ΧΑΝΙΑ | Μουσείο Σχολικής Ζωής και Τέχνη | Έκθεση στο Γυαλί Τζαμισί 1 – 5 Αυγούστου

Το Μουσείο Σχολικής Ζωής βρίσκεται στο Δήμο Χανίων, στην περιοχή Νεροκούρου. Στεγάζεται στο ανακαινισμένο κτίριο του παλαιού Δημοτικού Σχολείου. Η λειτουργία του ξεκίνησε το 2006 από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων, ενώ τα τελευταία χρόνια υπάγεται στο Δήμο Χανίων.

Το Μουσείο έχει να αναδείξει τεκμήρια και προφορικές μαρτυρίες της σχολικής ζωής από τον 18ο αιώνα μέχρι σήμερα. Οι συλλογές του περιλαμβάνουν αρχειακό υλικό σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αντικείμενα και μέσα μάθησης. Σε έναν από τους χώρους του μουσείου λειτουργεί μόνιμη αναπαράσταση μιας τάξης διδασκαλίας της δεκαετίας του 1960. Το μουσείο έχει διοργανώσει περιοδικές εκθέσεις, ενώ χιλιάδες μαθητές απ’ όλη την Ελλάδα το έχουν επισκεφτεί και έχουν παρακολουθήσει τα εκπαιδευτικά του προγράμματα. Το έργο και η αποστολή του Μουσείου υποστηρίζεται από τον Σύλλογο Φίλων του Μουσείου.

16 εικαστικοί καλλιτέχνες, εμπνευσμένοι από τις παιδικές μνήμες και τα εκθέματα του Μουσείου, παρουσιάζουν στο κοινό πτυχές της σχολικής ζωής. Τα έργα των καλλιτεχνών συνδιαλέγονται υπαινικτικά ή άμεσα με εκθέματα – αντικείμενα από τις συλλογές του Μουσείου. Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, εγκαταστάσεις, φωτογραφίας και κεραμικής.

candia

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα γίνεται προβολή της μελέτης Μετασχηματισμοί των σχολικών χώρων και εκπαιδευτική αλλαγή. Η μελέτη έγινε από τις Δέσποινα Ζορμπά και Δήμητρα Τσέρτου, φοιτήτριες της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης, με την εποπτεία του καθηγητή κ. Κώστα Ουγγρίνη.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Αντώνης Βλαβογιλάκης, Καλλιόπη Γιατρουδάκη, Νίκος Καμπιανάκης, Χρήστος Κοτσαύτης, Γιάννης Μαρκαντωνάκης, Γιώργος Μπαλαδάκης, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Κλειώ Μπολιεράκη, Κωνσταντίνα Μπολιεράκη, Γρηγόρης Νιόλης, Αναστασία Πετράκη, Μανώλης Σαριδάκης, Θεόφιλος Σγουρόπουλος, Ειρήνη Τσιράκη, Μανούσος Χαλκιαδάκης, Ηλίας Χαρίσης.

eparxies.gr

 

Επιμέλεια έκθεσης: Αντώνης Βλαβογιλάκης και Γιάννης Μαρκαντωνάκης.

 

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη, 1 Αυγούστου 2017 και ώρα 21:00 στο Γυαλί Τζαμισί στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων. Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό έως τις 5 Αυγούστου 2017 με ελεύθερη είσοδο. Το ωράριο λειτουργίας θα είναι από τις 9:00  – 14:00 το πρωί και 18:00 – 23:00 το βράδυ καθημερινά.