Πρόσκαιρη αλλαγή στο σκηνικό του καιρού αναμένεται από τη Δευτέρα τα ξημερώματα με αποκατάσταση όμως της καλοκαιρίας πολύ γρήγορα απο την Τρίτη, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Εμμανουήλ Λέκκα, ο οποίος επισημαίνει:
«Η γρήγορη κάθοδος μιας διαταραχής στην ανώτερη ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με την εισβολή μιας ψυχρότερης αέριας μάζας αναμένεται να προκαλέσει μία πρόσκαιρη μεταβολή του καιρού και στην Κρήτη από τα ξημερώματα της Δευτέρας 12 Ιουνίου.
Τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι πρόσκαιρα αυξημένες νεφώσεις με πιθανότητα για τοπικές βροχές. Οι δείκτες αστάθειας δείχνουν να ευνοείται και η πρόσκαιρη ανάπτυξη καταιγιδοφόρων νεφών, ιδιαίτερα στα βόρεια του νησιού, προκαλώντας πιθανά μία παροδική ένταση των βροχοπτώσεων σε τοπικό επίπεδο.
Οι Βόρειοι άνεμοι δεν αναμένεται να ενισχυθούν ιδιαίτερα και η ένταση τους θα φθάσει έως και τα 4 Μποφώρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα με την ελάχιστη να κυμαίνεται από τους 18°C έως και τους 20°C στα νότια, ενώ η μέγιστη θα κυμανθεί από τους 23°C στα βόρεια τμήματα της Δυτικής Κρήτης , στους 25°C στα Ανατολικά, ενώ στα νότια τμήματα θα φθάσει έως και τους 27°C.
Καλός και περισσότερο καλοκαιρινός καιρός αναμένεται να επικρατήσει πολύ γρήγορα από την Τρίτη ο οποίος θα διατηρηθεί και για όλες τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας. Οι άνεμοι δεν προβλέπεται να ενισχυθούν και η ένταση τους θα φθάνει κατά τη διάρκεια της ημέρας έως και τα 4 Μποφώρ, ενώ τις βραδινές ώρες θα εξασθενούν έως και τα επίπεδα της άπνοιας. Η θερμοκρασία αναμένεται να σημειώνει όλο και υψηλότερες τιμές και από την Τετάρτη οι μέγιστες τιμές θα φθάνουν έως και τους 30°C, με τις ελάχιστες όμως να κυμαίνονται στα επίπεδα των 21 έως 23°C».
Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει και την ελληνική οικονομία - Θετικές συνέπειες στην Κρήτη
Τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που αναμένεται να επηρεάσουν νευραλγικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας όπως ο τουρισμός και ο πρωτογενής τομέας, καταγράφει σε έρευνά της η διαΝΕΟσις, τονίζοντας βέβαια ότι τέτοιου είδους αλλαγές πρόκειται να επηρεάσουν τόσο το φυσικό και αστικό περιβάλλον όσο και τη δημόσια υγεία.
Η οκταμελής ομάδα επιστημόνων με συντονιστή τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνο Καρτάλη και μέλη, μεταξύ άλλων, τους Καθηγητές από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Δημήτρη Οικονόμου και Χάρη Κοκκώση, τον Καθηγητή του University of New South Wales Μάνθο Σανταμούρη και τους φυσικούς περιβάλλοντος από το ΕΚΠΑ Ηλία Αγαθαγγελίδη και Αναστάσιο Πολύδωρο, ανέλαβε την εκπόνηση μιας μελέτης σε συνεργασία με τη διαΝΕΟσις, ενώ τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν σήμερα.
Οι αλλαγές στο κλίμα: Συχνότερα τα ακραία φαινόμενα
Σύμφωνα με την έρευνα, μέχρι το 2065, το κλίμα στην Ελλάδα θα αλλάξει, και θα αλλάξει σημαντικά, με την θερμοκρασία της να αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,5°C κατά μέσο όρο σε σχέση με το διάστημα 1961-1990.
Η αύξηση των ημερών με καύσωνα θα είναι περίπου 15-20 ετησίως, ενώ οι βροχοπτώσεις θα μειωθούν κατά 12% περίπου. Η στάθμη της θάλασσας θα αυξηθεί κατά 20-59 εκατοστά, ενώ τα ακραία φαινόμενα θα είναι συχνότερα. Από τις παραπάνω αρνητικές επιπτώσεις θα επηρεαστούν περισσότερο η Κεντρική Μακεδονία, η Θεσσαλία, η Δυτική Πελοπόννησος και η Αττική.
Συνέπειες στην οικονομία
Οι περιοχές της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Μακεδονίας θα έχουν μειωμένη αγροτική παραγωγή, ενώ κάποια σενάρια προβλέπουν θετικές συνέπειες σε πιο εύκρατες περιοχές, όπως η Κρήτη.
Οι επιπτώσεις στις αμπελοκαλλιέργειες θα επηρεάσουν αρνητικά τα νότια της χώρας, ενώ θα ευνοήσουν προσωρινά τα βόρεια.
Η αύξηση της θερμοκρασίας πιθανότατα θα οδηγήσει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
Η δαπάνη θέρμανσης θα μειωθεί σε χειμερινούς τουριστικούς προορισμούς, ενώ η δαπάνη ψύξης θα αυξηθεί σε καλοκαιρινούς τουριστικούς προορισμούς. Επίσης, το κόστος κατανάλωσης ενέργειας στο κέντρο της Αθήνας - ήδη διπλάσιο από το αντίστοιχο κόστος στο Μαρούσι - θα αυξηθεί σημαντικά.
Επιπτώσεις στην υγεία
Περίπου 5,5 εκατ. Έλληνες των 25 μεγαλύτερων πόλεων της χώρας αντιμετωπίσουν επιβαρυμένες θερμικές συνθήκες λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας και συνεπώς η υγεία εκατομμυρίων Ελλήνων ηλικίας άνω των 65 θα κινδυνεύσει από τη ραγδαία αύξηση του αριθμού των ημερών με πολύ υψηλές θερμοκρασίες.
Επιπτώσεις στο φυσικό και αστικό περιβάλλον
Tα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας, κυρίως αυτά που βρίσκονται σε χαμηλό υψόμετρο στα νότια (Μαίναλο και Χελμός) θα πάψουν να έχουν το χιόνι που έχουμε συνηθίσει.
Αρχαιολογικοί χώροι που είναι εκτεθειμένοι στη φύση όπως ο Ναός του Επικούρειου Απόλλωνα και η Αρχαία Ολυμπία θα κινδυνεύσουν άμεσα.
Τα δάση θα κινδυνεύσουν, καθώς οι δασικές πυρκαγιές θα είναι πιο συχνές.
Συνολικά από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας κινδυνεύει να χαθεί το 3,5% της έκτασης της χώρας. Εκτιμάται ότι το φαινόμενο μπορεί να έχει κόστος ίσο με περίπου το 2% του ΑΕΠ της χώρας (Sauter et al, 2013).
Ο Λαιμός της Βουλιαγμένης ενδέχεται να γίνει νησί, ενώ δημοφιλείς παραλίες της Ελλάδας κινδυνεύουν να εξαφανιστούν. Για παράδειγμα, η νότια παραλία του Ορνού της Μυκόνου εκτιμάται ότι θα “φαγωθεί” από τη θάλασσα πλήρως, ενώ τα νερά θα φτάσουν σε απόσταση 150 μ. από την ακτή κατακλύζοντας δρόμους και κτίρια.
Τα Δέλτα των μεγάλων ποταμών, όπως του Αξιού, θα μετατραπούν σε θαλάσσιους κόλπους.
Λιμάνια και μαρίνες θα χρειαστούν εκτεταμένες εργασίες αναβάθμισης και θωράκισης.
Πηγή
Με πληροφορίες από ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ