Αναστενάζουν οι παραγωγοί κηπευτικών – Στο χείλος της καταστροφής οι αγρότες στη Κουντούρα

Αναβρασμός επικρατεί στον αγροτικό κόσμο της Κρήτης ο οποίος βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης

Τα μέτρα που έχει η κυβέρνηση για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, έχει προκαλέσει τεράστιες ζημιές στους παραγωγούς κηπευτικών σε όλη την Κρήτη από όπου προέρχεται αυτήν την περίοδο το μεγαλύτερο μέρος των προϊόντων της αγοράς.

Το ενδεχόμενο να κλείσουν οι λαϊκές αγορές όλης της χώρας είναι πιθανό, την ίδια στιγμή που ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης καλεί τους κρητικούς παραγωγούς να αποχωρήσουν από τις λαϊκές της Αθήνας, ή άλλων περιοχών εκτός Κρήτης.

candia

Η ζήτηση των προϊόντων είναι χαμηλή, το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής μένει απούλητο και καταλήγει στα σκουπίδια και πλέον οι μοναδικοί “πελάτες” είναι τα super-market όπου όμως οι ποσότητες που χρειάζονται είναι πολύ μικρές σε σχέση με τη συνολική παραγωγή, ενώ και οι τιμές με τις οποίες πωλούνται είναι εξευτελιστικές.

Δραματική είναι η κατάσταση και στην Κουντούρα του δήμου Καντάνου-Σελίνου, όπου οι παραγωγοί βλέπουν για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες τους κόπους τους να πάνε χαμένοι. Είχαν προηγηθεί τον περασμένο Νοέμβρη, οι τεράστιες καταστροφές στις εγκαταστάσεις θερμοκηπίων από τους ανέμους και το χαλάζι που και τότε είχαν γονατίσει τους περισσότερους παραγωγούς.

Πλέον το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής καταλήγει στα σκουπίδια, όλοι είναι σε απόγνωση και ζητάνε επίμονα άμεσα μέτρα στήριξης από την πολιτεία, διότι σε διαφορετική περίπτωση ο κλάδος θα οδηγηθεί στην καταστροφή.

Σήμερα ο Αγροτικός Σύλλογος Καντάνου Σελίνου  απέστειλε νέα επιστολή στον Υπουργό Ανάπτυξης κ.Βοριδή στην οποία αναφέρονται τα εξής:

“Ένα από τα πρόσφατα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για τη μη εξάπλωση του ιού , είναι και ο διωγμός των κρητικών  παραγωγών από τις λαϊκές αγορές  εκτός Κρήτης.
Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει άμεσα θέση.
Αυτό που ίσως αγνοούν όσοι συμφώνησαν με  αυτή την πρόταση, είναι πως οι Κρήτες παραγωγοί δε συνοδεύουν τα προϊόντα τους οι ίδιοι σε αυτές τις λαϊκές (επομένως δε μετακινούνται)  , αλλά συγγενείς τους  (παιδιά, αδέλφια κλπ) που μένουν μόνιμα στην Αθήνα ή Θεσσαλονίκη . Τα προϊόντα που προορίζονται για τις λαϊκές , μεταφέρονται με μεταφορικές εταιρείες όπως συμβαίνει και με τα προϊόντα που προορίζονται  για τη λαχαναγορά και τα super market.
Επίσης , θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα  κηπευτικά    που πωλούνται στις λαϊκές αγορές  αυτή την εποχή προέρχονται κυρίως από την Κρήτη .Επομένως , παραγωγοί της Αττικής πωλούν Κρητικά προϊόντα που έχουν αγοράσει από τη λαχαναγορά ή απευθείας από την Κρήτη.
Αυξάνονται έτσι τα ήδη αδιάθετα προϊόντα από τους τόπους παραγωγής της Κρήτης  με αποτέλεσμα η οικονομική ζημιά να είναι τεράστια αφού αυξάνονται τα κηπευτικά που καταληγουν στη χωματερή και πλέον μιλάμε για καθολική καταστροφή των παραγωγών.
Ζητάμε άμεση λύση , τώρα για το άδικο αυτό μέτρο”.