Αύξηση των καταλήψεων σε σχολεία στο Ρέθυμνο

Συνεχίζονται και αυξάνονται οι καταλήψεις σε σχολεία του Ρεθύμνου, καθώς χθες είχε μπει συνολικά λουκέτο σε 8 σχολικές μονάδες. Συγκεκριμένα χθες τελούσαν υπό κατάληψη το 2ο και 5ο γυμνάσια Ρεθύμνου και τα 1ο ΕΠΑΛ, 1ο, 2ο, 3ο, 4ο γενικά λύκεια και το Πειραματικό λύκειο.Οι καταλήψεις γίνονται με αιχμή αιτήματα υλικοτεχνικής υποδομής, κυρίως στα νέα σχολεία (5ο γυμνάσιο και 4ο λύκειο) αλλά και τις ελλείψεις διδακτικού προσωπικού. Η ογκώδης ύλη, το δυσλειτουργικό εκπαιδευτικό σύστημα, οι ελλείψεις ακόμη και βασικών ειδικοτήτων εκπαιδευτικών, αλλά και ζητήματα προβληματικών υποδομών περιλαμβάνονται στα αιτήματα των μαθητών.

Όπως τόνισε ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, Ανδρέας Ταξάκης, πράγματι υπάρχουν ακόμα κενά εκπαιδευτικών και μάλιστα πολλά, κυρίως στις ειδικότητες, δηλαδή καθηγητές αγγλικών, γαλλικών και γερμανικών, μουσικούς, εικαστικούς κ.ά. Κενές θέσεις υπάρχουν και σε βασικές ειδικότητες, αν και όπως τονίζει, το 80% των θέσεων έχει καλυφθεί.
Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα αιτήματα ο κ. Ταξάκης επιμένει πως με συζήτηση στις σχολικές κοινότητες, μπορούν να βρεθούν λύσεις.

candia

ΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΚΕΝΑ

Συνολικά 50 είναι τα λειτουργικά κενά στα γυμνάσια και λύκεια του νομού Ρεθύμνου, τα οποία έχουν σταλεί και στο υπουργείο.

Αναλυτικά χρειάζονται: 5 θεολόγους, 4 φιλολόγους, 2 μαθηματικούς, 1 φυσικό, 1 χημικό, 1 βιολόγο, 1 γεωλόγο, 1 γαλλικής, 4 αγγλικών, 1 γερμανικής, 2 καλλιτεχνικών, 1 οικονομολόγο, 2 κοινωνιολόγους, 3 οικιακής οικονομίας, 2 μουσικής, 5 τεχνολογίας γυμνασίου, 4 μηχανολόγους, 2 ηλεκτρολόγους, 1 πολιτικό μηχανικό, 1 γιατρό, 1 γεωπόνο, 2 φυτικής παραγωγής, 2 οχημάτων, 1 αισθητικής, 2 φυσικοθεραπευτές, 1 νοσηλευτικής, 1 βρεφονηπιοκόμο.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΔΥΟ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΟΥ 1ΟΥ ΕΠΑΛ

Kέρδισε τη «μάχη» το 1ο ΕΠΑΛ Ρεθύμνου, αφού τελικά θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους τα δυο τμήματα που απειλούνταν με λουκέτο και συγκεκριμένα αυτό του Τομέα Δομικών Έργων δομημένου περιβάλλοντος και αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και του Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών.

Υπενθυμίζουμε πως τα δυο τμήματα κινδύνευαν να κλείσουν λόγω του ότι δεν είχαν συμπληρώσει τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό των 10 μαθητών, όπως προβλέπει ο νέος νόμος για την επαγγελματική εκπαίδευση.

Η σχολική κοινότητα ωστόσο είχε αιτηθεί να μην κλείσουν τα τμήματα αυτά, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν αντίστοιχες ειδικότητες σε άλλο ΕΠΑΛ στον Νομό, αλλά και λόγω του ότι η περίοδος των μετεγγραφών είναι σε εξέλιξη μέχρι τις 15 Οκτώβρη, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να αυξηθεί ο αριθμός των μαθητών. Το αίτημα αυτό, που προώθησε στο υπουργείο παιδείας ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Γ. Τερζάκης, ικανοποιήθηκε.

Στο Τμήμα Εφ. Τεχνών ενεγράφησαν τελικά 11 μαθητές, ενώ το τμήμα Δομικών έργων περιλαμβάνεται μεταξύ αυτών που ο υπουργός αποφάσισε να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, αφού ανάλογο πρόβλημα υπήρχε και σε άλλα ΕΠΑΛ στη χώρα.

goodnet.gr