Εκλογές 2019: Εκατοντάδες υποψήφιοι αλλά από «θέσεις» και προτάσεις, τσικουδιές και φυστικάκια…

Σε καθαρά προεκλογικούς ρυθμούς κινούνται πλέον τα Χανιά, από τη μια μέχρι και την άλλη τους άκρη.

 

Σαν τα προβλήματα να σταμάτησαν, να ξεχάστηκε η κρίση και πλέον η μόνιμη συζήτηση που επικρατεί σε όλες τις παρέες, είναι ποιος θα είναι ο επόμενος δήμαρχος στα Χανιά, τι γίνεται με τον «χ», με ποιον συζητά ο «ψ», ποιοι τα τελικά θα κινηθούν μέχρι τέλους αυτόνομα και ποιοι θα δώσουν τα… χέρια, για την Β’ Κυριακή.

«Οι υποψήφιοι γυρίζουν από εδώ και από εκεί, από την επιστημονική εκδήλωση μέχρι το γάμο και το μνημόσυνο του «έρμου» που μας άφησε νωρίς, για να απευθύνουν ένα χαιρετισμό, για να δηλώσουν την παρουσία τους και κυρίως για να φωτογραφηθούν αγκαλιασμένοι και χαμογελαστοί.

Τα Χανιά γέμισαν πραγματικά με υποψήφιους. Αυτή την περίοδο, κι ενώ η αποστροφή προς την πολιτική από πλευράς κόσμου, θεωρητικά έχει (ή είχε…) χτυπήσει «κόκκινο», τα δεδομένα άλλαξαν και πλέον είναι εξαιρετικά σπάνιο – στα όρια του αδύνατου σχεδόν – να βρεις κάποιον που να μην είναι υποψήφιος παρά το αντίθετο. Όλοι «λάτρεψαν» την αυτοδιοίκηση, όλοι θέλουν να λύσουν τα προβλήματα, όλοι ετοιμάζουν «καμπάνιες» αλλά κανείς δεν μας λέει, τι μέλλει γενέσθαι την επόμενη τον εκλογών, αν το επιθυμητό γι’ αυτούς σενάριο, δεν τους βγει, αν δηλαδή τελικά η μπίλια, δεν «κάτσει» στον «χ» αλλά σταματήσει την πορεία της στον «ψ» ή στον… «β» υποψήφιο. Φυσικά αυτό, δεν είναι το μόνο αναπάντητο «ερωτηματικό» που μας αφήνουν αλλά ένα ακόμη ίσως.

Από τον Καποδίστρια και τον Καλλικράτη στον… Κλεισθένη!

Προφανώς και είναι καλό… σημάδι το ενδιαφέρον κάποιου να ασχοληθεί με τα κοινά. Είναι εξαιρετικό να μην παραμένεις δηλαδή παθητικός παρατηρητής – κριτής μιας κατάστασης, αλλά να έχεις το θάρρος της γνώμης σου και να παλεύεις προσωπικά για να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα του τόπου σου. Όλη αυτή όμως η υπερ-πληθώρα πρόθυμων, προσωπικά εμένα που προκαλεί τουλάχιστον προβληματισμό. Γιατί πολύ απλά, το «έργο» δημοσιογραφικά, το έχω δει αρκετές φορές να επαναλαμβάνεται. Τα ψηφοδέλτια «σεντόνια» του Καλλικράτη αλλά και εκείνα του «Καποδίστρια», είχαν πάνω κάτω ξεκινήσει με τον ίδιο τρόπο και την ίδια την «θερμή» αποδοχή.  Στην πορεία όμως το ενδιαφέρον ατόνησε και τελικά φτάσαμε στο σημείο, το ίδιο (ή σχεδόν το ίδιο…)  έμψυχο δυναμικό, εδώ και πολλά χρόνια, να καταπιάνεται με τα προβλήματα του τόπου, αλλά τα προβλήματα δυστυχώς  – όχι όλα γιατί θα ήταν άδικο κάτι τέτοιο να διατυπωθεί ως θέση – να εξακολουθούν να παραμένουν ΕΔΩ και άλλα τόσα να έχουν δημιουργηθεί.

«Όλοι εσείς που διεκδικείται θέσεις και οφίκια, καλό θα είναι ν’ αφήσετε στην άκρη τις τσικουδιές και τα φιστίκια  και να πείτε στους πολίτες που διεκδικείτε το «σταυρουλάκι» τους, πως θα κάνετε την καθημερινότητα τους πιο λειτουργική και γιατί να επιλέξουν εσάς για «διαχειριστές» των κοινών τους προβλημάτων»

Ο… παροξυσμός των υποψηφίων στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης…

Εδώ και έναν περίπου μήνα τα social media έχουν κατακλισθεί από ανακοινώσεις υποψηφιοτήτων, από «γενικές» θέσεις υποψηφίων και κυρίως από φωτογραφίες. Όπως προανέφερα παραπάνω, κινούμενοι στη λογική της «ομαλότητας» στην κοινωνία και περίπου ξεχνώντας την αντικειμενική πραγματικότητα, οι υποψήφιοι γυρίζουν από εδώ και από εκεί, από την επιστημονική εκδήλωση μέχρι το γάμο και το μνημόσυνο του «έρμου» που μας άφησε νωρίς, για να απευθύνουν ένα χαιρετισμό, για να δηλώσουν την παρουσία τους και κυρίως – για να μην πω με αποκλειστικό σκοπό  – για να φωτογραφηθούν αγκαλιασμένοι και χαμογελαστοί.

Μπαίνουμε στην τελική ευθεία αλλά όχι και στο… επί της ουσίας!

Κύριοι, μέχρι σήμερα και ενώ οδεύουμε ολοταχώς προς την τελική ευθεία, σας «είδαμε» πολύ. Σας θαυμάσαμε πως ποζάρετε, είδαμε ποιο είναι το καλό ή το λιγότερο καλό σας προφίλ και καταλάβαμε πως σας αρέσει να χαμογελάτε γιατί είσαστε γενικά αισιόδοξοι άνθρωποι. Ήρθε όμως η ώρα, ο κόσμος να μάθει και τις θέσεις σας, να περάσει δηλαδή ο προεκλογικός λόγος στο «επί της ουσίας» και να μην παραμείνει στο «για τα μάτια του κόσμου». Τα Χανιά είναι ένας τόπος ευλογημένος. Σε αυτό έχουμε συμφωνήσει όλοι και είναι πιθανότατα η πιο συνηθισμένη φράση που έχουμε ακούσει, από την εποχή του «Μαυτογυαλούρου» μέχρι και σήμερα. Τα Χανιά όμως έχουν και προβλήματα, από το κέντρο μέχρι το Ακρωτήρι, από τον Πλατανιά μέχρι τους Μουσούρους, από τη Γαύδο μέχρι την Αγιά Γαλήνη και από Ασή Γωνιά μέχρι την Κάντανο και την Παλαιόχωρα. Ως εκ τούτου, όλοι εσείς που διεκδικείται θέσεις και οφίκια, καλό θα είναι ν’ αφήσετε στην άκρη τις τσικουδιές και τα φιστίκια  και να πείτε στους πολίτες που διεκδικείτε το «σταυρουλάκι» τους, πως θα κάνετε την καθημερινότητα τους πιο λειτουργική και γιατί να επιλέξουν εσάς για «διαχειριστές» των κοινών τους προβλημάτων.

«Ήρθε η ώρα, ο κόσμος να μάθει και τις θέσεις σας, να περάσει δηλαδή ο προεκλογικός λόγος στο «επί της ουσίας» και να μην παραμείνει στο … για τα μάτια του κόσμου»

                                       Φιλικά και Πάντα Καλοπροαίρετα 

                                                “Ο Κύριος Έπαρχος”