Χανιά: Ένα χρόνο μετά την καταστροφή των Ιταλικών στρατώνων

Πριν από δυο μήνες, ένα μνημείο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, ο ναός της Παναγίας των Παρισίων κάηκε, προκαλώντας την παγκόσμια συγκίνηση.

Δυο μήνες μετά, όπως φαίνεται στη φωτογραφία, πάρθηκαν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας του μνημείου, μέχρι να ολοκληρωθούν οι πραγματικά χρονοβόρες διαδικασίες για την αποκατάστασή του στην αρχική κατάσταση, όπως δήλωσαν οι αρμόδιοι.

Του Μιχάλη Ανδριανάκη*

Θα κρατήσει η υπόθεση κάποια χρόνια, όμως δεν πρέπει να αμφιβάλουμε πως θα γίνει ό,τι πρέπει, όπως πρέπει.

Πριν από ένα χρόνο, η εγκληματική αδιαφορία των “αρμόδιων” παρέδωσε στις φλόγες ένα δικό μας νεότερο μνημείο, τους Ιταλικούς Στρατώνες. Βγήκαν και οι δικοί μας αρμόδιοι και αφού “έκλαψαν”, δήλωσαν πως όλα θα γίνουν όπως πριν. Και λεφτά βρέθηκαν και δηλώσεις υπήρξαν από παντού.

Ποια είναι η κατάσταση σήμερα; Αυτή που φαίνεται στη φωτογραφία: Ούτε τα μπάζα από την πυρκαϊά δεν αναμάζεψαν, ούτε τα καμένα δοκάρια δεν έκοψαν, ούτε κάποια πρώτα μέτρα υποστύλωσης και προστασίας πήραν, μέχρι και εδώ να προχωρήσουν οι χρονοβόρες διαδικασίες. Πέρασε ο πιο σκληρός χειμώνας, που γνωρίσαμε με τους εξασθενημένους τοίχους εντελώς απροστάτευτους να αντιμετωπίζουν στωϊκά τις συνέπειες της θεομηνίας.

Το σχολιάσαμε ξανά αυτό, σε κουφούς πέσαμε. Κάποιοι περιμένουν άραγε να γκρεμιστεί τελείως για να το ξανακτίσουν; Για μέτρα προστασίας δεν έχουν ακούσει;
Θα μου πει κανείς “κι η μυλωνού τον άντρα της με τους πραματευτάδες”, που συγκρίνω το περίλαμπρο μνημείο με ένα απλό δείγμα νεότερης αρχιτεκτονικής σε μια επαρχιακή πόλη.

Θα του έλεγα πως τα μνημεία-οι μαρτυρίες του παρελθόντος ενός τόπου-δεν έχουν διαβαθμίσεις όσον αφορά στη σημασία τους και στις ανάγκες και τον τρόπο επέμβασης για την αποκατάστασή τους. Αυτά ό,τι είχαν “να πουν” για το παρελθόν, “το είπαν”.

Αυτό που κρίνεται είναι η συμπεριφορά μας απέναντί τους, που δείχνει και το πολιτιστικό επίπεδο ενός τόπου. Είτε αυτός είναι το Παρίσι, είτε τα Χανιά.

*αρχαιολόγος και πρώην προϊστάμενος της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Χανίων