Γιάννης Θεοδωρογλάκης: Από Αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. πρόξενος της Μολδαβίας στην Κρήτη! – «Υπάρχει σοβαρή προοπτική ανάπτυξης και εμπορικής συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών»

Τι «γεύση» σας άφησε η μακρόχρονη πορεία σας στην Ελληνική Αστυνομία;

Ξεκίνησα το 1985 από το σώμα της τότε Αστυνομίας Πόλεων και υπηρέτησα σε μάχιμες και νευραλγικές υπηρεσίες του Πειραιά και της Αθήνας. Οι εμπειρίες που αποκόμισα ήταν μοναδικές. Ένα ταξίδι πάρα πολύ όμορφο με πολλές συγκινήσεις και συνεχείς εναλλαγές. Στη συνέχεια, ως αξιωματικός υπηρέτησα στα Δωδεκάνησα, στην Κω και στη Λέρο όπου απέκτησα καλούς φίλους, με τους περισσότερους εκ των οποίων διατηρούμε ακόμα τις σχέσεις και τις επαφές μας. Το μεγαλύτερο κομμάτι της καριέρας μου το υπηρέτησα στην Κρήτη.  Από αυτό το όμορφο ταξίδι έχω κρατήσει τις θετικές εμπειρίες που μου άφησε και τις υπέροχες στιγμές που έζησα. Τις δυσκολίες που αντιμετώπισα τις έχω αφήσει στο παρελθόν για να μου γίνονται μάθημα για το μέλλον.

candia

Ποια ήταν η πιο δύσκολη σας στιγμή στην υπηρεσία, ως ενεργεία αστυνομικός;

Στην Ελληνική Αστυνομία υπηρέτησα επί 30 έτη. Ως νέος αστυνομικός υπηρετώντας στην Άμεση Δράση στην Αθήνα αντιμετωπίσαμε πάρα πολλές δύσκολες καταστάσεις με σημαντικότερη ίσως αυτή της καταδίωξης και σύλληψης δύο ένοπλων κακοποιών στο Καλλιμάρμαρο, οι οποίοι λίγο πριν είχαν διαπράξει ληστεία. Ως αξιωματικός πάντα με προβλημάτιζε η διενέργεια Ένορκων Διοικητικών Εξετάσεων κατά συναδέλφων οι οποίοι είχαν υποπέσει σε αδικήματα και έπρεπε να αποφασίσω για την τύχη, το μέλλον και την καριέρα τους.

«Το εξαγώγιμο προϊόν της Μολδαβίας είναι το κρασί ο ηλιόσπορος το ηλιέλαιο και το καρύδι. Από την άλλη πλευρά οι Μολδαβοί εισάγουν ελαιόλαδο, αλιεύματα και  εσπεριδοειδή.  Με δεδομένο ότι  στην Κρήτη έχουμε μεγάλη παραγωγή , πιστεύω ότι υπάρχει σοβαρή προοπτική ανάπτυξης και εμπορικής συνεργασίας»

Οι αξιωματικοί καριέρας, έχετε πάντα το άγχος των διαδοχικών κρίσεων αλλά και του «ξαφνικού θανάτου». Πόσο επηρεάζει την καθημερινότητα ενός αξιωματικού αυτή η «πραγματικότητα»;

Σε ότι αφορά τις ετήσιες κρίσεις των ανώτερων και ανώτατων αξιωματικών, από τη στιγμή που δεν γίνονται με σύγχρονες μεθόδους αξιολόγησης επηρεάζουν το σύνολο των κρινόμενων αξιωματικών, με ένα μεγάλο μέρος εξ αυτών, δύο με τρείς μήνες πριν την έναρξή τους, να μην ασχολούνται απρόσκοπτα με τα αμιγώς υπηρεσιακά τους καθήκοντα, ψάχνοντας να βρουν διεξόδους για την παραμονή τους στο σώμα και την συνέχιση της καριέρας τους. Θεωρώ ότι το υφιστάμενο σύστημα των κρίσεων είναι απαρχαιωμένο και θα έπρεπε να διαφοροποιηθεί με σύγχρονες μεθόδους αξιολόγησης και επιλογής Middle Level management στελεχών.

 

Στη Μολδαβία βρίσκω την ηρεμία που ήθελα και την διαφορετικότητα που πάντα αναζητούσα!   

 

Τους τελευταίους μήνες ωρίμασαν οι συνθήκες για τη δημιουργία του Προξενείου της Μολδαβίας στην Κρήτη, στο οποίος είσαστε επικεφαλής. Πως φτάσαμε σε αυτό το σημείο;

Οι συζητήσεις για την ίδρυση του προξενείου στην Κρήτη είχαν ξεκινήσει πολύ πριν την αποστρατεία μου. Στην Μολδαβία βρίσκομαι τα τελευταία 16 χρόνια αρκετά τακτικά λόγου καταγωγή συζύγου μου, αλλά και λόγω του ότι είναι μία χώρα η οποία με εμπνέει από πολλές απόψεις. Βρίσκω την ηρεμία που ήθελα και την διαφορετικότητα που πάντα αναζητούσα.  Σε αυτή την πανέμορφη χώρα όλα αυτά τα χρόνια έκανα πολύ καλές γνωριμίες και ανάπτυξα σχέσεις, όχι μόνο με το Ελληνικό στοιχείο που ζει και επιχειρεί εκεί, αλλά και με σημαντικούς Μολδαβούς επιχειρηματίες και κρατικούς αξιωματούχους. Τον Μάιο του 2015 λοιπόν σε μία συνάντηση που είχαμε στην Πρεσβεία στην Αθήνα με τον τότε πρέσβη της Μολδαβίας στην Ελλάδα συν αποφασίσθηκε, να υποβάλλω τον φάκελο  μου στην Κυβέρνηση της Μολδαβίας, με αίτημα της Πρεσβείας να ηγηθώ της Προξενικής Αρχής στην Περιφέρεια Κρήτης.

«Έχουμε έρθει σε επαφές με τον Γενικό Γραμματέα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, ο οποίος είναι πολύ θετικός και έχει πολλή όρεξη για να προσπαθήσουμε να ανοίξουμε νέες αγορές που σίγουρα μας χρειάζονται. Σίγουρα μπορεί να αναπτυχθεί πολύ δυνατότερο τουριστικό ρεύμα από τη Μολδαβία στην Κρήτη και αντιστρόφως»

Όπως ξέρετε αυτές οι διαδικασίες παίρνουν πολύ χρόνο σε διπλωματικό επίπεδο. Έτσι λοιπόν την 6η Ιουλίου του 2019 ο Υπουργός Εξωτερικών της Μολδαβίας εξέδωσε και απέστειλε στην Ελληνική Κυβέρνηση το Προξενικό μου Δίπλωμα όπως προβλέπεται από την συνθήκη της Βιέννης επί των Προξενικών σχέσεων. Στις 4/9 εκδόθηκε το «Προεδρικό Διάταγμα» το οποίο με αναγνωρίζει ως Επίτιμο Πρόξενο της Δημοκρατίας της Μολδαβίας στην Ελληνική Δημοκρατία   και στις 9 Σεπτεμβρίου ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, εξέδωσε το «Εκτελεστήριο Έγγραφο»  το οποίο μου δίνει τη δυνατότητα να εκπληρώνω τα Προξενικά μου καθήκοντα.

Με την κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη κατά τη διάρκεια της πρόσφατης βράβευση της από το Προξενικό Σώμα- Consular Corps in Greece

Ποιοι είναι οι βασικότεροι στόχοι που έχετε θέσει, ως πρόξενος της Μολδαβίας στην Κρήτη;

Οι στόχοι που έχουμε θέσει είναι πολλοί. Σκοπός της ίδρυσης της Προξενικής αρχής στην Κρήτη, είναι αφενός η παροχή βοήθειας και συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα με Μολδαβική ιθαγένεια που είτε μένουν είτε επιχειρούν είτε προτίθεται να επιχειρήσουν στην Περιφέρεια Κρήτης, η παροχή συνδρομής στους τουριστικούς επισκέπτες οι οποίοι είναι ήδη αρκετοί, καθώς όπως θα πρέπει να γνωρίζετε, τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουμε δύο πτήσεις απευθείας από το Κισινάου στο Ηράκλειο Κρήτης δύο φορές την εβδομάδα, κατά τους θερινούς μήνες, καθώς και η μεταβίβαση ασφαλών και επίσημων πληροφοριών, σε όσους προτίθενται είτε να αναπτύξουν οποιαδήποτε επενδυτική δραστηριότητα στην Μολδαβία, είτε να προβούν σε εμπορικές συναλλαγές με τοπικές επιχειρήσεις. Αφετέρου στους στόχους του Προξενείου είναι και η ανάπτυξη, πνευματικών αθλητικών και επιστημονικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

 

Με το ΕΒΕΧ προγραμματίζουμε Β2Β συναντήσεις στη Μολδαβία…

 

Πόσο «κοντά» έχουμε έρθει με την Μολδαβία σε επίπεδο διμερών οικονομικών σχέσεων;

Με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Χανίων τον κ. Ροκάκη, έχουμε ήδη προγραμματίσει μία σειρά συναντήσεων για να μπορέσουμε να κάνουμε επιχειρηματικές αποστολές από και προς τη Μολδαβία με Β2Β συναντήσεις μεταξύ επιχειρηματιών από τις δύο χώρες. Το εξαγώγιμο προϊόν της Μολδαβίας είναι το κρασί ο ηλιόσπορος το ηλιέλαιο και το καρύδι. Από την άλλη πλευρά οι Μολδαβοί εισάγουν ελαιόλαδο, αλιεύματα και  εσπεριδοειδή.  Με δεδομένο ότι  στην Κρήτη έχουμε μεγάλη παραγωγή , πιστεύω ότι υπάρχει σοβαρή προοπτική ανάπτυξης και εμπορικής συνεργασίας.

Με τον πρέσβη της Μολδαβίας στην Ελλάδα, Ανατόλ Βανγκέλι (Αnatol Vangheli), στα εγκαίνια του Προξενείου στα Χανιά

 

Τα Χριστούγεννα βρεθήκατε στην Μολδαβία. Ήταν ουσιαστικά η πρώτη σας επίσκεψη μετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων σας εδώ. Πραγματοποιήσατε σειρά επαφών εκεί με τη νέα σας ιδιότητα;

Την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων  βρέθηκα στη Μολδαβία και ήταν ουσιαστικά η πρώτη μου επίσκεψη μετά την Αναγόρευσή μου ως Επίτιμου Προξένου, όπου και πραγματοποίησα μία σειρά επαφών με την νέα μου ιδιότητα.  Συναντήθηκα με τον Υπουργό Παιδείας Πολιτισμού και Έρευνας, με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών και Ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης, καθώς και με αξιωματούχους του Υπουργείου, με τους υπεύθυνους του Εθνικού Οργανισμού τουρισμού όπου και συζητήσαμε θέματα τουριστικών ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών, με την Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Μολδαβίας με τους οποίους θα έχουμε επίσημες συναντήσεις τον Μάρτιο κατά την διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης  Fοοd Expo 2020, όπου μετά από πρωτοβουλία δική μου και παρέμβασή μου στον διοργανωτή το 2017, καλούνται για Τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην έκθεση μαζί με Μολδαβικές επιχειρήσεις.

«Το μεγαλύτερο κομμάτι της καριέρας μου το υπηρέτησα στην Κρήτη.  Από αυτό το όμορφο ταξίδι έχω κρατήσει τις θετικές εμπειρίες που μου άφησε και τις υπέροχες στιγμές που έζησα. Τις δυσκολίες που αντιμετώπισα τις έχω αφήσει στο παρελθόν για να μου γίνονται μάθημα για το μέλλον»

Στο Επιμελητήριο, είχα και σειρά συναντήσεων με Μολδαβούς Επιχειρηματίες, με σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα, οι οποίοι είχαν ενημερωθεί για την παρουσία μου  και είχαμε σημαντικές συζητήσεις για τους τρόπους και τις δυνατότητες έναρξης εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Κρήτης και Μολδαβίας.  Στην συνέχεια είχα μία πολύ σημαντική συνάντηση με τον πρόεδρο του Εθνικού τμήματος Μολδαβίας Ι.Ρ.Α.  της Διεθνούς Αστυνομικής Ένωσης όπου μετά από πρόταση του τοπικού τμήματος Χανίων, και του Προέδρου κ. Γιάννη Περράκη, ξεκινήσαμε διαδικασίες αδελφοποίησης μεταξύ των δύο ενώσεων. Επίσης μετά από πρόταση που είχα κατά την συνάντησή μου στην έδρα του Προξενείου, με τον πρόεδρο του συνδέσμου ιστορικών καφέ Ευρώπης κ. Βασίλη Σταθάκη, επισκέφθηκα και ξεκινήσαμε τις διαδικασίες με ένα από τα παλαιότερα καφέ στο κέντρο του Κισινάου για την ένταξή του στον σύνδεσμο  των ιστορικών καφέ της Ευρώπης.

 

Ποιες είναι οι βασικότερες διαφορές, ανάμεσα στα παλαιά και στα νέα σας καθήκοντα;

Οι διαφορές ανάμεσα στα παλιά και στα νέα μου καθήκοντα είναι πολλές. Τώρα έχω εξ’ ολοκλήρου τον προγραμματισμό όλων των δράσεων ενώ  προηγουμένως έπρεπε να ακολουθώ συγκεκριμένους κανόνες και πρακτικές που όριζαν άλλοι.

 

Με τους Μολδαβούς μας συνδέουν πάρα πολλά, εκτός της ίδιας θρησκείας!

 

Η εμπειρία σας ως αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. πιστεύετε πως θα σας βοηθήσει ώστε κάποιες «πόρτες» ν’ ανοίξουν πιο εύκολα, στο έργο που θέλετε πλέον να φέρετε εις πέρας, ως Πρόξενος;

Η εμπειρία μου και το πέρασμα μου από την Ελληνική Αστυνομία πιστεύω ότι μου έχει δώσει τη δυνατότητα να αποκτήσω και τις γνωριμίες και τις σχέσεις που θα έπρεπε ούτως ώστε να μπορώ να εκτελώ πιο εύκολα τα νέα καθήκοντα που μου έχουν ανατεθεί.

«Ως αξιωματικός πάντα με προβλημάτιζε η διενέργεια Ένορκων Διοικητικών Εξετάσεων κατά συναδέλφων οι οποίοι είχαν υποπέσει σε αδικήματα και έπρεπε να αποφασίσω για την τύχη, το μέλλον και την καριέρα τους»

Εκτιμάτε πως μπορεί να δημιουργηθεί «τουριστικό ρεύμα» από την Μολδαβία προς την Κρήτη και ποιες πρωτοβουλίες σκέφτεστε να αναλάβετε προς αυτή την κατεύθυνση;

Κατά την παραμονή μου στη Μολδαβία αυτές τις μέρες ήρθα σε επαφή με δύο από τα μεγαλύτερα τουριστικά γραφεία κι έχουμε ξεκινήσει κάποιες  σημαντικές διαβουλεύσεις. Ήδη έχουμε έρθει σε επαφές με τον Γενικό Γραμματέα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού κ. Φραγκάκη Δημήτρη, ο οποίος είναι πολύ θετικός και έχει πολλή όρεξη για να προσπαθήσουμε να ανοίξουμε νέες αγορές που σίγουρα μας χρειάζονται. Σίγουρα μπορεί να αναπτυχθεί πολύ δυνατότερο τουριστικό ρεύμα από τη Μολδαβία στην Κρήτη και αντιστρόφως. Με τους Μολδαβούς μας συνδέουν πάρα πολλά, εκτός της ίδιας θρησκείας. Είμαι βέβαιος ότι και με την δεδομένη συνδρομή της Πρεσβείας της Μολδαβίας στην Αθήνα, μπορούμε να έχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα.

 

Χτυπήματα: