Αγγελάκη: Προτεραιότητα μας η κοινωνική πολιτική! (pics+vid)

Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Καφέ ΚΗΠΟΣ στα Χανιά, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής η πρώτη ανοικτή εκδήλωση του συνδυασμού  “Μαζί για τα Χανιά” της υποψήφιας Δημάρχου Χανίων, Ν. Αγγελάκη.

Arxontakis

Η εκδήλωση είχε ως θέμα της  “τοπική αυτοδιοίκηση – κοινωνική πολιτική στο επίκεντρο ο άνθρωπος”  και κεντρικός καλεσμένος της κ. Αγγελάκη, ήταν ο Δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και αντιπρόεδρος επιτροπής υγείας και κοινωνικής πολιτικής της ΚΕΔΕ..

Arxontakis


Ακολουθεί η ομιλία της κ. Αγγελάκη:

Σας καλωσορίζω στην σημερινή μας εκδήλωση και σας ευχαριστώ θερμά για την παρουσία σας.

Καλωσορίζω επίσης και ευχαριστώ θερμά τον δήμαρχο Νεάπολης Συκεών Σίμο Δανιηλίδη, που σήμερα βρίσκεται κοντά μας, για να μας παρουσιάσει τις αξιόλογες δράσεις κοινωνικής πολιτικής οι οποίες υλοποιούνται στον Δήμο του και είχα την τιμή να δω από κοντά.

Δράσεις που με σχεδιασμό και οργάνωση μπορούν να εφαρμοστούν και στον Δήμο μας και είναι ιδιαίτερη τιμή για εμάς η πρόθεσή του να μας στηρίξει σε μία τέτοια προσπάθεια.

Επιλέξαμε το θέμα αυτό για την πρώτη μας εκδήλωσή, επειδή θεωρούμε ότι η κοινωνική πολιτική πρέπει να αποτελεί την βασική προτεραιότητα κάθε Δήμου. Με τις πληγές που άφησε πίσω μας η πρόσφατη κακοκαιρία, με τον ανθρώπινο πόνο στον μέγιστο βαθμό του, η ανάγκη άσκησης κοινωνικής Πολιτικής, πέρα από τα έργα υποδομής και θωράκισης του Δήμου μας, γίνεται επιτακτική.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, εξ΄ ορισμού θα έπρεπε να βρίσκεται κοντά στον πολίτη. Έτσι, ο Δήμος, καθίσταται ως η πλέον αρμόδια αρχή, για να ασκήσει κοινωνική πολιτική,  στο επίπεδο της καθημερινότητας και της πρόληψης.

Κοινωνική πολιτική και πρόληψη ουσιαστική, προσανατολισμένη στις ανάγκες, στα προβλήματα των δημοτών, αλλά και στις ιδιαιτερότητες και τις προοπτικές του κάθε τόπου.

Οι Δήμοι αποτελούν τον πρώτο δέκτη των κοινωνικών προβλημάτων και πρέπει να βρίσκονται κοντά στους πολίτες, από την πρώτη στιγμή με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, μέχρι και τα γεράματα τους, με τα ΚΑΠΗ.

Να βρίσκονται κοντά σε ολόκληρη την κοινωνία, δείχνοντας το ανθρώπινό τους πρόσωπο, με φιλανθρωπικές  δράσεις και αξιόλογα προγράμματα, όπως το πρόγραμμα ‘‘Βοήθεια στο Σπίτι’’.

Πρέπει να βρίσκονται κοντά στα άτομα με ιδιαιτερότητες, με δράσεις να βοηθούν τους ανθρώπους αυτούς να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους, ισότιμα με όλους.

Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι ο Δήμος είναι το σπίτι μας, ότι ένας Δήμος, είναι όλοι οι άνθρωποί του, και σε αυτούς έχουμε διάθεση να προσφέρουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, με διάλογο, συνεργασία, όραμα και σωστό προγραμματισμό.

Αγαπητοί φίλοι,

Σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και ύφεσης, όπως αυτές που ζούμε σήμερα, όπου δοκιμάζονται οι αντοχές των τοπικών κοινωνιών, η αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

Μπορεί, πρέπει και οφείλει  να προσεγγίζει τα κοινωνικά προβλήματα στην ουσία τουςμε πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Η ανάπτυξη ενός δικτύου συντονισμένης κοινωνικής φροντίδας για τους δημότες του Δήμου Χανίων αποτελεί βασική προτεραιότητα του συνδυασμού «Μαζί για τα Χανιά».

Με το σκεπτικό ότι μία Δημοτική Αρχή οφείλει να έχει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο, η άσκηση μίας εξειδικευμένης κοινωνικής πολιτικής, αποτελεί δέσμευση απέναντι στους συνδημότες μας.

 

Ο συνδυασμός μας  «Μαζί για τα Χανιά», προτάσσει:

 • Δημιουργία Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης για άτομα με αναπηρία και δράσεις για τα ΑμεΑ με την οργάνωση δομών κοινωνικής ένταξης
  Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας με την ίδρυση Δημοτικού Ιατρείου και δημοτικού φαρμακείου
 • Τράπεζα Αίματος και δίκτυα εθελοντισμού και κοινωνικής αλληλεγγύης.
  Ενίσχυση της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου και ανάπτυξη του ρόλου της, με παροχή υπηρεσιών στα σπίτια.
 • Ενεργοποίηση των ατόμων Τρίτης ηλικίας μέσα από δράσεις πολιτισμού
 • Συνεργασία με την εκκλησία και άλλους φορείς για ενίσχυση των κοινωνικών δράσεων
 • Έργα προσβασιμότητας  στα δημόσια κτήρια και στους κοινόχρηστους χώρους

Ανά δημοτική ενότητα:

 • Ένα σύγχρονο σύστημα παιδικής μέριμνας και στήριξης της οικογένειας, με παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς
 • Ενίσχυση – επέκταση του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι και των Κέντρων Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων και επαναφορά της συνταγογράφησης
 • Επέκταση των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών
 • Δημιουργία κοινωνικών  Παντοπωλείων

 

Κυρίες και κύριοι,

Είναι πλέον προφανές ότι το μέλλον επιβάλλει, μια Τοπική Αυτοδιοίκηση ολοένα και πιο εμπλεγμένη στην άσκηση της κοινωνικής πολιτικής.

Και εκεί είναι στραμμένο το βλέμμα μας.

Με οδηγό την εμπειρία μας και την βούλησή μας για την επίλυση των προβλημάτων του τόπου μας, θα συμπορευτούμε όλοι μαζί, μέσα από την συνεργασία, σε μία πορεία με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Για να οδηγήσουμε τα Χανιά εκεί που τους αξίζουν. Για ένα καλύτερο αύριο για εμάς και τα παιδιά μας.

Σας ευχαριστώ.