Αυτό είναι το χωράφι που προπονείται ο Χανιώτης ασημένιος πρωταθλητής Ευρώπης στην σφυροβολία, Χρήστος Φραντζεσκάκης

ΑΚ:Πώς  ένιωσες Χρήστο όταν ανέβηκες στο δεύτερο σκαλί του βάθρου στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Στίβου στο Μπόρας;

 

Γράφει η Ανδρονίκη Κοκοτσάκη*

Χ.Φ: Ένιωσα ενθουσιασμό, οι κόποι μου ανταμείφθηκαν, δεν το πίστευα. Στεναχωρήθηκα λίγο γιατί δεν ήμουν στο πρώτο σκαλί για να ακουστεί ο εθνικός μας ύμνος αλλά ένιωσα τρομερά υπερήφανος που είδα την ελληνική σημαία να υψώνεται.

Αποτέλεσμα εικόνας για σφυροβολία ,Χρήστος Φραντζεσκάκης
Παρότι στον τελικό ξεκίνησα με άκυρη βολή δεν με έριξε ψυχολογικά ,στην Τρίτη βολή πέτυχα το 75 μέτρα, που ήταν αρκετό για να με στείλει στην 8άδα

ΑΚ: Είχες  άγχος σε αυτούς τους αγώνες;

Χ.Φ: Το είχα “δουλέψει”  στο μυαλό μου το άγχος. Πριν τον αγώνα ήμουν αρκετά άνετος. Όταν ήρθε η ώρα να ρίξω την βολή “κόπηκαν”  τα πόδια μου. Αν ξεκινήσει ο αγώνας καλά ,προχωράς με άλλη αυτοπεποίθηση. Στους προκριματικούς ήταν το πιο δύσκολο κομμάτι, γιατί τις  δύο προηγούμενες χρονιές στο Τάμπερε και στο Γκροσέτο είχα  ακυρωθεί με τρεις άκυρες βολές στους  προκριματικούς. Οπότε όταν έκανα την πρώτη άκυρη βολή στον προκριματικό στο Μπόρας  αγχώθηκα αλλά τελικά το πίστεψα και βγήκε στην δεύτερη βολή.Από κείνη την στιγμή και μετά που πέρασα στον τελικό πήγα με “άλλο αέρα”. Παρότι στον τελικό ξεκίνησα με άκυρη βολή δεν με έριξε ψυχολογικά ,στην Τρίτη βολή πέτυχα το 75 μέτρα, που ήταν αρκετό για να με στείλει στην 8άδα. Ένιωσα καλά, ανέβηκα ψυχολογικά κι έκανα το 84,22 στην τέταρτη βολή που με κατέταξε στην δεύτερη θέση. Η βολή αυτή είναι και πανελλήνιο ρεκόρ και ευρωπαϊκό, ωστόσο το ευρωπαϊκό ρεκόρ κατέληξε στον Ουκρανό Μίσα Κόκαν ,ο οποίος έριξε μισό μέτρο παραπάνω από μένα.

Η βολή που του χάρισε το ασημένιο μετάλλιο

Στον Κλαδισσό οι συνθήκες ήταν απαράδεκτες!

ΑΚ: Τι  χρειάστηκε κύριε Παπαμαρκάκη για να φτάσει ο Χρήστος σε αυτό το μετάλλιο;

ΚΠ: Εδώ και δύο χρόνια ο Χρήστος βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο. Δεν είχε πάρει μετάλλιο σε κάποια διοργάνωση γιατί η προπόνησή μας δεν είχε καμία σχέση με αυτό που αντιμετωπίζαμε στους αγώνες. Στο εξωτερικό ο κλωβός είναι τρομακτικός ,εμείς δεν είχαμε καν κλωβό, ήταν σαν να κάναμε άλλο αγώνισμα! Το μέρος που μας παραχώρησε ο Μανώλης Θωμαδάκης για τις προπονήσεις μας ήταν καθοριστικό για την πορεία του Χρήστου γιατί καταφέραμε να  στήσουμε κλωβό κι ο Χρήστος να προπονείται κάτω από τις βασικές συνθήκες του αθλήματος. Ο κλωβός βοήθησε τον Χρήστο να νιώσει οικεία με το άθλημα σε σχέση με τον Κλαδισσό, που σε τίποτα δεν θυμίζει προπονητήριο ρίψεων!

Στεναχωρήθηκα λίγο γιατί δεν ήμουν στο πρώτο σκαλί για να ακουστεί ο εθνικός μας ύμνος αλλά ένιωσα τρομερά υπερήφανος που είδα την ελληνική σημαία να υψώνεται

ΑΚ: Πόσο εύκολο είναι να ρίξεις άκυρες βολές;

ΧΦ: Αν την ώρα  που κάνεις τις στροφές για να ρίξεις την σφύρα ,σου περάσει από το μυαλό ότι δεν θα καταφέρεις να κάνεις έγκυρη βολή ,τότε έχεις 80% πιθανότητες  να βγει άκυρη βολή. Στο δικό μας άθλημα πρέπει να είσαι χαλαρός στις ρίψεις  γιατί το παραμικρό λάθος σου στοιχίζει βολή.

ΚΠ: Στην σφύρα ο αθλητής πρέπει να είναι χαλαρός. Την ώρα που ο αθλητής κάνει την βολή ,αναπτύσσονται τεράστιες ταχύτητες στην σφύρα. Σε κάποιο σημείο της βολής ο αθλητής κυριολεκτικά ισορροπεί στον πόντο. Αυτό κάνει την προσπάθεια του αθλητή πολύ δύσκολη και η βολή μπορεί εύκολα να βγει άκυρη. Στο Μπόρας η 1η βολή του Χρήστου ήταν πάνω  από 85 μέτρα αλλά η σφύρα βγήκε εκτός τομέα και ακυρώθηκε.

ΑΚ: Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε στις προπονήσεις;

ΚΠ: Για πολλά χρόνια δεν υπήρχαν συνθήκες προπόνησης. Στον Κλαδισσό οι συνθήκες ήταν απαράδεκτες. Παρ’όλα αυτά τα παιδιά πήγαιναν καλά στα πανελλήνια πτρωταθλήματα. Από τον Κλαδισσό έχουν βγει πολλοί πρωταθλητές. Το παράπονο μας είναι ότι κανείς δεν ασχολήθηκε μαζί μας σοβαρά και αντάξια του έργου που κάνουμε. Οι φορείς της πόλης μας μας είχαν γυρίσει την πλάτη. Το χωράφι που προπονείται ο Χρήστος είναι μία λύση ανάγκης. Πολύ πιθανόν  δυο παιδιά από τα Χανιά να πάνε στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τί θα γίνει με αυτά τα παιδιά; Πού θα προπονούνται; Οι τοπικοί φορείς πρέπει να  αναλάβουν τις ευθύνες τους! Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Μανώλη Θωμαδάκη γιατί η κίνησή του να μας παραχωρήσει το χωράφι του ήταν καθοριστική για την επιτυχία του Χρήστου, τον κύριο Γιατρουδάκη ,πρόεδρο του σωματείου ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ και τον ΣΕΓΑΣ που χρηματοδότησαν την κατασκευή του κλωβού.

Το χωράφι που προπονείται ο Χρήστος είναι μία λύση ανάγκης, αυτό όμως δεν τον έχει εμποδίσει να γίνει ένας σπουδαίος αθλητής

ΑΚ: Ποιοι είναι οι μελλοντικοί σου στόχοι Χρήστο;

ΧΦ: Κοντινός μου στόχος είναι η πρόκριση στους ολυμπιακούς αγώνες του Τόκυο. Από κει και πέρα η κατάσταση είναι λίγο ρευστή. Σε δύο χρόνια είναι το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Κ23 ,στο οποίο θέλω να καταφέρω μια καλή θέση και ό,τι έρθει στη συνέχεια καλώς να έρθει! Πάνω απ΄ όλα να έχουμε υγεία!

Πριν τον αγώνα ήμουν αρκετά άνετος. Όταν ήρθε η ώρα να ρίξω την βολή “κόπηκαν”  τα πόδια μου.

Δηλώσεις παραχώρησε και ο Μανώλης Θωμαδάκης,ο άνθρωπος που παραχώρησε το χωράφι όπου προπονούνταν ο Χρήστος τους τελευταίους μήνες.

“Νιώθω συγκίνηση που μία ασήμαντη κίνησή μου έδωσε τόση χαρά στον Κώστα και στον Χρήστο.Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στους γονείς του Χρήστου που τον στηρίζουν και στον Κώστα τον Παπαμαρκάκη που είναι πρώτα παιδαγωγός κι ύστερα προπονητής. Πολλές φορές ο Κώστας μου έλεγε το πρόβλημα που αντιμετώπιζαν στις προπονήσεις, ειδικά μετά την απογοήτευση στο Τάμπερε. Τότε μέσα μου έκανε το ΄΄κλικ΄΄.Έχω ένα χωράφι που μένει ανεκμετάλλευτο. Του πρότεινα να έρθει να το δει και κάπως έτσι έγιναν όλα! Το προτείναμε στον κύριο Γιατρουδάκη ,τον πρόεδρο του ΓΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ και δέχτηκε. Αξίζει η πολιτεία να ενσκήψει σε όλο αυτό που κάνει ο Χρήστος”.

Ο ίδιος έκλεισε τη δήλωσή του με μία ωραία μαντινάδα:

ΔΕΝ ΛΕΝΕ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ,ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΟΥΝΕ ,ΓΙΑΤΙ ΣΤΑ ΠΑΡΕ- ΔΩΣΕ ΤΟΥΣ ΤΕΦΤΕΡΙΑ ΔΕΝ ΚΡΑΤΟΥΝΕ!

“Στο εξωτερικό ο κλωβός είναι τρομακτικός ,εμείς δεν είχαμε καν κλωβό, ήταν σαν να κάναμε άλλο αγώνισμα” λέει στο eparxies.gr ο προπονητής του Χανιώτη πρωταθλητή.

*Καθηγήτρια, Φιλόλογος