Ευτύχης Δαμιανάκης: Θα είμαι στην πρώτη γραμμή κάθε φορά που το συμφέρον του Δήμου και των δημοτών απαιτεί συγκρούσεις με μικρά ή μεγάλα συμφέροντα!

Ακολουθεί η συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Δαμιανάκης στο eparxies.gr και στο δημοσιογράφο Θανάση Παινεσάκη

Ποιοι ήταν οι τρεις βασικοί λόγοι πως σας οδήγησαν στην απόφαση να πείτε, πάμε, πάμε να διεκδικήσουμε το δήμο Χανίων;

Πήρα τη συγκεκριμένη απόφαση πριν από δύο και πλέον χρόνια, όταν, κατά γενική ομολογία, ήταν πλέον σαφές και καταγεγραμμένο το αναπτυξιακό έλλειμμα και η αδυναμία αντιμετώπισης των σημαντικών προβλημάτων του Δήμου Χανίων με βάση ένα στοχευμένο σχέδιο, που θα απαντούσε πειστικά, τόσο στις αγωνίες των δημοτών, όσο και στις προκλήσεις της εποχής. Οφείλω να σας πω ότι όταν έλαβα την απόφαση, έθεσα ένα κεντρικό στόχο: τη συγκρότηση ενός συνδυασμού, για τον οποίο θα είμαι περήφανος. Μετά από εκατοντάδες συναντήσεις και αλλεπάλληλες συζητήσεις, ο στόχος αυτός επιτεύχθηκε στο ακέραιο και πλέον συνεχίζουμε, με στόχο να παρουσιάσουμε στους δημότες την αυτοδιοικητική μας πρόταση στο σύνολό της, που οριστικοποιήθηκε πρόσφατα μετά από πολύμηνες συσκέψεις εργασίας με συνεργάτες μου και ειδικούς ανά τομέα.

«Δεν χτίζω πολιτική καριέρα, δεν έχω ανάγκη από δημόσιες σχέσεις, δεν λαμβάνω αποφάσεις με το βλέμμα στην επόμενη πολιτική… στάση»

«Όταν έλαβα την απόφαση  – για το δήμο Χανίων – ,έθεσα ένα κεντρικό στόχο: τη συγκρότηση ενός συνδυασμού, για τον οποίο θα είμαι περήφανος»

Είσαστε από αυτούς που πολύ νωρίς ριχτήκατε στην προεκλογική «μάχη», ξεκαθαρίζοντας τα σενάρια της υποψηφιότητάς σας. Σε τι σας έχει κάνει πιο «πλούσιο» το χρονικό διάστημα που έχει μεσολαβήσει;

Ξεχωρίζω τις στιγμές με τους ανθρώπους, με τους οποίους συναντηθήκαμε. Με τους ανθρώπους που εργαστήκαμε για ώρες πολλές, έως αργά τη νύχτα, συμφωνήσαμε, διαφωνήσαμε, ταυτιστήκαμε, γελάσαμε, συγκινηθήκαμε. Ήταν μοναδικές στιγμές πνευματικής, ψυχικής και συναισθηματικής έντασης. Στιγμές πολύτιμες, τις οποίες κρατώ. Σε αυτό το «ταξίδι» γνώρισα νέους ανθρώπους, έκανα νέους φίλους, μοιράστηκα τις γνώσεις και την εμπειρία μου και ταυτόχρονα έμαθα καινούρια πράγματα. Και συνεχίζω να μαθαίνω. Γηράσκω αεί διδασκόμενος και απολαμβάνω κάθε στιγμή, έχοντας στο πλευρό μου την οικογένειά μου και τους ανθρώπους που με αγαπούν και με στηρίζουν ανιδιοτελώς.

 

Η προεκλογική περίοδος κινείται σε επίπεδο αντιπαράθεσης, σε χαμηλούς τόνους. Είναι θέμα στρατηγικής γιατί τα λάθη στοιχίζουν;

Πιστεύω ότι η αντιπαράθεση, είτε προεκλογικά είτε μετεκλογικά, είναι χρήσιμη όταν αναδεικνύει σοβαρά ζητήματα και «παράγει» ουσιαστικό αποτέλεσμα για το κοινό καλό. Αν πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις, τότε όσοι ασχολούμαστε με τα κοινά οφείλουμε να βγαίνουμε μπροστά, χωρίς ωραιοποιήσεις και «στρογγυλέματα», και να συγκρουόμαστε με νοοτροπίες, πρακτικές και επιλογές που κρατούν «όμηρο» τον Δήμο στη στασιμότητα και τη μετριότητα. Σε αυτό το ζήτημα είμαι απολύτως ξεκάθαρος. Δεν χτίζω πολιτική καριέρα, δεν έχω ανάγκη από δημόσιες σχέσεις, δεν λαμβάνω αποφάσεις με το βλέμμα στην επόμενη πολιτική «στάση». Επομένως, αν και προτάσσω την ανάγκη για συνέργειες, θα είμαι στην πρώτη γραμμή κάθε φορά που το συμφέρον του Δήμου και των δημοτών απαιτεί συγκρούσεις με μικρά ή μεγάλα συμφέροντα. Αυτό είναι δέσμευση.

 

Οι συγκλίσεις, την επόμενη μέρα, είναι επιβεβλημένες!

 

Πόσο «καθαρή» είναι αυτή η περίοδος, υπάρχουν θέματα που σας έχουν ενοχλήσει;

Σε κάθε προεκλογική περίοδο υπάρχουν «κακοφωνίες». Η τρέχουσα περίοδος δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Ευτυχώς, οι πολίτες μπορούν να αντιληφθούν πολλές από αυτές τις «κακοφωνίες» καθώς και τι υποκρύπτουν. Εμείς, από την άλλη, έχουμε πολύ σημαντικότερα πράγματα να ασχοληθούμε. Επομένως, κοιτάμε μπροστά με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα.

Σε μια από τις ενημερωτικές επισκέψεις που πραγματοποιεί αυτή την περίοδο με τους συνεργάτες του, σε φορείς της πόλης των Χανίων

Αν είχατε τη δυνατότητα να επιλέξετε τον αντίπαλό σας, στο υποθετικό σενάριο πως διασφαλίζετε το εισιτήριό σας για το δεύτερο γύρο, ποιος θα ήταν αυτός και γιατί;

Εμείς δεν επιλέγουμε, ούτε αντιμετωπίζουμε τις υπόλοιπες Δημοτικές Κινήσεις ως «αντιπάλους». Οι πολίτες των Χανίων θα κρίνουν με την ψήφο τους. Ευελπιστούμε ότι η κρίση θα γίνει με βάση την αξιολόγηση των προσώπων και των θέσεων – προτάσεων που καταθέτουμε. Αυτό είναι το ζητούμενο. Να επιλεγούν οι καλύτεροι, εκείνοι που έχουν τη γνώση, την εμπειρία, τις διοικητικές ικανότητες, τη δυνατότητα σύνθεσης απόψεων, αλλά και τη δυνατότητα σύγκρουσης, όταν το συμφέρον του Δήμου το απαιτεί. Το μεγάλο στοίχημα είναι στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο να συμμετέχουν άνθρωποι που θα αναβαθμίσουν τη λειτουργία του, άρα και τη λειτουργία του Δήμου Χανίων.

 

Με ποιον από τους έτερους συνυποψήφιούς σας θεωρείτε πως μπορείτε να συνεργαστείτε την επόμενη ημέρα, με δεδομένο ότι ο «Κλεισθένης» προτρέπει – επιβάλλει τις συνέργειες;

Οι συγκλίσεις, την επόμενη μέρα, είναι επιβεβλημένες. Όχι, όμως, στη βάση προσώπων ή διαπροσωπικών σχέσεων, ούτε στη βάση οποιασδήποτε μορφής συναλλαγών. Οι συγκλίσεις, για να είναι ουσιαστικές και να έχουν θετικό «αποτύπωμα» στον Δήμο, πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο ενός σαφούς και ξεκάθαρου προγραμματικού πλαισίου θέσεων και αρχών. Οι δημοτικές παρατάξεις θα κληθούν, μετά τις εκλογές, να αναλάβει καθεμία το βάρος της ευθύνης που θα της αναλογεί για τις αποφάσεις που θα λαμβάνονται ή δεν θα λαμβάνονται στο Δημοτικό Συμβούλιο. Άρα, το βάρος της ευθύνης για τη λειτουργία του Δήμου Χανίων, τηρουμένων πάντα των αναλογιών. Απαιτούνται αποφάσεις με ευθύνη, δουλειά με συνεργασία, πορεία με ενότητα.

 

Είχα συναντήσεις και με τον κ. Σημανδηράκη και με την κ. Αγγελλάκη για συμπόρευση…

 

Πώς χαρακτηρίζετε τον πολιτικό «γάμο» Αρχοντάκη – Αγγελάκη, κι αν κληθήκατε κι εσείς να… χορέψετε σε αυτό το… ταγκό;

Είναι γνωστό -και το έχω πει δημόσια και στο παρελθόν- ότι είχα συναντήσεις και συζητήσεις τόσο με τον κ. Παναγιώτη Σημανδηράκη, όσο και με την κα Νάνσυ Αγγελάκη, στη διάρκεια των οποίων έθεσα το θέμα συμπόρευσης και κοινού βηματισμού, κρίνοντας ότι σε αρκετά ζητήματα του Δήμου Χανίων μπορούν να υπάρξουν προοδευτικές συγκλίσεις. Σέβομαι τις αποφάσεις τους. Όλοι θα κριθούμε από τους πολίτες.

«Το 30% των πόρων του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου, κατά τα πρώτα δύο έτη της νέας δημοτικής περιόδου, θα κατευθυνθεί σε έργα για την αποκατάσταση και τη βελτίωση της οδοποιίας σε όλες τις δημοτικές ενότητες»

Σας προβληματίζει το γεγονός ότι δύο επικεφαλής, εσείς και ο κ. Σημανδηράκης, αλλά και η κ. Αγγελάκη, «ψαρεύετε» τις πολλές ψήφους σας, από την ίδια μεγάλη δεξαμενή του πρώην ΠΑΣΟΚ;

Θα μου επιτρέψετε να παρατηρήσω ότι η Δημοτική μας Κίνηση «Χανιά – Κοιτάμε μπροστά» δεν «ψαρεύει» ψήφους. Ούτε απευθύνεται μόνο σε πολίτες με συγκεκριμένη ιδεολογική – πολιτική ταυτότητα. Η Δημοτική μας Κίνηση αποτελείται από 98 αξιόλογους συμπολίτες μας, οι οποίοι επιθυμούν να εργαστούν συλλογικά, με σχέδιο, γνώση, όρεξη και τόλμη, για να ξεφύγει ο Δήμος Χανίων από τη μετριότητα και να γίνει ξανά πρωταγωνιστής. Ζητάμε από τους πολίτες να μας αξιολογήσουν. Όλους. Αν οι επιλογές γίνουν χωρίς αξιολόγηση, εκτιμώ ότι ο Δήμος μας θα χάσει μία ακόμη ευκαιρία. Συνεπώς, κάθε ψήφος έχει μεγάλη βαρύτητα, κάθε ψήφος είναι μία πράξη ευθύνης.

 

Αλήθεια εδώ και πολλούς μήνες το Κίνημα Αλλαγής στα Χανιά είχε ξεκινήσει έναν μεγάλο «εσωτερικό» διάλογο για την επιλογή του προσώπου που θα στήριζε στις εκλογές. Αφενός δεν μάθαμε ποτέ επίσημα, τον υποψήφιο που τελικά στηρίζει το «Κίνημα» στα Χανιά και αφετέρου τελικά μήπως η «ευχή» του κομματικού χρίσματος των προηγούμενων ετών, έχει μετατραπεί σε «κατάρα» στις μέρες μας;

Είναι μία συζήτηση ανεπίκαιρη, εδώ και καιρό, η οποία, σε κάθε περίπτωση, δεν μας αφορά ως Δημοτική Κίνηση. Άλλωστε, από την πρώτη μας δημόσια εκδήλωση στον Βλητέ, τον περασμένο Φεβρουάριο, ξεκαθάρισα ότι δεν επιθυμούμε χρίσματα, ούτε κομματικές στηρίξεις. Τα προβλήματα ενός Δήμου δεν έχουν κομματικές «αποχρώσεις». Απαιτούν ευθύνη, σχέδιο, δουλειά και συνέργειες.

Οι επαφές και οι συναντήσεις του κ. Δαμιανάκη αυτή την περίοδο είναι καθημερινές…

«Σε ό,τι αφορά στη Δημοτική Αγορά, υπάρχει μεν πρόοδος, ωστόσο διακρίνω μία αγωνιώδη προσπάθεια προεκλογικής εκμετάλλευσης του ζητήματος, από τη Δημοτική Αρχή»

 

Κυκλοφοριακό και καθημερινότητα του πολίτη, με ποιον τρόπο τα αντιμετωπίζει και μέσα σε τι χρονοδιάγραμμα, η δημοτική αρχή Δαμιανάκη;

Η αντιμετώπιση των θεμάτων της καθημερινότητας είναι μία διαρκής διαδικασία, μία διαρκής πρόκληση και μία «μάχη» με τον χρόνο με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής κατοίκων και επισκεπτών. Καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμός, προσβασιμότητα, προστασία και ανάδειξη των δημόσιων χώρων, ύδρευση, πολιτική προστασία είναι κρίσιμα ζητήματα για εμάς, τα οποία δεν λύνονται με τον ορισμό ενός αντιδημάρχου. Απαιτείται αποκεντρωμένη οργάνωση και ψηφιακός μετασχηματισμός του Δήμου, αποκέντρωση πόρων και τεχνικο-μηχανολικού εξοπλισμού στις περιαστικές περιοχές. Στο πλαίσιο αυτό, προτείνουμε τη σύσταση Αυτοτελούς Υπηρεσίας Άμεσης Επέμβασης, η οποία θα είναι αρμόδια για την ταχεία αντιμετώπιση των προβλημάτων καθημερινότητας των δημοτών σε όλες τις περιοχές του Δήμου.  Εξαιρετικά κρίσιμα ζητήματα αποτελούν το κυκλοφοριακό και η αποκατάσταση του οδικού δικτύου, που βρίσκεται σε τραγική κατάσταση. Για το δεύτερο ζήτημα, έχουμε δεσμευτεί ότι το 30% των πόρων του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου, κατά τα πρώτα δύο έτη της νέας δημοτικής περιόδου, θα κατευθυνθεί σε έργα για την αποκατάσταση και τη βελτίωση της οδοποιίας σε όλες τις δημοτικές ενότητες.
Αναφορικά με το κυκλοφοριακό, είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να λυθεί μέσα σε μία δημοτική περίοδο, ούτε μόνο από μία Δημοτική Αρχή. Απαιτείται επικαιροποίηση των νέων δεδομένων (κυκλοφοριακού φόρτου κ.λπ.) με ειδική κυκλοφοριακή μελέτη, που θα λαμβάνει, επίσης, υπόψη της τις ανάγκες των επόμενων ετών. Η δημιουργία χώρων στάθμευσης περιμετρικά της πόλης των Χανίων, που θα συνδυάζονται με εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης (λεωφορεία και ποδήλατα), η δημιουργία ενός πλήρους δικτύου ποδηλατοδρόμων, η δημιουργία ισόπεδων κόμβων κυκλικής κίνησης (roundabout) είναι ορισμένες από τις πρωτοβουλίες που προτείνουμε, οι οποίες θα πρέπει να συνυπολογιστούν στο συνολικό σχέδιο. Το κυκλοφοριακό οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά, το ταχύτερο δυνατόν, γιατί ήδη «πνίγει» την πόλη μας, ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο.

 

Η παραχώρηση του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου στον Δήμο  είναι μία θετική εξέλιξη…

 

Δημοτική Αγορά και Στρατόπεδο Μαρκοπούλου χαρακτηρίζονται ως έργα «σημαίες» για τη δημοτική αρχή Βάμβουκα. Τι σχολιάζετε;

Πρόκειται για δύο σημαντικά ζητήματα του Δήμου Χανίων. Η παραχώρηση του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου στον Δήμο Χανίων είναι μία θετική εξέλιξη. Μένει να δούμε τους ακριβείς όρους και τις προϋποθέσεις, γιατί το σχετικό κείμενο που συνυπέγραψαν ο Δήμος και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι αόριστο και δεν προσδιορίζει με σαφήνεια τα επόμενα βήματα.  Σε ό,τι αφορά στη Δημοτική Αγορά, υπάρχει μεν πρόοδος, ωστόσο διακρίνω μία αγωνιώδη προσπάθεια προεκλογικής εκμετάλλευσης του ζητήματος, από τη Δημοτική Αρχή. Κρατώ ότι δεν είναι εξασφαλισμένο το σύνολο των πιστώσεων για την εκτέλεση του έργου. Σε κάθε περίπτωση, και τα δύο αυτά κρίσιμα ζητήματα για τον Δήμο Χανίων θα κληθεί να τα αντιμετωπίσει, σε σχέση με την υλοποίηση, η επόμενη Δημοτική Αρχή, σε συνεργασία με  τις δημοτικές παρατάξεις.

59900376_2347061558864084_86295616825547
Με τους συνεργάτες του κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του συνδυασμού του στο Πρωτοδικείο Χανίων