Άμεσα μέτρα στήριξης αγροτών – κτηνοτρόφων της ζητάει η ΛΑ.ΣΥ. Καντάνου-Σελίνου

Με ανακοίνωση της η Λαϊκή Συσπείρωση Καντάνου-Σελίνου καλεί όλο το δημοτικό συμβούλιο του τοπικού Δήμου να πάρει θέση στη γραμμή διεκδίκησης των αιτημάτων τους.

Αναλυτικά:

“Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι για μια ακόμη φορά εξαιρούνται από τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση λόγω του κορονοϊού. Οι εξαγγελίες για να πληρωθεί 2 μήνες αργότερα η εισφορά του ΕΦΚΑ για τον Φεβρουάριο ή η παράταση του ΟΣΔΕ που ούτως ή άλλως κάθε χρόνο γίνεται αποτελούν “χάντρες και καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς”.

candia

Η παρέμβαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βορίδη στο κανάλι “OPEN” ήταν χαρακτηριστική των προθέσεων της κυβέρνησης. Ανακοίνωσε μέτρα στήριξης της ιχθυοκαλλιέργειας, επί της ουσίας πρόκειται για μια και μόνο μεγάλη επιχείρηση, καθώς και για μεγάλους αλιείς. Δεν είπε τίποτα ουσιαστικό για κτηνοτρόφους, παραγωγούς λαϊκών αγορών, ζημιές, αποζημιώσεις ΕΛΓΑ που εκκρεμούν από το 2019, πανάκριβο αγροτικό ρεύμα που το αύξησε η κυβέρνηση της ΝΔ τον Σεπτέμβριο.

Επάξια ο κ. Βορίδης κερδίζει τον τίτλο του υπουργού των επιχειρηματιών και όχι των αγροτών και κτηνοτρόφων. Οι σημερινές εξαγγελίες του είναι σε πλήρη εναρμόνιση με όλες τις ευνοϊκές ρυθμίσεις που έχει αποφασίσει ο ίδιος και η κυβέρνηση για τους επιχειρηματίες. 600 εκατ. ευρώ για αφορολόγητο πετρέλαιο και επιστροφή ΕΦΚ σε βιομηχάνους, εφοπλιστές,  κλινικάρχες, ξενοδόχους. Νόμος για τους συνεταιρισμούς που δίνει από το “παράθυρο” τον έλεγχό τους στους επιχειρηματίες με το 35% που ψήφισαν. Τη συγκρότηση των διεπαγγελματικών οργανώσεων που εξασφαλίζουν τα συμφέροντα των βιομηχάνων και εμπόρων. Προωθεί την ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΑ.

Ο κ. Βορίδης και η κυβέρνηση σαν γνήσιοι θιασώτες της “αγοράς” τα παραπέμπουν όλα στη λειτουργία της αγοράς, την “προσφορά και ζήτηση” και  με αυτό το επιχείρημα δικαιολογείται και η τεράστια αισχροκέρδεια που γίνεται σε βάρος του ελληνικού λαού σε μάσκες, αντισηπτικά, γάντια κλπ. που είναι για την προστασία του. Τώρα λόγω του κορονοϊού ας αναλάβουν και την ευθύνη της δυσλειτουργίας της “αγοράς” και να πάρουν μέτρα στήριξης όλων όσοι πλήττονται από τον κορονοϊό και όχι μόνο για τις επιχειρήσεις.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση Καντάνου-Σελίνου κατανοούμε και συμμερίζομαστε τις δυσχέρειες που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι και της δικής μας περιοχής. Για αυτό καλούμε όλο το δημοτικό συμβούλιο να πάρει θέση στη γραμμή διεκδίκησης των αιτημάτων τους.

 

Άμεσα απαιτούμε:

 1. Κάλυψη του χαμένου εισοδήματος σε όλους όσοι τα προϊόντα τους έχουν πληγεί από τον κορονοϊό και σε όσα προϊόντα θα πληγούν. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται οι κτηνοτρόφοι ιδιαίτερα ενόψει του Πάσχα και με τη χαμηλή τιμή στο κρέας. Μέτρα για να διοχετευτεί στην αγορά το ελληνικό κρέας και για αυτό το διάστημα να σταματήσουν οι εισαγωγές κρέατος. Το ίδιο ισχύει για τους παραγωγούς που βγαίνουν στις λαϊκές αγορές που έχουν κλείσει ή δεν τους επιτρέπεται για οποιοδήποτε λόγο να στήσουν πάγκο.
 2. Άμεση στήριξη των παραγωγών πρώιμων κηπευτικών που βλέπουν τις τιμές των προϊόντων τους να κατρακυλούν. Κατώτατες εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτικά προϊόντα.
 3. Να απαλλαγούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από τις ασφαλιστικές εισφορές του Φεβρουαρίου στον ΕΦΚΑ και για όσο διάστημα διαρκέσει η κρίση με τον κορονοϊό. Αυτοί οι μήνες ασφαλιστικών εισφορών να καλυφθούν από την κυβέρνηση στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης.
 4. Άμεση καταβολή στο 100% των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για το 2019 και των αποζημιώσεων μέσω ΠΣΕΑ. Έχουμε ήδη προπληρώσει αυτά τα χρήματα στον ΕΛΓΑ, καμιά κυβέρνηση εδώ και 9 χρόνια δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ στον ΕΛΓΑ, είναι δικά μας χρήματα και τα δικαιούμαστε τώρα.
 5. Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, καμιά διακοπή αγροτικού ή οικιακού ρεύματος.
 6. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια, καθώς και είδη πρώτης ανάγκης. Να παρθούν μέτρα ώστε να μην έχουμε φαινόμενα αισχροκέρδειας σε εμπόρους και μεγαλοεπιχειρήσεις – βιομηχανίες. Αφορολόγητο πετρέλαιο τώρα.
 7. Για όσο διάστημα χρειαστεί, να ανασταλούν προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, όλοι οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις, κάθε είδους μέτρο αναγκαστικής είσπραξης.
 8. Να δοθεί άμεσα η 13η σύνταξη στους συνταξιούχους στην ύπαιθρο.
 9. Να υπάρξει πλήρης εξοπλισμός με τα προβλεπόμενα είδη απολύμανσης και προφύλαξης, παρεχόμενα δωρεάν από το κράτος στον πληθυσμό, για να σταματήσει η απαράδεκτη αισχροκέρδεια.
 10. Να δοθεί η απαραίτητη παράταση για όσο χρειαστεί για την υποβολή δηλώσεων καλλιέργειας στο ΟΣΔΕ»

Η Λαϊκή Συσπείρωση σε όλους τους δήμους του νομού Χανίων και στον Δήμο Καντάνου-Σελίνου από τις 3/3/2020 είχαμε καταθέσει κείμενο προς τα δημοτικά συμβούλια και τις δημοτικές αρχές μπροστά στο κίνδυνο εξάπλωσης του κορονοϊου. 

ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΚΡΙΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ, ΕΠΑΝΕΡΧΟΜΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση Καντάνου-Σελίνου» στέκεται με αίσθημα ευθύνης μπροστά στην κρισιμότητα των εξελίξεων, που προτάσσουν επιτακτικά τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας της υγείας του λαού, μέτρων προστασίας των εργαζόμενων.

Αναλυτικά, τονίζουμε την ανάγκη:

 1. Να εξασφαλιστούν άμεσα από την δημοτική αρχή Καντάνου-Σελίνου  τα απαραίτητα Μέτρα Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.) στους εργαζομένους στο δήμο για την αποφυγή της εξάπλωσης του κορονοϊού, με έμφαση τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, στο «Βοήθεια στο Σπίτι». Η προσωρινή μετάταξη από άλλα νομικά πρόσωπα του δήμου σε κρίσιμες για την αντιμετώπιση της κρίσης υπηρεσίες να γίνει μόνο έπειτα  από την λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων ατομικής προστασίας των εργαζομένων. Να εξασφαλιστεί στους εργαζόμενους που είτε είναι γονείς και χρειάζεται να μείνουν με τα παιδιά τους, για το διάστημα που τα σχολεία είναι κλειστά, είτε είναι ασθενείς οι ίδιοι είτε μέλος της οικογένειάς τους, άδεια πλήρους αποδοχών και ασφάλισης, χωρίς να εξαντλήσουν την κανονική τους άδεια.

 

 1. Να συσταθεί υπηρεσία ενίσχυσης για όσους δε μπορούν να μετακινηθούν από το σπίτι , αναδιάταξη του Προσωπικού του Κοινωνικού Οργανισμού σε συνεργασία με τις  υπηρεσίες του Δήμου Καντάνου-Σελίνου  (με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας του προσωπικού ) να αναλαμβάνει την καταγραφή και εν συνεχεία την εξυπηρέτηση των κατοίκων του Δήμου μας οι οποίοι δεν μπορούν ή δεν επιτρέπεται να μετακινηθούν από τις κατοικίες τους και αδυνατούν να εξυπηρετηθούν. Σκοπό να έχει την καταγραφή των συμπολιτών μας εκείνων που δεν διαθέτουν οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον που αδυνατούν να μετακινηθούν από τις οικίες τους και χρήζουν φροντίδας ή εξυπηρέτησης σε θέματα φαρμακευτικής περίθαλψης και παροχής ειδών πρώτης ανάγκης, λειτουργία σχετικής γραμμής στηρίξεις και ενημέρωσης .

 

 1. Να προετοιμαστεί έγκαιρα η απολύμανση δημόσιων χώρων, πλατιών και κτηρίων (κάδων απορριμμάτων), αγροτικών ιατρείων  καθώς και σχέδιο σε περίπτωση που ανοίξουν τα σχολεία να σχεδιαστή απολύμανση και μέτρα υγιεινής στις σχολικές μονάδες .

 

 1. Απαλλαγή από δημοτικά τέλη για 4 μήνες τουλάχιστον όλων όσων επλήγησαν από την πανδημία, ιδιαίτερα όσων έμειναν άνεργοι ή είναι στο ΚΕΑ και στις καταστάσεις της πρόνοιας, απαλλαγή από τα τέλη κοινόχρηστων χώρων για όλους τους αυτοαπασχολούμενους-επαγγελματίες που έκλεισαν τα μαγαζιά τους.

 

 

 1. Καλούμε την δημοτική αρχή και την ΔΕΥΑ να μην πάρουν αποφάσεις για διακοπή ύδρευσης ή άρδευσης σε κατοικίες ,φτωχές οικογένειες και στους μη έχοντες.

 

 1. Το Δημοτικό Συμβούλιο Καντάνου-Σελίνου να συνεδριάζει πλέων μόνο για τα τρέχοντα επείγοντα θέματα και κυρίως για μέτρα για την πανδημία. Τη δυνατότητα λήψης αποφάσεων του ΔΣ και διά περιφοράς, που καθορίζει η εκδοθείσα ΠΝΠ (ΦΕΚ Α΄ 55/2020) η «Λαϊκή Συσπείρωση» γενικά δεν την αποδέχεται. Ωστόσο, συμφωνούμε να εφαρμοστεί ΜΟΝΟ για τρέχοντα ζητήματα, και ειδικότερα για ζητήματα που αφορούν σε μέτρα προστασίας του λαού από τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊου, έτσι που να συνεχιστεί η λειτουργία του Δήμου αυτήν τη δύσκολη περίοδο και να ΜΗΝ παρθούν με τέτοιο τρόπο αποφάσεις για σοβαρά ζητήματα, που αφορούν τον λαό του δήμου μας. Αυτή τη χρονική περίοδο προέχει η υγεία του λαού και τίποτα άλλο και εκεί πρέπει να επικεντρωθεί όλη η προσπάθεια των δημοτικών αρχών.

 

 1. ΑΜΕΣΗ αξιοποίηση του χώρου του Θ.Π.Ψ.(πρώην ψυχιατρείο) για στελέχωση και ένταξη στο μηχανισμό αντιμετώπισης της εξάπλωσης της νόσου. Αναβάθμιση των περιφερικών αγροτικών ιατρείων ( π.χ Παλαιόχωρας).

 

 1. Είναι πλέον καταστρεπτικές για την υγεία του Λαού οι συνέπειες της χρόνιας υποστελέχωσης των κοινωνικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών υγείας: Άμεσα να διεκδικήσουμε να προχωρήσουν προσλήψεις μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού και μονιμοποίηση όσων εργάζονται με ελαστικές σχέσεις εργασίας (επικουρικοί κτλ) χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να ασκήσει πίεση και ο Δήμος στην κυβέρνηση για την πλήρη στελέχωση του Γ.Ν. Χανίων , των Κέντρων Υγείας , π.χ. Κ.Υ. Καντάνου , που αντιμετωπίζουν τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό( αγροτικό ιατρείο Παλιόχωρας κ.α ), υλικά, μηχανήματα και αναλώσιμα και τη στήριξη των αγροτικών ιατρείων σε όλες τις περιοχές με σχετικές άμεσα απολυμάνσεις. Οι υποδείξεις του ΕΟΔΥ για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων του κορονοϊού πρέπει να συνοδεύονται από σειρά μέτρων τόσο με ευθύνη του κεντρικού κράτους όσο και της Τοπικής Διοίκησης. Το αφήγημα της ατομικής ευθύνης θέλει ουσιαστικά να κρύψει τις τεράστιες ευθύνες για τις τραγικές ελλείψεις του συστήματος Υγείας, που ήταν γνωστές πριν την εμφάνιση του κορονοϊού, τις οποίες η «Λαϊκή Συσπείρωση» είχε πανελλαδικώς επισημάνει στα δημοτικά συμβούλια.

 

 1. Να κινηθούμε ως δημοτική αρχή προς την αναγκαία κατεύθυνση, διεκδικώντας από το υπουργείο Εσωτερικών και κάθε αρμόδιο φορέα να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα: αναπλήρωση μισθών στο 100%, απαλλαγή από δημοτικά τέλη, μέτρα οικονομικής ενίσχυσης στους αυτοαπασχολούμενους ουσιαστικά, κι όχι μέτρα κοροιδιας, για τους αγρότες και κτηνοτρόφους κάλυψη του χαμένου εισοδήματος, άμεση καταβολή των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ στο 100%  κ.λ.π., ώστε τόσο οι αγρότες που βλέπουν τη σοδειά τους πραγματικά να χάνεται, όσο και οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες και οι εποχιακά εργαζόμενοι να μην πληρώσουν και τις συνέπειες της πανδημίας.

 

 1. Καλούμε τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρομεσαίους αγρότες, την νεολαία της περιοχής να διεκδικήσουν και να απαιτήσουν αποφασιστικά όλα τα αναγκαία μέτρα που αφορούν τη διαφύλαξη της υγείας και των δικαιωμάτων τους”.