Χρύσα Χαριτάκη: Αυτοί είναι οι λόγοι που επέλεξα να κατέβω στο πλευρό του Σταύρου Αρναουτάκη!

ptr

Ενώ αρχικά είχατε σχεδόν ανακοινώσει την κάθοδο σας στις αυτοδιοικητικές εκλογές στο δήμο Καντάνου και Σελίνου, τελικά  ρίχνεστε στη «μάχη» της Περιφέρειας. Τι έφταιξε ή τι μέτρησε για να   πάρετε αυτή την απόφαση;

Να διευκρινίσω  κατ αρχήν ότι ουδέποτε ανακοινώθηκε επίσημα ότι θα κατέλθουμε σαν κίνηση στην εκλογική μάχη της 26ης Μαΐου. Ήταν το Καλοκαίρι του 2018 .Ξεκίνησε από λίγους που τελικά έγιναν περισσότεροι οι Σελινιωτες που με προέτρεπαν να ασχοληθώ με τον δήμο Σελινου, έξω και πάνω από κομματικές ταυτότητες,  χωρίς αποκλεισμούς, δεσμεύσεις και στείρες προκαταλήψεις ή ιδεοληψίες, στη βάση μιας ισότιμης συνεργασίας και ανοιχτής συζήτησης να  συμμετάσχουν σε αυτήν την προσπάθεια. Κοινό  Όραμα η Ανάπτυξη των χωριών( ιδιαίτερα των ορεινών και  μειονεκτικών, τα προβλήματα των οποίων γνώριζα εδώ και χρόνια σαν γεωπόνος) με διαφάνεια, αίσθηση του χρέους, σεβασμό στον πολίτη και το δημόσιο χρήμα, με συλλογικότητα και αλληλεγγύη.  Η πολυετής μου   εμπειρία  στην τοπική αυτοδιοίκηση(20 και πλέον χρόνια σαν Δημοτική Σύμβουλος στα Χανιά) , η ενεργή μου συμμετοχή σε δεκάδες συλλόγους, η  θέληση μου να δουλεψω για τον τόπο μου κατάγομαι(από την υπερήφανη οικογένεια «ΜΙΧΕΛΑΡΑΚΗ» )και στον οποίο ζω τα τελευταία χρόνια, ήταν για πολλούς αναγκαία και ικανή συνθήκη για   να εκφράσουμε από κοινού  το μέτωπο του  εκσυγχρονισμού, της προόδου και της νέας εποχής για το Σέλινο  που οραματιζόμαστε. Πίστευα ακράδαντα   όλοι μαζί μπορούμε ,για αυτό και είχαμε ονομάσει αυτήν την κίνηση «ΕΝΩΜΕΝΟ ΣΕΛΙΝΟ». Κάποιοι δεν θέλησαν να γίνει αυτή η ένωση. Για αυτό με πόνο ψυχής και με αγάπη με όσους συνδεθήκαμε σε αυτήν την διαδρομή αποφάσισα να αποχωρίσω γιατί εμείς θέλαμε να  ενώσουμε  δυνάμεις και μάλιστα σε καμία περίπτωση δεν θέλησα  να είμαι η  πρωταγωνίστρια δηλαδή η επικεφαλής. Η ομάδα αυτών των ανήσυχων ανθρώπων του Σελινου θα γίνει  στήριγμα σε κάθε προσπάθεια για το καλό αυτού του ευλογημένου τόπου . Τελικά παρακινούμενη   από τους ανθρώπους που πίστεψαν σε μένα αποδέχτηκα την πρόταση του κ. Αρναουτακη να συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο του με ισχυρά εφόδια, την γνώση, την στοχευμένη  επαγγελματική μου πορεία , την αυτοδιοικητικη  μου εμπειρία  , την τεχνοκρατική ματιά του γεωτεχνικού μα πιότερο σαν ένας άνθρωπος που μου αρέσει το ωραίο και το σωστό. Νοιώθω   Σελινιωτισσα γιατί επέλεξα συνειδητά  να ζήσω στον τόπο που κατάγομαι ,  και δεσμεύομαι  ότι θα υπηρετήσω  το Σέλινο με όλες μου τις δυνάμεις .

 

Ας μιλήσουμε με… νούμερα για το «κεφάλαιο» Αρναουτάκης!

 

Πόσο ικανοποιημένη είσαστε από τα πεπραγμένα των ημερών Αρναουτάκη στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως ο νομός, είναι «ριγμένος» έναντι της υπόλοιπης Κρήτης…

 

Θα μιλήσω με νούμερα για την τελευταία τετραετία  . Έργα ΕΣΠΑ αποκλειστικά για ΠΕ Χανίων: 52.000.000 .Έργα που έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και αφορούν την Αντιπεριφέρεια Χανίων(113 έργα), τους 7 Δήμους των Χανίων (250 έργα) αλλά και φορείς (πχ ΔΕΥΑΧ, 5 έργα )  έχουν Συνολικό Προϋπολογισμό  63.000.000 €.Όποιοι φορείς συνέταξαν και ωρίμασαν μελέτες χρηματοδοτήθηκαν στο σύνολο τους .Οι ευθύνες λοιπόν στους φορείς που δεν πρόβλεψαν ή δεν πρόλαβαν. Kαι να σας αναφέρω  και 2 λέξεις για τα όσα έχουν ακολουθήσει μετά τις πρόσφατες θεομηνίες που έπληξαν τα Χανιά μας. Για τα παράπονα  και τις διαμαρτυρίες πολλών συμπολιτών μας  για τις  ευθύνες της Περιφέρειας Κρήτης π.χ στο ζήτημα των Μεγάλων Χωραφιών δεν έχουν  βάση, γιατί από την πρώτη μέρα μέχρι και σήμερα ούτε είχε και ούτε  εκχωρηθεί κάποια αρμοδιότητα. Αντίθετα η Περιφέρεια Κρήτης επιχείρησε ουσιαστικά «να βάλει την κεφαλή της εκεί που δεν χωρεί» στην προσπάθειά της να ξεπεράσει τις γνωστές γραφειοκρατικές αγκυλώσεις της δημόσιας διοίκησης και να δώσει ένα τέλος στην ταλαιπωρία των χιλιάδων ανθρώπων που διέρχονται καθημερινά από τα Μεγάλα Χωράφια.

«Νοιώθω   Σελινιώτισσα γιατί επέλεξα συνειδητά  να ζήσω στον τόπο που κατάγομαι ,  και δεσμεύομαι  ότι θα υπηρετήσω  το Σέλινο με όλες μου τις δυνάμεις»

 

Δεν είναι πάντως λίγοι εκείνοι που χαρακτηρίζουν τον κ. Αρναουτάκη, Περιφερειάρχη… Ηρακλείου!  

Είναι Περιφερειάρχης Κρήτης! Άλλωστε για αυτό συμμετέχω σε αυτήν τη νέα προσπάθεια ,για να δυναμώσουμε την φωνή των Χανίων  , να αναδείξουμε τα προβλήματα του πληγωμένου νομού μας από τις πρόσφατες θεομηνίες αφού  ο χρόνος αποκατάστασης τους έχει ήδη αρχίσει να μετρά.

 

Επιχειρείται μια από- κομματικοποίηση των εκλογών της αυτοδιοίκησης. Τα «χρίσματα» και οι στηρίξεις είναι περίπου ανεπιθύμητες έννοιες ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση ο κ. Αρναουτάκης μετά από πολλές διεργασίες, είναι ο εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη εσείς όπως και πολλοί άλλοι υποψήφιοι που συμμετέχετε στο ψηφοδέλτιο είσαστε η «φωνή» του Κινήματος Αλλαγής και του πάλαι ποτέ κραταιού ΠΑΣΟΚ. Δύσκολες οι ισορροπίες…;

 

Το έργο της ομάδας  Αρναουτάκη και το τονίζω , της ομάδας,  στη Περιφέρεια Κρήτης έχει κριθεί  επιτυχημένη  από το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ. Ο Σταύρος Αρναουτακης   διαθέτει  την εμπειρία και τη θέληση  για να εκφράσει το μέτωπο του εκσυγχρονισμού και της προόδου της νέας εποχής ,με όπλο του τεραστία  αυτοδιοικιτικη του  και όχι μόνο  εμπειρία. Έχει διατελέσει δήμαρχος Αρχανών, βουλευτής, ευρωβουλευτής, υπουργός. Αλλά πάνω απ’ όλα είναι απίστευτα εργατικός , αυθεντικός ,είναι ανθρώπινος είναι ένας από όλους εμάς, χωρίς κομπασμό ή έπαρση για όσα έχει μέχρι σήμερα πετύχει. Υπάρχουν  δείγματα γραφής για την αποτελεσματικότητα του ως Περιφερειάρχη αλλά και σαν συνδετικός κρίκος των συνεργατών που επέλεξε. Πεποίθηση μου είναι , πως οι κοινότητες των ανθρώπων, όταν δουλεύουν έντιμα και ενεργά, μπορούν να αλλάξουν αν όχι τον κόσμο όλο , σίγουρα τον τόπο μας και τη ζωή μας. Για όλα αυτά το Κίνημα Αλλαγής από τον Οκτώβριο 2018 έδωσε την στήριξη του  στον Αρναουτακη να δημιουργήσει μια πολυσυλλεκτική, διαπαραταξιακη  ομάδα για να συνεχίσει και να ολοκληρώσει το έργο του στη περιφέρεια Κρήτης.  Είναι γεγονός ότι όταν ανακοινώθηκαν  σε κορυφαία κομματικη  εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ ονόματα για τον συνδυασμό  «Κρήτη η ζωή μας» πολλά στελέχη του Κινήματος Αλλαγής Χανίων «μούδιασαν»  και πολλοί  εξέφρασαν ακόμα και  δυσαρέσκεια απόλυτα  δικαιολογημένη με τον τρόπο που παρουσιάστηκε.. Όμως πρέπει  να κοιτάμε το δάσος και όχι το δένδρο. O Aρναουτακης  ήταν και παραμένει ένα ενεργό στέλεχος του  Κινήματος Αλλαγής και ήταν  πάντα παρών  ακόμα και σε μέρες που άλλοι πολιτικοί ή αυτοδιοικητικοί κρυβόταν από τις κάμερες σε διαδικασίες ή εκδηλώσεις. Εγώ ήμουν πάντα εκεί .Τότε που το ανάθεμα το έριχναν με μεγάλη ευκολία κάποιοι που σήμερα διατείνονται περισσότερο σοσιαλιστές από άλλους. Εν τέλει πιστεύω βαθύτατα ότι όσοι έχουν βαθιά ριζωμένες τις αρχές του ΠΑΣΟΚ ,αυτές που γράφτηκαν με αίμα και ιδρώτα στις 3 του Σεπτέμβρη του 1974, δεν πρόκειται να φύγουν. Θα μείνουν και θα στηρίξουν τον συνδυασμό  και θα δώσουν την νίκη από την πρώτη Κυριακή.

«Έχω το θάρρος  να δίνω το παρών στα δύσκολα γιατί δεν φοβάμαι να υπερασπιστώ αρχές, αξίες και ιδέες. Μάχομαι για την πολιτική, όπου πρωταγωνιστεί ο άνθρωπος και οι ανάγκες του, για το δημόσιο , και κοινωνικό συμφέρον»

Υπάρχουν τελικά στο εσωτερικό του ψηφοδελτίου σας δυο «στρατόπεδα»;

Τις 10 περίπου μέρες που βρίσκομαι σε αυτήν την ομάδα δεν έχω νοιώσει κάτι τέτοιο. Άλλωστε εξαρτάται και από όλους εμάς πως διαμορφώνονται οι σχέσεις μέσα στην ομάδα .

 

Σκαλί σκαλί και όχι… άλματα!

Ποιο είναι πλέον το μεγαλύτερο σας κίνητρο, για να συνεχίζετε να ασχολείστε με τα κοινά μετά από όλα αυτά τα χρόνια…;

Χρειάζεται αρκετός  χρόνος για να κτίσεις την επικοινωνία και το δέσιμο με την κοινωνία. Στην αυτοδιοίκηση μα και στην πολιτική πρέπει κάνεις να ανεβαίνει σκαλοπάτι  σκαλοπάτι και όχι να κάνει άλματα. Μόνο έτσι  μπορείς να πετύχεις. Για μένα είναι ελάχιστοι αυτοί που φτάνουν από το μηδέν στην κορυφή και είναι πετυχημενοι. Έχω παλέψει, έχω δουλέψει και ο κόσμος των Χανίων ξέρει τι μπορώ να προσφέρω. Άλλωστε για μένα υπάρχει μια ΑΡΧΗ που διδάχτηκα  από τους υπέροχους γονείς μου «όταν παίρνεις ένα δώρο γεμίζεις τα χέρια σου, όταν δίνεις κάτι γεμίζεις την ψυχή σου». Αντλώ δύναμη από τον άνθρωπο που μοιράζομαι την ζωή μου, τον Δημήτρη Χαριτακη, τα παιδιά μου , τις εμπειρίες της ζωής , της επαγγελματικής μου σταδιοδρομίας , της συνδικαλιστικής – Αυτοδιοικητικής και κοινωνικής μου δράσης. Έχω το θάρρος , να δίνω το παρών στα δύσκολα γιατί δεν φοβάμαι να υπερασπιστώ αρχές , αξίες , και ιδέες. Μάχομαι για την πολιτική , όπου πρωταγωνιστεί ο άνθρωπος και οι ανάγκες του, για το δημόσιο , και κοινωνικό συμφέρον. Διεκδικώ σταθερές σχέσεις ζωής με τον καθένα από εσάς. Έμαθα σε ολόκληρη τη ζωή μου να δουλεύω με τόλμη σχέδιο και επιμονή. Η έννοια της Ατομικής Ευθύνης   είναι αναπόδραστο ζητούμενο σήμερα για όλους μας. Καθ’ ένας από εμάς έχει  υποχρέωση να ενδιαφέρεται και να δρα έμπρακτα για τον τόπο  στον οποία ζει. .

Γιατί οι Κρητικοί να δώσουν μια ακόμη ευκαιρία στον Σταύρο Αρναουτάκη και γιατί οι Χανιώτες, να στηρίξουν την υποψηφιότητα του;

Mε την  εξωστρεφή πολιτική που ακολούθησε η περιφέρεια Κρήτης  κατοχύρωσε σταθερά  τη  θέση της  στο διεθνοποιημένο περιβάλλον. Γνωρίζω  τον διαρκή αγώνα  του Αρναουτάκη για την  εξασφάλιση επιπλέον κονδυλίων , με στόχο τελικά  να επιτευχθεί η Κοινωνική και Πολιτική Συνοχή, να εξοικονομηθούν πόροι, να καταφέρνουμε να προσελκύουμε νέες επενδύσεις με ταυτόχρονη  δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, και τελικά να πετύχουμε το μεγάλο στοίχημα της επανασύστασης της μεσαίας οικονομικής τάξης, στην Κρήτη. Η Περιφέρεια με τις επιτελικές δυνατότητες που έχει, αλλά και τη δυνατότητα αξιοποίησης πολλών χρηματοδοτικών εργαλείων, αποτελεί ελκυστικό πεδίο για αξιόλογες συνεργασίες . Τα τελευταία χρόνια  με καινοτόμες δράσεις , σχεδιασμό και έργα πνοής, έχει αποκτήσει δυνατό βηματισμό. Οι βασικοί στρατηγικοί στόχοι ανάπτυξης των Χανίων είναι ο πρωτογενής τομέας και η βαριά  βιομηχανία του, ο τουρισμός και ο πολιτισμός. Η επιδίωξη μου  είναι τα Χανιά  να έχουν στο πρόσωπο μου   μια δυναμική εκπροσώπηση στα κέντρα  λήψης αποφάσεων. Για την Περιφέρεια Κρήτης,  η αγροτική οικονομία και γενικότερα ο γεωργικός τομέας δεν αποτελούν απλώς μια οικονομική δραστηριότητα. Πρωτίστως, αποτελούν τη βάση της ταυτότητας της Κρήτης, το σημείο συνάντησης  οικονομικών δραστηριοτήτων, πολιτιστικής  κληρονομιάς και περιβαλλοντικής φυσιογνωμίας.