«Δεν είναι ώρα για εικασίες»: Νεωτέρα ενημέρωση από Χουλιάρα για τους σεισμούς στην Κρήτη

“Δεν είναι ώρα για εικασίες ούτε για εφησυχασμό. Το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και πρέπει να έχουμε το νου μας στα προληπτικά μέτρα στην οικοσκευή μας και μακρυά από παλιά κτίρια”.

Με τα λόγια αυτά, σχολιάζει την έντονη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται τα τελευταία δύο 24ωρα στα Χανιά ο Σεισμολόγος, Γεράσιμος Χουλιάρας.

Πιο αναλυτικά, ο καθηγητής Σεισμολογίας του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών σημειώνει πως, “η Κρήτη είναι «αστακός» και από σεισμολογικά-γεωφυσικά όργανα που λειτουργεί το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο παρέχοντας σημαντικές πληροφορίες και μετρήσεις. Η ενόργανη σεισμική ιστορία από το 1900 στην περιοχή των πρόσφατων (χθεσινών-σημερινών)σεισμών μας δείχνει ως μέγιστο μέγεθος τα 6,6 ρίχτερ που έγιναν το 2013 και άλλους 4 σεισμούς άνω τον 6 Ρίχτερ.

candia

Αυτό που επίσης παρατηρώ είναι ότι αυτοί οι σεισμοί έχουν βάθος άνω των 30 χιλιομέτρων, ενώ η χθεσινή-σημερινή δραστηριότητα είναι μόνο στα 7-8 χιλιόμετρα και ίσως δεν έχει σχέση με προηγούμενες εστίες μεγάλων σεισμών αλλά ίσως πρόκειται για μια απομονωμένη μικροσεισμική δραστηριότητα”.