Χανιά: Φωνές διαμαρτυρίας από τους καταστηματάρχες για τον ανύπαρκτο στολισμό των πεζόδρομων της πόλης

Την δυσαρέσκεια και αγανάκτησή τους για τον ανύπαρκτο όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στολισμό, εκφράζουν οι καταστηματάρχες του Κάτωλα και των υπόλοιπων πεζόδρομων γύρο από τη Δημοτική Αγορά.

Οι καταστηματάρχες κατηγορούν την δημοτική αρχή ότι παραμελεί την περιοχή αναφέροντας ότι ” ακολουθώντας το παράδειγμα των προηγούμενων αρχών απέκλεισε σχεδόν ολοσχερώς τον στολισμό στους πεζόδρομους, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους δρόμους, αλλά προχώρησε και ακόμη παραπέρα. Εστησε ολόκληρη ηχητική εγκατάσταση σε όλους τους δρόμους πλην των πεζόδρομων για να τονώσει την Γιορτινή ατμόσφαιρα!!! Πρέπει να είναι μία ακόμη παγκόσμια πρωτοτυπία αφού σε όλο τον κόσμο όποιος ταξιδέψει, ειδικά αυτές τις ημέρες το εορταστικό κλίμα κυριαρχεί και στον τελευταίο πεζόδρομο και της πιο μικρής ευρωπαϊκής τουλάχιστον πόλης”.

Μάλιστα αναφερόμενοι σε όλες τις δημοτικές αρχές των τελευταίων δέκα ετών, ότι “…είτε άθελα τους λόγω άγνοιας και ακαταλληλότητας στην καλύτερη περίπτωση, είτε εσκεμμένα διέρρηξαν τον παραδοσιακό ιστό της πόλης, την στιγμή μάλιστα που υποτίθεται ότι όντας Τοπικοί άρχοντες το πρώτο τους μέλημα θα έπρεπε να ήταν η στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων στην επέλαση των πολυεθνικών”.

Αναλυτικά η επιστολή διαμαρτυρίας που απεστάλη στον Δήμο Χανίων:

«ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ ΠΑΛΙΑΣ ΠΟΛΗΣ-ΕΙΔΟΣ ΠΡΟΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ!!

Πανε δέκα χρόνια που η τότε δημοτική αρχή προχώρησε στην πεζοδρόμηση των εμπορικών δρόμων της παλιάς πόλης, έργο που ναι μεν χαιρετήθηκε από τους περισσότερους, παρά τις αμφιβολίες, που τελικά αποδείχτηκαν απόλυτα δικαιολογημένες για το εάν είχε ωριμάνσει ο χρόνος για την πεζοδρόμηση αφού μεγάλο μέρος του εμπορικού ιστού των Χανίων, κυρίως λόγω της έλευσης των μεγάλων πολυεθνικών καταστημάτων είχε μετακινηθεί εκτός του ιστορικού κέντρου.

Είχαμε τότε ζητήσει μαζί με την πεζοδρόμηση και την εν γένει ανάπλαση να υπάρξει και μία σειρά παράλληλων δράσεων με πιο επιβεβλημένες την δημιουργία χώρων στάθμευσης για την ευχερέστερη πρόσβαση και την απαγόρευση της στάσης-στάθμευσης στις κύριες αρτηρίες, όπου κατά βάσει εδράζουν τα καταστήματα των μεγάλων αλυσίδων.

Το τελικό αποτέλεσμα το παρατηρεί ο οποιοσδήποτε πόσο μάλλον οι ξένοι επισκέπτες της πόλης μας.

Οι πεζόδρομοι ειδικά την χειμερινή περίοδο εμφανίζονται ως δρόμοι φαντάσματα με ελλιπή φωτισμό, ισχνή έως απαράδεκτη δενδροφύτευση, εγκαταλελειμμένους κάδους, παλιούς θαλάμους τηλεφώνου, κυτία των ΕΛΤΑ, και μπλοκαρισμένες εισόδους από παντού.

Οι επιχειρήσεις βλέπουν μέρα την ημέρα να μαραζώνει το ιστορικό κέντρο των Χανίων και μαζί με αυτό η ίδια τους η ύπαρξη.

Κάθε χρόνο βλέπουμε να κλείνουν επιχειρήσεις και να μετατρέπονται σε τουριστικές, cafe, ταβέρνες και μπαρ.

Όλα αυτά εκεί που παλιά χτυπούσε η καρδιά της πόλης, με τα πιο παλιά παραδοσιακά καταστήματα, τα καλύτερα κοσμηματοπωλεία, η φυσική συνέχεια της Δημοτικής Αγοράς στον διάβα για το Ενετικό λιμάνι.

Κάποιοι λοιπόν είτε άθελα τους λόγω άγνοιας και ακαταλληλότητας στην καλύτερη περίπτωση, είτε εσκεμμένα διέρρηξαν τον παραδοσιακό ιστό της πόλης, την στιγμή μάλιστα που υποτίθεται ότι όντας Τοπικοί άρχοντες το πρώτο τους μέλημα θα έπρεπε να ήταν η στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων στην επέλαση των πολυεθνικών.

Τα έχουμε πεί πολλές φορές μεταξύ μας, όμως το ποτήρι που ξεχείλισε την οργή μας είναι αυτό που παρατηρήσαμε τις τελευταίες ημέρες με την πρωτοβουλία της νέας Δημοτικής Αρχής σχετικά με τις παρεμβάσεις της για την Γιορτή των Χριστουγέννων.

Ακολουθώντας το παράδειγμα των προηγούμενων απέκλεισε σχεδόν ολοσχερώς τον στολισμό στους πεζόδρομους, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους δρόμους, αλλά προχώρησε και ακόμη παραπέρα. Εστησε ολόκληρη ηχητική εγκατάσταση σε όλους τους δρόμους πλην των πεζόδρομων για να τονώσει την Γιορτινή ατμόσφαιρα!!!

Πρέπει να είναι μία ακόμη παγκόσμια πρωτοτυπία αφού σε όλο τον κόσμο όποιος ταξιδέψει, ειδικά αυτές τις ημέρες το εορταστικό κλίμα κυριαρχεί και στον τελευταίο πεζόδρομο και της πιο μικρής ευρωπαικής τουλάχιστον πόλης.

Η Διαμαρτυρία μας για όλη αυτή την κατάσταση αλλά πολύ περισσότερο και για την τελευταία αυτή ενέργεια των ιθυνόντων είναι εντονότατη και δυστυχώς βρισκόμαστε στην δυσάρεστη θέση να την δημοσιοποιήσουμε ούτως ώστε ο καθένας να αναλογιστεί για το τι πραγματικά θέλουμε στην πόλη που ζούμε, στα όμορφα Χανιά μας, αλλά και για να αντιληφθούν ίσως τελικά οι αρμόδιοι απλά πράγματα που θέλουμε να πιστεύουμε ότι λόγω αμέλειας και  μόνον δεν έχουν πράξει.

* O στολισμός στους πεζόδρομους θα πρέπει να διευκρινίσουμε για όσους τον παρατηρούν ότι γίνεται κάθε χρόνο από τα ίδια τα καταστήματα».