Συμπλοκή αστυνομικών με αγρότες – Χημικά και ένταση λόγω συνάντησης με τον Βορίδη – Δείτε φωτό

Επεισόδια ξέσπασαν πριν από λίγο στο Ηράκλειο στη διαμαρτυρία αγροτών έξω από το Επιμελητήριο Ηρακλείου όπου πραγματοποιείται η σύσκεψη υπό τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη.

Επεισόδια ξέσπασαν στη διαμαρτυρία αγροτών έξω από το Επιμελητήριο Ηρακλείου. Οι διαμαρτυρόμενοι, μέλη της Πανελλαδικής επιτροπής μπλόκων όπως αναφέρει η neakriti.gr  προσπάθησαν να “σπάσουν” τον αστυνομικό κλοιό με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί επιχείρησαν να τους απωθήσουν με κλομπ ,ενώ έγινε και ρίψη χημικών.

Οι διαμαρτυρόμενοι θέλησαν να επιδώσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης που επισκέφθηκε το Ηράκλειο, γεγονός που δεν τους επετράπη.

Έξω από το Επιμελητήριο Ηρακλείου όπου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έχει επαφές με τους αγρότες, επικράτησαν στιγμές έντασης και ακολούθησε συμπλοκή των αστυνομικών με τους αγρότες. Στο σημείο υπήρχαν από νωρίς το πρωί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις καθώς το κλίμα μύριζε «μπαρούτι».

Δείτε φωτό από την ένταση

 

Από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας μελών αγροτικών συλλόγων του Ηρακλείου έξω από το Επιμελητήριο, όπου πραγματοποιείται η σύσκεψη – φωτό: Μάριος Διονέλλης
Από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας μελών αγροτικών συλλόγων του Ηρακλείου έξω από το Επιμελητήριο, όπου πραγματοποιείται η σύσκεψη – Μάριος Διονέλλης
Από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας μελών αγροτικών συλλόγων του Ηρακλείου έξω από το Επιμελητήριο, όπου πραγματοποιείται η σύσκεψη-Μάριος Διονέλλης
Οι αγρότες άδειασαν σακιά με ελιές, διαμαρτυρόμενοι για τις τεράστιες ζημιές στην ελαιοπαραγωγή από τον δάκο και την κακοκαιρία – Μάριος Διονέλλης

Παράλληλα, πραγματοποιείται συγκέντρωση και από ομάδα αντιεξουσιαστών, οι οποίοι έχουν συγκεντρωθεί στο ύψος του Επιμελητηρίου επί της οδού 25ης Αυγούστου, όπου επίσης υπάρχει αστυνομική παρουσία.

Συγκέντρωση αντιεξουσιαστών κοντά στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, με αφορμή την παρουσία του Μάκη Βορίδη.- Μάριος Διονέλλης

Έριξαν ελιές στο δρόμο

Νωρίτερα, μερίδα αγροτών, με συνθήματα, πανό,  ζητούσαν «αποζημίωση για τις καταστροφές από τον δάκο» και «εξασφάλιση της τιμής παραγωγού», ενώ ως ένδειξη διαμαρτυρίας πέταξαν ελιές στο οδόστρωμα, επί της  οδού Κορωναίου, όπου και βρίσκεται το Επιμελητήριο
Άλλωστε, όπως ανέφεραν – μεταξύ άλλων – στη σχετική τους ανακοίνωση, «Οι Αγροτικοί Σύλλογοι και οι Επιτροπές Αγώνα αγροτών που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων απευθύνουν σε κάθε παραγωγό κάλεσμα την Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 11 πμ στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο σε κινητοποίηση με αφορμή την επίσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, από τον οποίον θα απαιτήσουμε αποζημίωση για τις καταστροφές από τον δάκο, εξασφάλιση τιμής παραγωγού που να μας επιτρέπει να μείνουμε στη γη μας.

Σε εξέλιξη η σύσκεψη

Η σύσκεψη ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 το πρωΐ, όπου θα συζητηθούν τα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών από τις καταστροφές λόγω κακοκαιρίας, αλλά και της προβληματικής δακοκτονίας.

Στα 600 εκ. εκτιμάται το σύνολο του κόστους που προκύπτει για την Κρήτη από την κλιματική αλλαγή, επεσήμανε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης από το Επιμελητήριο Ηρακλείου, στη σύσκεψη που διοργανώνει η Περιφέρεια Κρήτης με την συμμετοχή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη για τις ζημιές στην ελαιοπαραγωγή.

Στην εισαγωγή του ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε πως η κλιματική αλλαγή προκάλεσε τεράστιες ζημιές πέρυσι το χειμώνα με τις μεγάλες καταστροφές στη Δυτική Κρήτη και τώρα η κατάρρευση της Thomas Cook στον τουρισμό και η μεγάλη ζημιά στη φετινή ελαιοπαραγωγή έχουν οδηγήσει σε τεράστιο μέγεθος το σύνολο της οικονομικής ζημιάς.

«Το 2019 κλείνει με σοβαρά και σημαντικά προβλήματα για όλο το νησί. Οι καταστροφές από τις πλημμύρες σε Χανιά και Ρέθυμνο, τα προβλήματα με τα θερμοκήπια σε Ιεράπετρα, Τυμπάκι και Κουντούρα, το ζήτημα της Thomas Cook στο νησί μπορούν σε κόστος να ξεπεράσουν τα 600 εκ. Και για την οικονομία του νησιού είναι ένα πολύ μεγάλο ποσό. Αυτό σημαίνει πως η τοπική οικονομία πλήττεται σε όλους τους κλάδους», σημείωσε ο Περιφερειάρχης ενώ απευθυνόμενος στον κ. Βορίδη τόνισε: «Σύμφωνα με την καταγραφή που κάνουν οι υπηρεσίες μόνο Χανιά και Ρέθυμνο οι ζημιές ξεπερνούν τα 250 εκ. Ευρώ».

Η σύσκεψη βρίσκεται σε εξέλιξη παρουσία βουλευτών της Κρήτης, αγροτικών φορέων, Δημάρχων κ.α.

Φωτό από τη σύσκεψη

πηγή: neakriti.gr, www.efsyn.gr