Αρτέμης Κουτσαυτάκης: Που πάει το 1 δις ευρώ από τα τέλη κυκλοφορίας;

Τελειώνοντας αυτό το έτος, όπως και κάθε έτος, έρχεται η ώρα, ως “υπεύθυνοι- νομοταγείς και σωστοί” πολίτες να εκπληρώσουμε, μια ακόμη υποχρέωση μας απέναντι στο κράτος και αυτή είναι η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας.

Του Αρτέμη Κουτσαυτάκη*

Όμως αλλάζει κάτι; Μάλλον όχι, ούτε οι δρόμοι, ούτε τα τέλη.Τα τελευταία χρόνια πληρώνουμε συνήθως τα ίδια που πληρώνουμε και την προηγούμενη χρονιά.

Το κράτος εισπράττει πάνω από €1 δισ. και οι δρόμοι τουλάχιστον εδώ, στην Περιφερειακή Ενότητα των Χανίων, είναι σε κατάσταση τέτοια, που το λιγότερο προκαλεί προβληματισμό, αν όχι αγανάκτηση.

Η απορία μου τελικά είναι που πάνε αυτά τα χρήματα; Τυπικά, τα τέλη κυκλοφορίας, όπως είναι ευνόητο, προορίζονται για έργα στους δρόμους και για τη συντήρηση του οδικού δικτύου. Προφανώς το αρμόδιο Υπουργείο θα τονίσει ότι, τα χρήματα αυτά διατίθενται στις Περιφέρειες και στους Δήμους και φυσικά αυτοί είναι υπεύθυνοι για το σχεδιασμό και τον τρόπο διάθεσης τους.

Όμως γιατί οι δρόμοι μας είναι σ αυτή την κατάσταση; Στις χώρες της Ευρώπης, τα τέλη κυκλοφορίας σαφώς αξιοποιούνται σωστά και χρησιμοποιούνται για έργα συντήρησης ή επέκτασης του οδικού δικτύου.

Άλλωστε οι περισσότεροι από εμάς, σε κάθε επίσκεψη μας σε χώρες της Ε.Ε.,ανάμεσα στις εμπειρίες – εντυπώσεις μας κλπ., έχουμε να αναφέρουμε και την τελειότητα του οδικού τους δικτύου. Εδώ έχουμε ένα ΒΟΑΚ, γεμάτο λακκούβες και εξογκώματα (π.χ.μετά τον κόμβο του Γαλατά προς Κίσσαμο, υπάρχει στη μέση του δρόμου μεγάλη λακκούβα , που χρονολογείται από το 2013 και κανένας δεν ασχολείται).

Στην πόλη των Χανίων οι περισσότεροι δρόμοι είναι σε πολύ κακή κατάσταση, είτε από έργα που έγιναν χωρίς σωστή αποκάσταση της οδού, είτε από φθορές μέσα στο χρόνο, είτε από λάθος μελέτες και κατασκευές, είτε, είτε…

Φυσικά η ίδια κατάσταση υπάρχει και στην επαρχ.οδό Ταυρωνίτη-Βουκολιών και στο δρόμο της Αγυιάς και στην Κίσσαμο και σε άλλους δρόμους των λοιπών Δήμων. Φυσικά, όταν ο πολίτης λέει για τα ζητήματα του κράτους, “τι μ’ ενδιαφέρουν εμένα”, τότε αυτό το κράτος είναι καταδικασμένο να χαθεί (Ζαν Ζακ Ρουσό).

Το θέμα όμως είναι, ότι και το κράτος θα πρέπει να εκπληρώνει σωστά τις υποχρεώσεις του απέναντι στον πολίτη, ώστε να έχει τις ανάλογες απαιτήσεις και την αναμενόμενη ανταπόκριση.

Δεν είναι δυνατόν καθημερινά να κινδυνεύουμε από τις φθορές, τις κακοτεχνείες, την έλλειψη σήμανσης ή φωτισμού των οδών και κυρίως των κόμβων και κανένας να μην ασχολείται.

*πρώην Αστυνομικός Διευθυντής Χανίων