Εύα Παρακεντάκη: Πάντα μέσα μου, όλα φώναζαν Κρήτη!

Η συνέντευξη μαζί της, ακόμη και εξ’ αποστάσεως όπως έγινε αυτή που θα διαβάσετε παρακάτω, είναι γεμάτη γεύσεις και εικόνες. Όσο κι επιχειρήσεις να τη συνδυάσεις άλλωστε με οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα, ή με κάποιο άλλο τόπο καταγωγής, απλά θα χάσεις το χρόνο σου! Η Εύα Παρακεντάκη, δεν θα μπορούσε να έχει ασχοληθεί με τίποτα διαφορετικό από τη μαγειρική και φυσικά ούτε συζήτηση, είναι φτιαγμένη από «Κρητικό χαρμάνι», άρα πέραν της Κρήτης, τελικά δεν θα μπορούσε να ζήσει πουθενά αλλού… Η Mama mia της Νέας Τηλεόρασης Κρήτης, μας αποκαλύπτεται σε μια κουβέντα που θυμίζει κάτι από την «Πολιτική κουζίνα», της οποίας ανεπιφύλακτα η ίδια θα μπορούσε να ήταν πρωταγωνίστρια με μια και μόνο προϋπόθεση: η ταινία να γυρίζονταν στο δικό μας νησί και ο τίτλος της να ήταν «Κρητική κουζίνα»!

Γεννηθήκατε και μεγαλώσατε στην Αθήνα από Κρητικούς γονείς. Η… γαστρονομία ωστόσο φαίνεται πως ήταν κάτι σαν «μονόδρομος» για τη μικρή Εύα. Εξηγήστε μας το γιατί και το πώς βρεθήκατε τελικά ανάμεσα σε προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας, κατσαρόλες , συνταγές και… γευστικά ταξίδια του ουρανίσκου!

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα, από Κρητικούς γονείς όπως καλά είπες .Τα πρώτα  μου βήματα τα έκανα στο Ζαχαροπλαστείο της οικογένειας μου. Μεγάλωσα ανάμεσα σε φούρνους και  Ζαχαροπλαστεία, βλέπεις όλη η οικογένεια μου  (και ήταν και μεγάλη) ζύμωνε και έψηνε. Διάβαζα δίπλα στο μπέν μαρί με την μυρωδιά της σοκολάτας να με ξελιγώνει πάνω σε ένα inox πάγκο και κοιμόμουν τα Χριστούγεννα  στα σακιά από την άχνη ζάχαρη γιατί δεν προλαβαίναμε  να επιστρέψουμε σπίτι. Και μεγάλωσα και σπούδασα και έκανα καριέρα στις δημόσιες σχέσης και στην επικοινωνία… Όμως  πάντα μέσα μου, όλα φώναζαν Κρήτη .Το 2005  πήρα την μεγάλη απόφαση και μετακόμισα για πάντα στον τόπο που δεν γεννήθηκα αλλά που θέλω να γεράσω. Ασχολήθηκα με τη διοργάνωση γαστρονομικών events, βραδιές γευσιγνωσίας και οινογνωσίας και το foodwriting. Κάπου εκεί ήρθε και η ανάγκη δημιουργίας ενός blog,έτσι ώστε να γράψω τις συνταγές που κουβαλούσα κληρονομιά από την οικογένεια μου.

Λαχταριστός κόκορας με κάστανα…

«Δεν μαγειρεύω και δεν δημιουργώ με το μυαλό…. Αλλά με την καρδιά…Φαγάκι με συναίσθημα»!

Με τι άλλο θα μπορούσατε να είχατε ασχοληθεί αν τελικά η μαγειρική δεν είχε τον… πρώτο λόγο στην επαγγελματική σας ζωή;

Με την αστρονομία (γέλια) όπως λέμε γαστρονομία , αγαπώ τον ουρανό και τον παρατηρώ με μεγάλο ενδιαφέρον. Μου αρέσει και με μαγεύει το σύμπαν. Είναι σαν μία τεράστια κατσαρόλα που συνεχώς κάτι βράζει και κάτι αλλάζει μέσα στη δομή του.

Και κάπου εκεί, πριν από λίγα χρόνια, η Αθήνα έχει πάψει να σας «χωρά» και λαμβάνετε την απόφαση, για τον μεγάλο επαναπατρισμό. Τι κερδίσατε και που ίσως κάτι χάσατε από αυτήν σας την επιλογή, κάνοντας τώρα το… λογαριασμό;

Ο λογαριασμός έχει γίνει και να σου πω κάτι; ΔΕΝ ΕΧΑΣΑ ΤΙΠΟΤΑ! Το μόνο που μου συνέβη ήταν αυτό που έγραψα σ’  ένα άρθρο και  θεωρώ ότι αφορά όλα όσα έχω ζήσει σε αυτό τον ευλογημένο τόπο:

«Αυτό λοιπόν τα κλείνει όλα μέσα κάπως έτσι είναι οι άνθρωποι και ο τόπος μου. Αυτά κέρδισα και δεν το αλλάζω με τίποτα στον κόσμο»!

Το τηλεοπτικό πλατό το αντιλαμβάνομαι σαν την κουζίνα του σπιτιού μου!

Ποιες είναι οι διαφορές στο να ασχολείσαι επαγγελματικά με την μαγειρική στην πρωτεύουσα και στην περιφέρεια και κυρίως σε επίπεδο λειτουργίας, όχι στην κουζίνα ενός χώρου εστίασης, αλλά σ’ ένα τηλεοπτικό πλατό…

Το τηλεοπτικό πλατό εγώ το αντιλαμβάνομαι σαν την κουζίνα του σπιτιού μου. Άλλωστε το κανάλι μου έχει φροντίσει το περιβάλλον να είναι τόσο οικογενειακό και ζεστό. Οι συνεργάτες μου με περιμένουν πως και πώς να μαγειρέψω και σε όλο το κανάλι όταν έχουμε γύρισμα στήνεται ένα «τραπέζι». Όλοι δοκιμάζουν, τεχνικοί, δημοσιογράφοι, διοικητικοί, νιώθω τόσο όμορφα που ανήκω σε αυτή την οικογένεια! Και έτσι τους συμπεριφέρομαι… σαν να μαγειρεύω για την οικογένεια μου!

Σκιουφικτά με… απάκι και λαχανικά!

«Οι συνεργάτες μου με περιμένουν πως και πώς να μαγειρέψω και σε όλο το κανάλι όταν έχουμε γύρισμα στήνεται ένα «τραπέζι». Όλοι δοκιμάζουν, τεχνικοί, δημοσιογράφοι, διοικητικοί, νιώθω τόσο όμορφα που ανήκω σε αυτή την οικογένεια! Και έτσι τους συμπεριφέρομαι… σαν να μαγειρεύω για την οικογένεια μου»  

Η «υπερέκθεση» του επαγγέλματός σας πέραν της σημαντικής βοήθειας που παρείχε γενικότερα στον κλάδο σας, δημιούργησε εκτιμάτε και προβλήματα; Η τηλεόραση η αλήθεια είναι, γέμισε με σεφ τα τελευταία χρόνια… 

Αυτή είναι μία τάση που υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο. Φαντάσου ότι στη Αμερική υπάρχουν κανάλια που παίζουν 24 ώρες μαγειρέματα. Μόνο καλό κάνει, γιατί ο καταναλωτής αποκτάει γνώση και κρίση. Οπότε καταναλώνει πιο υπεύθυνα. Από την δικιά μου μεριά η «τρέλα» μου είναι τα Ελληνικά και ειδικότερα τα Κρητικά προϊόντα. Οπότε  αυτό που πρεσβεύω και αγαπώ μου δίνετε η ευκαιρία να το επικοινωνήσω σε όλο  τον κόσμο που με παρακολουθεί. «Τρώω Ελληνικά Ψωνίζω Ελληνικά», «Hellas is the new cool» είναι μερικά από τα hashtags που χρησιμοποιώ.

Νέα Τηλεόραση, mama mia και… αρθρογραφία! 

Κεφάλαιο Νέα Τηλεόραση Κρήτης εκπομπή «mama mia». Ήρθατε σ’ ένα κανάλι που μέχρι τότε, είχε κάνει ναι μεν κάποιες φιλότιμες  προσπάθειες για να «στήσει» μαγειρική ζώνη, όχι όμως με μεγάλη επιτυχία. Ποια ήταν η… συνταγή που χρησιμοποιήσατε, για να δανειστώ κι έναν δικό σας «όρο»

Η Νέα Τηλεόραση Κρήτης είναι ένα κανάλι που όλες οι παραγωγές της που είναι και εσωτερικές είναι πολύ υψηλού επιπέδου.  Ήρθα λοιπόν και με δέχτηκαν σαν μέλος της οικογένειας τους. Η Πόπη Καλογεράκη-Αλεξάκη που είναι η διευθύντρια του σταθμού μας είναι μία εξαιρετική επαγγελματίας αλλά πάνω απ’  όλα είναι καλός άνθρωπος. Αγκάλιασαν την ιδέα και την προσπάθεια μου και αυτό το αγάπησε ο κόσμος. Αυτό που πιστεύω λοιπόν ότι έκανε την διαφορά με το Mama Mia είναι ότι λειτουργήσαμε σαν μία ομάδα με στόχο όχι τόσο πολύ την αυτοπροβολή, όσο τη διάδοση και τη αγάπη για το καλό μαμαδίστικο φαγάκι και το άριστο Ελληνικό προϊόν. Άλλωστε και ο μεγάλος χορηγός της εκπομπής που είναι το ΣΥΝΚΑ σαν αρχή  έχει  «Προτιμάμε τα προϊόντα του τόπου μας». Οπότε έχουμε το ίδιο όραμα! Και αυτό είναι η μυστική συνταγή της επιτυχίας. Η σύμπνοια για κάτι μεγαλύτερο από εμάς τους ίδιους.

Στο τηλεοπτικό πλατό της Ελένης Μενεγάκη…

«Είναι κάποια πράγματα που θέλουν τον χρόνο τους για να ωριμάσουν. Ναι υπάρχει πιθανότητα  να φάτε φαγάκι από τα χεράκια μου στο μέλλον και εννοείται ότι θα είναι στην ΚΡΗΤΗ! Δεν το κουνώ απ’ επαέ»!

 

Πέραν της τηλεοπτικής σας εκπομπής, έχετε κάποιες συνεργασίες με πολύ γνωστά έντυπα πανελλαδικής εμβέλειας ενώ σας βρίσκει κανείς και στο διαδίκτυο. Μιλήστε μας λίγο, γι’ αυτές σας τις «παράλληλες» δραστηριότητες…

Η Real news και το περιοδικό Real taste είναι η νέα μου συνεργασία που αριθμεί ήδη 4 μήνες ζωής. Κάθε μήνα λοιπόν έχω ένα δεκασέλιδο αφιέρωμα σε γεύσεις τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας. Στο Olive magazine της εφημερίδας Πρώτο Θέμα γράφω άρθρα πάλι με θέμα την Κρήτη σε όλες της, τις διαστάσεις. Στο bostanistas.gr την κουζίνα του Protagon δίνω συνταγές. Στην εφημερίδα Athens Voice συνταγές Κρητικές και Vlog. Και βέβαια το παιδί μου https://evaintasteland.com(*) Που εκεί βρίσκεται τις συνταγές μου.

 

Υπάρχει στα μελλοντικά σας σχέδια η ιδέα της δημιουργίας κάποιου «δικού» σας χώρου, μέσα στον οποίον θα δημιουργήσετε το προσωπικό σας «γευστικό βασίλειο» και αν «ναι» πως θα το ονομάζατε και που ονειρεύεστε πως μπορεί να είναι αυτός ο χώρος;

Είναι κάποια πράγματα που θέλουν τον χρόνο τους για να ωριμάσουν. Ναι υπάρχει πιθανότητα  να φάτε φαγάκι από τα χεράκια μου στο μέλλον και εννοείται ότι θα είναι στην ΚΡΗΤΗ! Δεν το κουνώ απ’ επαέ!

Kοτόπουλο με ξινόχοντρο

Για ποιον μοναδικό λόγο, θα μπορούσατε να… απαρνηθείτε αυτήν σας τη μεγάλη αγάπη, τη μαγειρική…

ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑΝ! Είναι η χαρά μου, η χαλάρωση μου, η έκφραση της αγάπης που έχω μέσα μου, η ψυχοθεραπεία μου.

 

 Έρωτας για μένα είναι το φαγητό σε όλες του τις διαστάσεις.

 

Τελικά, ο… έρωτας περνάει από το στομάχι και αν ναι, στην περίπτωση που κάποιος σας ζητούσε να του δίνατε μορφή «πιάτου» τι θα περιλάμβανε αυτό…;

 

Τώρα πια είμαι   η Εύα που πάντα ονειρευόμουν να γίνω.
Foodlover και foodbloger, mama mia, κυνηγός της χαράς και του ευ ζήν, ερωτευμένη με την κρητική φύση, παθιασμένη συνεχιστής της Κρητικής γαστρονομικής κουλτούρας! Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι  η μέρα που επέλεξα να φτιάξω το blog είναι η μέρα των ερωτευμένων. Έρωτας για μένα είναι το φαγητό σε όλες του τις διαστάσεις. Θα είναι σίγουρα γλυκό και θα έχει  σοκολάτα και φράουλες. Μία αφράτη κατάλευκη βάση από παντεσπάνι αμυγδάλου που είναι τόσο απαλό σαν χάδι στον ουρανίσκο, με κρέμα φουσκωτή και συννεφένια αρωματισμένη με φράουλες και βανίλια που από πάνω θα κυλάει σαν ποτάμι που θα δημιουργεί σοκολατένια ρυάκια, ρευστή bitter σοκολάτα. Όλο αυτό το γλυκό θα είναι γαρνιρισμένο με φράουλες και άχνη ζάχαρη.  Κάπως έτσι ξεπηδούν οι συνταγές από την καρδιά μου. Γιατί ΝΑΙ!! δεν μαγειρεύω και δεν δημιουργώ με το μυαλό…. Αλλά με την καρδιά…Φαγάκι με συναίσθημα!

 

*Τις συνταγές της Εύας Παρακεντάκη μπορείτε να τις βρίσκετε στο evaintasteland.com