Δήμος Χανίων: Λίγο πριν το «φινάλε» κάτι φαίνεται αλλά το αποτέλεσμα είναι υπό… διαμόρφωση!

Τον Φεβρουάριο του 2017, σε αρθρογραφία του υπογράφοντα, είχε γίνει αναφορά στην τότε κατάσταση του Δήμου Χανίων και στα σημάδια ανάκαμψης, που παρουσίαζε εκείνη την περίοδο, η δημοτική αρχή. Ένας δήμος, που προέρχονταν τότε από μια παρατεταμένη μετεκλογική εποχή αδράνειας και εσωστρέφειας , στη διάρκεια της οποίας ο Δήμαρχος Τάσος Βάμβουκας και οι συνεργάτες του, δεν είχαν κατορθώσει να βρουν το βηματισμό τους, τα λάθη διαδέχονταν το ένα το άλλο, αλλά – όπως είχε επισημανθεί – κάτι είχε αρχίσει να αχνοφαίνεται. 

Πάμε να θυμηθούμε τι ακριβώς αναφέραμε εκείνη την περίοδο

«Το καλό πρέπει να λέγεται όσο κι αν κάποιοι δεν μπορούν ούτε καν να το εκφέρουν. Στην προκειμένη περίπτωση της σημερινής δημοτικής αρχής των Χανίων, η οποία έχει δώσει το δικαίωμα να της ασκηθεί εντονότατη κριτική, δίκαιη αλλά και κακοπροαίρετη κάποιες φορές, δείχνει σημάδια ανάκαμψης, χωρίς προς ώρας αυτά να μοιάζουν ικανά, για ν’ αλλάξουν ριζικά την μέχρι σήμερα, εξαιρετικά αρνητική της εικόνα.

Η έναρξη των εργασιών για την ανάπλαση της Νέας Χώρας, συνολικού προϋπολογισμού 2 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ, δεν είναι κάτι μικρό. Η υποβαθμισμένη εδώ και πολλά χρόνια συνοικία που ουσιαστικά αποτελεί και την προέκταση του παραλιακού μετώπου του Ενετικού λιμανιού, με αυτή την περέμβαση, θα αλλάξει όψη συνολικά.

Όχι ρε φίλε, δεν μπορεί να αγνοηθεί αυτή η εξέλιξη και δεν πρέπει…

Και δεν πρέπει σε αυτή την πόλη, να εξακολουθούμε πάντα, να συσχετίζουμε κάτι αρνητικό με κάτι θετικό που συμβαίνει, μόνο και μόνο για να μειώσουμε την αξία του.

Έχουμε και λέμε:

Α) Κατασκευή 8 σχολικών κτηρίων μέσω ΣΔΙΤ και

Β) Ανάπλαση της Νέας Χώρας, είναι δυο σαφέστατα θετικές εξελίξεις για τον Τάσο και τους συνεργάτες του…

Μεγάλο στοίχημα: η εφαρμογή του νέου Κανονισμού για τους Κοινόχρηστους Χώρους (επιβάλλονται διορθωτικές αλλαγές διαφορετικά δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα) παράλληλα με την εφαρμογή της μελέτης για τα σκιάδια».

Σήμερα: Δυο περίπου χρόνια μετά και έξι μήνες πριν από τις εκλογές…

Από την εποχή που γράφθηκαν τα παραπάνω, έχουν μεσολαβήσει περίπου δύο χρόνια. Η «κρίση» στο εσωτερικό της ομάδας «Βάμβουκα» μεγάλωσε, υπήρξαν μεγάλες και θορυβώδεις αποχωρήσεις π.χ Φραγκάκης, Κεμεσίδης αλλά δόθηκε και η ευκαιρία σε νέα στελέχη, όπως η Ελπίδα Τσιτσιρίδη και ο Όθωνας Χαραλαμπάκης να δείξουν πράγματα και να βελτιώσουν  με τη βοήθεια και άλλων συνεργατών, όπως ο Βασίλης Φουντουλάκης που ανέλαβε το δύσκολο έργο της επικοινωνίας του Δήμου, το γενικότερο προφίλ μιας δημοτικής αρχής, που οι αρρυθμίες από την  αρχή της θητείας της, ήταν το βασικότερο ίσως «χαρακτηριστικό» της.

Μέσα σε όλα αυτά όμως, υπήρξαν ουσιαστικές εξελίξεις και σε πολλά ζητήματα αλλά και στα «βασικά» που τέθηκαν και στο επίμαχο άρθρο, με το οποίο καταπιανόμαστε. Το πολύπαθο έργο της ανάπλασης της συνοικίας της Νέας Χώρας, μετά από ομολογουμένως πολλές καθυστερήσεις, αρκετές αναβολές και πολλή ταλαιπωρία, σε λίγες εβδομάδες παραδίδεται, αν και η «μακέτα» απέχει «έτη φωτός» από το έργο που θα δοθεί σε χρήση. Το σημαντικό όμως είναι πως η ανάπλαση έγινε, η υποβαθμισμένη για πολλά χρόνια γειτονιά του κέντρου της πόλης των Χανίων, άλλαξε πραγματικά όψη και σίγουρα εν τέλει, αυτό θα πιστωθεί στα θετικά της δημοτικής αρχής, παρά τα… παρατράγουδα. Κοντά στο εν λόγω έργο, έρχεται αυτή την περίοδο να «κουμπώσει» και άλλη μια πολλή σπουδαία ανάπλαση, αυτή της οδού Χάληδων, για την οποίαν ο Δήμαρχος θα κάνει ότι περνάει – αλλά και ότι δεν περνάει – από το χέρι του, προκειμένου να παραδοθεί εμπρόθεσμα. Η ημερομηνία άλλωστε  που έχει τεθεί ως στόχος, λίγο πριν από το Πάσχα του 2019, συμπίπτει με τις επικείμενες εκλογές και ο δήμαρχος σε καμία περίπτωση, δεν επιθυμεί να αθετήσει την υπόσχεση που έδωσε γι’ αυτό, καθώς οι κάλπες θα είναι «μπροστά».

Σε ότι αφορά την κατασκευή των σχολείων μέσω ΣΔΙΤ, η πρόσφατη επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα ΣΔΙΤ στα Χανιά Νίκου Μαντζούφα στις 8/11/2018 «έβγαλε» ως εξέλιξη ότι σε τρία χρόνια θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες κατασκευής, οκτώ νέων σχολικών μονάδων στα Χανιά καθώς και οι εργασίες ανακατασκευής του πάρκου Ειρήνης και Φιλίας. Εκ του συγκεκριμένου αποτελέσματος,  η προσπάθεια της δημοτικής αρχής «καρποφορεί», άρα το πρόσημο και προς αυτή την κατεύθυνση είναι θετικό.

Η Ενεργοποιημένη «βόμβα» των Κοινόχρηστων Χώρων στο Ενετικό λιμάνι και οι Μπουλντόζες της Σήφακα…

Στους κοινόχρηστους χώρους, η ομάδα Βάμβουκα έχει μπροστά της – δύο χρόνια μετά επαναλαμβάνουμε – μια ωρολογιακή «βόμβα» καθώς η απόφαση του Κ.Α.Σ. στις 27/12/2018, ναι μεν μπορεί όπως δήλωσε ο δήμαρχος να «δικαιώνει την προσπάθεια της δημοτικής αρχής, για να μπει τάξη στο ενετικό λιμάνι», είναι όμως ικανή, θα επισημάνουμε εμείς,  να βάλει «φωτιά» στα… θεμέλια της Κυδωνίας.

Ένα ακόμη θέμα το οποίο εν τέλει θα προσμετρηθεί στα  «συν»  είναι και η κατεδάφιση των κτηρίων της οδού Σήφακα, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη αυτές τις ημέρες. Κτήρια «φαντάσματα» για πολλά χρόνια, όπου οι απελθούσες δημοτικές αρχές δεν επέδειξαν αποφασιστική βούληση για να δώσουν λύση στο πρόβλημα, η ομάδα «Βάμβουκα» – σε ιδιαίτερα καλό γι’ αυτήν χρονικό σημείο – έβαλε τις μπουλντόζες να πιάσουν δουλειά…

Συμπερασματικά…

Το… πρόσημο των ημερών Βάμβουκα στο Δήμο Χανίων, είναι υπό διαμόρφωση. Κι αν με ιδιαίτερη ευκολία έβγαιναν συμπεράσματα τα προηγούμενα χρόνια, καλοπροαίρετα και μη, το τελικό που θα εξαχθεί, σίγουρα δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, αν και ο πολιτικός χρόνος, δεν είναι άπλετος. Όλα τα παραπάνω, κάποιοι μπορεί να τα χαρακτηρίσουν ως αποσπασματική προσέγγιση, ίσως όχι άδικα. Θα ήταν όμως εξίσου άδικο και να μην προσμετρηθούν με δεδομένο πως αποτελούν πολύ σημαντικούς «φακέλους», που διαχειρίστηκαν – διαχειρίζονται ο δήμαρχος και οι συνεργάτες του και που αν μη τι άλλο, υπήρξε παραγόμενο αποτέλεσμα.

   Φιλικά και Πάντα Καλοπροαίρετα 

                                                   “Ο Κύριος Έπαρχος”