ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ | Δεν πρόκειται να εκδοθούν οι Τούρκοι αξιωματικοί

«Όχι» στην έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που έφθασαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη, μια μέρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν, και ζήτησαν πολιτικό άσυλο αποφάσισαν ομόφωνα τρία διαφορετικά συμβούλια του Αρείου Πάγου απορρίπτοντας το αίτημα των τουρκικών αρχών.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ελλάδας έκανε δεκτά τα επιχειρήματά τους ότι δεν θα έχουν δίκαιη δίκη στην Τουρκία και κινδυνεύουν να υποστούν βασανισμούς, ακόμη και να χάσουν τη ζωή τους.

candia

«H πιθανότητα ακυρώσεως ή περιστολής του πλαισίου δικαιωμάτων όλων των εκζητουμένων, ανεξαρτήτως του βαθμού ενοχής ή βαρύτητας των αδικημάτων, δεν επιτρέπει την εφαρμογή διατάσεων που ρυθμίζουν την έκδοσή τους, αφού αυτές υποχωρούν έναντι των υπέρτερης σημασίας κανόνων που προστατεύουν τα δικαιώματα του ανθρώπου», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση.

tipografo prints

Και για τους οκτώ ήρθη η κράτησή τους τις φυλακές (σ.σ. δεν έχουν αποφυλακιστεί ακόμα), ενώ ήταν παρόντες και άκουσαν με σεβασμό και συγκίνηση την απόφαση του δικαστηρίου.

«Sabah»: Απόφαση-σκάνδαλο 

Η πρώτη αντίδραση από την Τουρκία έρχεται από την εφημερίδα «Sabah», η οποία κάνει λόγο για «ελληνική δικαστική απόφαση-σκάνδαλο».

Ενδεικτικό της σημασίας που δίνουν οι Τούρκοι στο συγκεκριμένο θέμα είναι το γεγονός πως όλα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης με έκτακτα δελτία ενημερώνουν για την απόφαση του Αρείου Πάγου.