ΑΠΟΨΗ: Επιτέλους τέλος

Γράφει ο Μιχάλης Ανδριανάκης

Εικοσιπέντε χρόνια “το παλεύαμε” (“33 ήταν” μου θύμισε το πρωί ο φωτογράφος της Εφορείας). Η κατεδάφιση των κτηρίων μπροστά από το Βυζαντινό τείχος των Χανιών(η τέταρτη στη σειρά από το 1977) είναι πραγματικότητα από το Δήμο Χανίων και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων.

Το μοναδικό μνημείο σώζεται και εδώ σε άριστη κατάσταση με κάποια μικροπροβλήματα. Πρόκειται για το πρωτοβυζαντινό τείχος, που κτίστηκε πάνω στα λείψανα και με υλικό από το Ελληνιστικό τείχος και άλλα ερειπωμένα κτήρια της Κυδωνίας για να προστατέψει την πόλη από τους Άραβες. Επισκευάστηκε από τους Βενετούς μετά το 1252 και “αχρηστεύτηκε” ήδη από το 14ο αιώνα με την επέκταση της πόλης γύρω του. Μπροστά του κτίστηκαν διάφορα κτήρια και μέχρι πριν από λίγες δεκαετίες ήταν εδώ τα “μαχαιράδικα”, από τα οποία πήρε το όνομα ο δρόμος.

Ας ελπίσουμε πως θα υπάρξει συνέχεια για την ανάδειξη του πολύ σημαντικού μνημείου, που σηματοδοτεί διαχρονικά τη μακρά ιστορία της πόλης. Πριν από λίγα χρόνια η Επιστημονική Επιτροπή Ανάδειξης Οχυρώσεων Κρήτης, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων, είχε πραγματοποιήσει εκτεταμένες επεμβάσεις ανάδειξης των μεγάλων τμημάτων, που είχαν αποκαλυφθεί στο παρελθόν.