διότι εκτός του ότι θίγονται προσωπικά, αυτό τους κοστίζει και σε επαγγελματικό επίπεδο. Μία συγγνώμη, θα αρκούσε…

Είναι πολύ λογικό να ελέγξουμε το ταμείο που παραλαμβάνουμε!

 

Έχετε ζητήσει ταμειακό έλεγχο;

Είναι πολύ λογικό ο νέος Οικονομικός Επόπτης να ελέγξει ο ίδιος, τι ταμείο παραλαμβάνει. Ο Σύλλογος έχει δικό του λογιστή και ελεγκτική επιτροπή, διαπαραταξιακή,  που ελέγχει όλα τα οικονομικά.

Ποιες είναι οι προτεραιότητες που βάζετε, σε αυτή την πρώτη σας θητεία;

Η ρύθμιση λειτουργίας της αγοράς, οι συνεργασίες με όλους τους φορείς, η πάταξη του παραεμπορίου στη ρίζα του, η προστασία της εντός κρίσης μικρομεσαίας επιχείρησης,  η προετοιμασία για τις μικρές επιχειρήσεις στη Νέα Εποχή που δεν είναι άλλη από το ηλεκτρονικό εμπόριο, οι Κυριακές και οι ενδιάμεσες εκπτώσεις. Ο Σύλλογος τα τελευταία τρία χρόνια έχει ταλαιπωρηθεί πολύ από τη διχόνοια που έσπειραν σε αυτοαπασχολούμενους και μικρές επιχειρήσεις. Χρόνο με το χρόνο το εμπόριο της πόλης μας θέλουμε να γίνει πιο ελκυστικό για τους Χανιώτες και για τους επισκέπτες των Χανίων. Για τα υπόλοιπα που είναι βασικά όπως  το φορολογικό, το ασφαλιστικό – που αυτά είναι και τα πραγματικά προβλήματα για ένα συνδικαλιστικό όργανο – πάντα όμως  σε συνεργασία με την Ομοσπονδία μας και τη Συνομοσπονδία μας. Από ένα επαρχιακό Εμπορικό Σύλλογο  δεν μπορούν να κερδηθούν πράγματα κατεβαίνοντας στους δρόμους με πλακάτ ,εμείς πάντα θα προτείνουμε αυτά που συμφέρουν τη μικρομεσαία επιχείρηση. Τα μεγάλα λόγια δεν είναι για έμενα γιατί γνωρίζω καλά τις δυνατότητες ενός Συλλόγου.

«Με τη συνεργασία του δήμου Χανίων και του ΕΒΕΧ, θ’ αναβαθμίσουμε και άλλες περιοχές που το χρειάζονται,  είμαστε θετικοί με την επιλογή της περιοχής για το open mall,  με επιφυλάξεις για το αν καταφέρει να υπαχθεί στο πρόγραμμα»

Τι πιστεύετε ότι πήγε στραβά από την προηγούμενη διοίκηση και σε ποια σημεία θα μπορούσατε να συμφωνήσετε με τις επιλογές που έγιναν;

Υπήρξε μία περίοδο έντονης ιδεοληψίας με κυριαρχία το ΟΧΙ και το… ΚΑΤΑ, καθιστώντας το Σύλλογό μας ως Βόρεια Κορέα στο χάρτη του Εμπορικού Συνδικαλισμού. Σε πολλά θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε όπως η υπερφορολόγηση,  η υπερβολική αύξηση των εισφορών σε κάποιες κατηγορίες συναδέλφων ή η  μείωση του αφορολογήτου. Όμως έχουμε και αρκετές διαφορές για το πώς βλέπουμε – σε τοπικό ειδικά επίπεδο – την στήριξη και την επιβίωση της Χανιώτικης οικονομίας. Εμείς δεν είμαστε διχαστικοί και θα εκπροσωπήσουμε όλες τις επιχειρήσεις, τις πολύ μικρές, τις  μεσαίες και τις μεγάλες,  αυτοαπασχολούμενες και μη.

Ποια είναι η άποψη σας για το ανοικτό mall που δρομολογεί ο Δήμος Χανίων στην πλατεία 1866. Ως project σας βρίσκει σύμφωνο;

Τα Οpen Mall είναι ένα πρόγραμμα που προωθεί το τριτοβάθμιο όργανο μας από το 2014,  σίγουρα βοηθάει στην ανάπτυξη της τοπικής επιχειρηματικότητας και θα θέλαμε να έχουν δοθεί περισσότερα κονδύλια για να υπαχθούν περισσότερες περιοχές. Ελπίζουμε με τη συνεργασία του δήμου Χανίων και του ΕΒΕΧ να αναβαθμίσουμε και άλλες περιοχές που το χρειάζονται,  είμαστε θετικοί με την επιλογή της περιοχής,  με επιφυλάξεις για το αν καταφέρει να υπαχθεί στο πρόγραμμα.

Θεωρείτε πως ο Εμπορικός Σύλλογος είχε κατά κάποιο τρόπο “αποσχιστεί” από το υπόλοιπο σύστημα των τοπικών παραγωγικών φορέων και αν ναι, πως θα επανακαθορισθεί η θέση του;

Ναι,  δυστυχώς ο σύλλογος μας είχε αποκοπεί από την συνεργασία με άλλους παραγωγικούς φορείς. Γνωρίζετε ότι ο συσχετισμός δυνάμεων ειδικά μεταξύ ομοειδών οργανώσεων θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Σύντομα θα δείτε αυτό τον συσχετισμό δυνάμεων να δημιουργείται και να λειτουργεί προς όφελος των Χανιώτικων Επιχειρήσεων και της οικονομίας του τόπου μας σε περιφερειακό επίπεδο.

 

Οι σχέσεις μου με τον κ. Βουρλάκη δεν είναι οι καλύτερες αλλά…

 

Ποια είναι η σχέση σας με τον κ. Βουρλάκη;

Σε προσωπικό επίπεδο δεν είναι και οι καλύτερες ,σε συνδικαλιστικό όμως, θα προσπαθήσουμε και οι δύο πλευρές για το καλό του επιχειρείν  στην πόλη μας. Εμείς ζητάμε τη στήριξη σε αυτά που συμφωνούμε και όχι μία στείρα αντιπολίτευση, θέλουμε μία αντιπολίτευση γόνιμη και δημιουργική και όχι λαϊκιστικού τύπου που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια σε όλη τη χώρα, με μόνο αποτέλεσμα την διχόνοια και την καταστροφή, Οι ιδεολογικές αντιθέσεις μπορούν να παραμείνουν όμως οι δράσεις στήριξης και ανάπτυξης της Χανιώτικης οικονομίας,  αφορούν όλους ανεξαρτήτως ιδεολογικών πεποιθήσεων.

Οι διάφορες και αντιπαλότητες μιας προεκλογικής περιόδου, πόσο εύκολα μπορούν να ξεπεραστούν από την επόμενη ημέρα μιας αναμέτρησης;

Η δύσκολη καθημερινότητα θα συνεχίσει να υπάρχει για όλους μας,  η αλλαγή θα έρθει με την πάροδο του χρόνου και πιστεύω ότι όλοι μαζί θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε για το καλό όλων μας.

«Τους προτείναμε να αναλάβουν τη θέση του οικονομικού επόπτη, την οποία όμως αρνήθηκαν και αντιπρότειναν να πάρουν τη θέση του Αντιπροέδρου,  κάτι που δεν μπορούσα να κάνω δεκτό ούτε εγώ ούτε η ομάδα μου»

Τι άλλαξε στην καθημερινότητα του Γιώργου Τοπολιανάκη από την ημέρα της εκλογής του κι έπειτα;

Σίγουρα αυτό που έχει αλλάξει είναι ότι αφιερώνω περισσότερο χρόνο για το σύλλογο χάνοντας από τον προσωπικό μου χρόνο από φίλους και από τη δουλειά μου. Με σωστό προγραμματισμό όμως πιστεύω ότι θα τα καταφέρω και εγώ και η ομάδα μας.