Χ.Κουκιανάκης για την χρήση παραλιών: Οδηγούν τους Δήμους σε οικονομική ασφυξία – Ζητάει την παραχώρηση τους άνευ ανταλλάγματος

Μετά τους δήμους Καντάνου-Σελίνου και Κισσάμου, σειρά να λάβει θέση στο θέμα με την νέα ΚΥΑ που προβλέπει τεράστια αύξηση στο αντάλλαγμα υπέρ του Δημοσίου που καλούνται να αποδώσουν οι Δήμου για την παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας παίρνει ο δήμος Αποκορώνου.

Σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι μια τέτοια μείωση στα έσοδα των Δήμων θα οδηγήσει τους ήδη επιβαρυμένους Δήμους σε οικονομική ασφυξία. Έτσι ζητεί από το κεντρικό κράτος την παραχώρηση άνευ ανταλλάγματος και την πλήρη κάλυψη του κόστους για παροχή ναυαγοσωστικής κάλυψης.

Αναλυτικά η επιστολή του Δημάρχου Αποκορώνου Χαράλαμπου Κουκιανάκη:

candia

Με επιστολή του προς τα συναρμόδια Υπουργεία, στους Βουλευτές του Νομού, στην ΚΕΔΕ και στην ΠΕΔ Κρήτης, ο δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του σχετικά με τα οριζόμενα με την σχετική ΚΥΑ αναφορικά με το άρθρο 7 το οποίο καθορίζει τις ειδικές διατάξεις παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας για το έτος 2020 λόγω πανδημίας, βάση της οποίας οι δικαιούχοι καλούνται να πληρώσουν το 40% του υπολογισθέντος ανταλλάγματος και οι Δήμοι να εισπράξουν μόλις  το 26% επί του συνόλου, έχοντας ακέραια την ευθύνη καθαριότητας και ναυαγοσωστικής κάλυψης.

Συνυπολογίζοντας τις απαγορεύσεις του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σε τρείς παραλίες του Δήμου Αποκορώνου ( “Κεράς”, “Κυανή ακτή “ και το ανατολικό τμήμα της περιοχής των Δραμιών.) Και το παράρτημα  2 της εν λόγω ΚΥΑ “ ΘΕΣΕΙΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΑΠΛΗ ΧΡΗΣΗ ΑΙΓΙΑΛΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΙΑΣ” Βάση του οποίου στην παράγραφο 1 απαγορεύεται η χρήση αιγιαλού και παραλίας σε παράκτιους μικρούς υγροτόπους  και την παράγραφο 4 στην οποία ουσιαστικά απαγορεύεται η χρήση αιγιαλού και παραλίας σε όλη την εκτός οικισμού ΖΟΕ των κοινοτήτων Καλαμιτσι Αμυγδάλι  Μάζης, Γεωργιούπολη, Κουρνά, Φυλακής και Καστέλου, ουσιαστικά εξαίρει  το 80% των παράλιων του Δήμου Αποκορώνου.

Με δεδομένο την μείωση του Τουρισμού κατά 60% με 80% για το 2020 λόγο της πανδημίας του COVID- 19, μια τέτοια μείωση στα έσοδα των Δήμων θα οδηγήσει τους ήδη επιβαρυμένους Δήμους σε οικονομική ασφυξία.

Στα πλαίσια αυτά ζητεί από το κεντρικό κράτος την παραχώρηση άνευ ανταλλάγματος λόγο της μειωμένης τουριστικής περιόδου και την πλήρη κάλυψη του κόστους για παροχή ναυαγοσωστικής κάλυψης , Καλώντας τους κρατικούς φορείς να  βοηθήσουν οικονομικά για να κρατηθεί η κοινωνία ΟΡΘΙΑ.