Η άποψη του Δημάρχου Κισσάμου για το ζήτημα του Ελαφονησίου

Μέσω επίσημης ανακοίνωσης από τον Δήμο Κισσάμου εκφράζεται η άποψη του Δημάρχου Κισσάμου, Θεόδωρου Σταθάκη, σε σχέση με το ζήτημα του Ελαφονησίου και στον καθορισμό των ορίων με τον Δήμο Καντάνου και Σελίνου.

Πρόκειται για το θέμα απασχολεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια την περιοχή και που δημιουργεί “αντιθέσεις” ανάμεσα στους δύο Δήμους Καντάνου-Σελίνου και Κισσάμου. Πρόσφατα μάλιστα, το θέμα άνοιξε, εκ νέου, με τη συνέντευξη του Αντιδημάρχου Καντάνου-Σελίνου, Γιώργου Βακάκη στη στήλη “Δια-Κρητικά” του eparxies.gr.

Eπίσης, δόθηκε συνέχεια με τις δηλώσεις του Προέδρου της Μονομετοχικής ΑΕ και Αντιδημάρχου Καντάνου-Σελίνου, Μιχάλη Μπικάκη και πάλι στο eparxies.gr

candia

Την Τρίτη (12/9) ήρθε η τοποθέτηση του Δημάρχου Κισσάμου Θεόδωρου Σταθάκη, που αναφέρει:

tipografo prints

Σχετικά με τις δηλώσεις των Αντιδημάρχων  του Δήμου Καντάνου – Σελινου , επισημαίνω τα έξης :
Καταρχάς, οι δικαστικές αποφάσεις που επικαλούνται δεν καθορίζουν τα όρια μεταξύ των δύο Δήμων αλλά αφορούν έκταση μόνο 418,72 τ.μ. επί του αιγιαλού. Επίσης, οι αποφάσεις αυτές μιλούν για πιθανολόγηση και όχι για απόδειξη και έχουν προσωρινή ισχύ εφόσον πρόκειται για αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων.  Ειδικότερα, η ισχύς αυτών έπαυσε με την έκδοση της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χανίων  με την οποία απορρίφθηκε η κύρια αγωγή του Δήμου Καντάνου-Σελίνου και της Μονομετοχικής  του εταιρείας.

Είναι δε σαφές ότι οι ισχυρισμοί τους ότι δήθεν κατέχουν τμήμα της παραλίας του Ελαφονησίου σύμφωνα με την κατοχή που ασκούσαν οι πρόγονοι τους είναι παντελώς αβάσιμοι διότι οι πρόγονοι τους δεν χρησιμοποιούσαν την παραλία και βεβαίως δεν την εκμεταλλευόντουσαν τουριστικώς. Ως εκ τούτου τα διοικητικά όρια μεταξύ των δύο Δήμων δεν καθορίστηκαν με βάση την ισομερή κατανομή της παραλίας του Ελαφονησίου όπως ο Δήμος Καντάνου Σελίνου συνεχώς επικαλείται προκειμένου να παραπλανήσει τις δικαστικές αρχές.

Αντιθέτως, οι πρόγονοί τους γνώριζαν ότι το μεγαλύτερο μέρος της παραλίας Ελαφονησίου βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου μας. Άλλωστε, η μόνη  πρόσβαση που είχαν στο Ελαφονήσι ήταν από το δρόμο του Δήμου μας.

Αξίζει να τονιστεί ότι στις ανακοινώσεις τους, οι Αντιδημάρχοι του Δήμου Καντάνου-Σελίνου δεν κάνουν καμία αναφορά σε έργα για την προστασία του περιβάλλοντος στην περιοχή του Ελαφονησίου. Πώς άλλωστε να κάνουν τέτοιες αναφορές εφόσον ουδέποτε φρόντισαν για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά αντιθέτως έχουν προσπαθήσει αρκετές φορές για το αντίθετο (μπάζωσαν την “βοϊδοκολύμπα” στο όριο των δυο δήμων, καταστροφή αμμόλοφων στην παραλία για τοποθέτηση ομπρελών – καθισμάτων κ.α.).

Πρέπει επιπλέον να γίνει γνωστό ότι εμείς ως δημοτική αρχή στο παρελθόν προτείναμε, έως ότου λυθούν οι  δικαστικές διενέξεις, να προβούμε οι δύο όμοροι Δήμοι σε από κοινού διαχείριση της παραλίας του Ελαφονησίου η οποία θα οδηγούσε κυρίως στην καλύτερη δυνατή προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής. Αν και ο Δήμαρχος Καντάνου-Σελίνου, κ. Περράκης, αρχικώς, ήταν θετικός στην πρότασή μας, (για το λόγο αυτό άλλωστε εικάζουμε δεν προέβη ο ίδιος σε δηλώσεις επί του θέματος), εν τέλει, η πρότασή μας δεν έγινε αποδεκτή.

Από τα παράπονα δε των κατοίκων της περιοχής του Ελαφονησίου συνάγεται πλέον με βεβαιότητα ότι ο Δήμος Καντάνου-Σελίνου δεν διαθέτει κανένα μέρος από τα έσοδα από την εκμετάλλευση της παραλίας για την εξυπηρέτηση των αναγκών των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής και δη για την αποκομιδή των σκουπιδιών, την οδοποιία και την άρδευση. Κατά συνέπεια τα προβλήματα που δημιουργούνται καλείται πάντα να τα λύσει ο Δήμος Κισσάμου.

Τέλος, επισημαίνω ότι το μοναδικό αίτημα του Δήμου μας προς τις αρμόδιες υπηρεσίες είναι να ληφθούν υπόψη τα διοικητικά όρια μεταξύ των δύο Δήμων όπως αυτά καθορίστηκαν με την απόφαση της Επιτροπής Καθορισμού ορίων του έτους 1933 και όπως αυτά απεικονίζονται σε όλους τους κρατικούς χάρτες.