Άστεγος έκανε “σπίτι” του την παλιά φυλακή Χανίων που είναι ξέφραγο αμπέλι… (pics)

Στέγη, στις αφημένες στο έλεος τους, εγκαταστάσεις της παλιάς δικαστικής φυλακής των Χανίων, βρήκε ένας (ή και περισσότεροι) άστεγος της πόλης μας.

Το κτήριο, από την μετεγκατάσταση του καταστήματος κράτησης στο Κρήτη 1, παραμένει απλώς “σχέδιο επί χάρτου” για την Ελληνική πολιτεία, ακολουθώντας τη συνήθη τύχη όλων (ή σχεδόν όλων) των δημόσιων κτηρίων, τα οποία μετά την αναστολή της λειτουργίας τους, αφήνονται κυριολεκτικά στην τύχη τους.

Έτσι και η παλιά φυλακή στα Χανιά. Ένα κτήριο που εδώ και χρόνια γίνεται συζήτηση για την χρήση και αξιοποίηση του, το οποίο ωστόσο ρημάζει μέρα με την ημέρα, αφημένο στο χρόνο αλλά και στη διάθεση του οποιοδήποτε…

Στην προκειμένη περίπτωση κάποιος ή κάποιοι, είναι προφανές πως έχουν μόνιμα εγκατασταθεί εκεί, χωρίς να τον (τους) ενοχλεί κανείς. Στην σκιά των αρχών, που βρίσκονται καθημερινά στην ευρύτερη περιοχή λόγω της ύπαρξης των δικαστηρίων και της αντιπεριφέρειας, οι άνθρωποι αυτοί έχουν δημιουργήσει τη δική τους “κατοικία” εντός της φυλακής.

Με οτιδήποτε κίνδυνο κάτι τέτοιο συνεπάγεται. Δεν είναι άλλωστε λίγες οι φορές, που σε αντίστοιχες περιπτώσεις έχουν συμβεί πολλά, όπως για παράδειγμα πυρκαγιές στην προσπάθεια που καταβάλουν οι “θαμώνες” για να ψήσουν απλώς κάτι και να το φάνε.

Προφανώς και στόχος αυτού του άρθρου δεν είναι σε καμία περίπτωση η “έξωση” αυτών των ανθρώπων που έχουν βρει εκεί ένα κεραμίδι για να κοιμούνται. Πρόθεση μας είναι να “φωτίσουμε” το θέμα όχι τόσο της αξιοποίησης ( είναι προφανές πως η συζήτηση θα διαρκέσει πολλά χρόνια ακόμη) αλλά της φύλαξης του συγκεκριμένου χώρου, για να μην βρεθούμε κάποια στιγμή, μπροστά σε δύσκολες καταστάσεις.

Το “Πολεμικό Μουσείο” άλλωστε που έγινε στάχτη μέσα σε μια νύχτα το περασμένο καλοκαίρι, κάποιοι είπαν πως αποτελούσε “καταφύγιο” αστέγων της πόλης κι ενδεχομένως από εκεί να ξεκίνησε η καταστροφική φωτιά.

Δεν το υιοθετούμε ως σενάριο αλλά ούτε και το αποκλείουμε. Κρούουμε ωστόσο το καμπανάκι του κινδύνου, προς πάσα αρμόδια αρχή, για να μην βρεθούμε στο… ίδιο θεατές.

 Φιλικά και Πάντα Καλοπροαίρετα 

                                                  “Ο Κύριος Έπαρχος”