Αυτοί είμαστε… Μνημείο του 17ου αιώνα συνδέθηκε με λάστιχα & γέμισε συνθήματα

Το μνημείο βρίσκεται στον παλιό γεωπονικό κήπο του Ηρακλείου. Είναι η κρήνη του Φιντίκ Πασά, που έχει κηρυχτεί ως μεσαιωνικό διατηρητέο μνημείο από το 1947. Δημιουργήθηκε στα 1691-92, λίγα χρόνια μετά την κατάληψη της Κρήτης από τους Οθωμανούς, από τον Φιντίκ Μεχμέτ Πασά και βρισκόταν στη σημερινή οδό Πεδιάδος, κοντά στο τζαμί αφιερωμένο στον πασά.

Πλέον η κρήνη, που έχει μεταφερθεί από το δήμο στον παλιό γεωπονικό κήπο, είναι εγκαταλειμμένη, με συνθήματα πάνω της, αλλά και… συνδέσεις με λάστιχα!

Δείτε τις φωτογραφίες που ανάρτησε ο ο δημοτικός σύμβουλος, Αριστείδης Αθανασάκης.

κρηνη φιντικ πασά 1κρηνη φιντικ πασά 2

Η κρήνη

Στο ιδρυτικό έγγραφο του ευαγούς του ιδρύματος (βακουφιού), του έτους 1694, αναφέρεται ότι το τζαμί του διέθετε τρεις κρήνες. Η κρήνη του Χατζί Φιντίκ Μεχμέτ Πασά αναφέρεται σε καταχωρίσεις των ετών 1722 και 1764 στο κατάστιχο του καδή του Χάνδακα (Σταυρινίδης, Μεταφράσεις, Ε’, 239-242, υποσ. 46). Αναστηλώθηκε και μεταφέρθηκε από το Δήμο Ηρακλείου δίπλα στο τείχος της τάφρου εντός του Γεωπονικού Κήπου (Σταυρινίδης, Μεταφράσεις, Γ’, 74-75, υποσ. 1), φέρει οθωμανική επιγραφή, την οποία έχει μεταγράψει και μεταφράσει ο Παύλος Χιδίρογλου (Χιδίρογλου, Οθωμανικές Επιγραφές). Σήμερα, λόγω της φθοράς, είναι δυσανάγνωστη.

κρηνη φιντικ πασά 3

Η επιγραφή, με βάση τη μεταγραφή Χιδίρογλου (με μικρές τροποποιήσεις), αναφέρει τα εξής:
«Barekallah zi asaf-ι tab’-i anka / hafız-ı Kandiye ol zat-ı şeri ve dânâ // rüz ü şeb miyanbeste atiye-i ömr-i mühim / say ü gayret ile memduh güruh-ı ukalâ // def’-i ateş etmek içün [?] bazı enam muhtac / burada bu çeşme-i zemzem reviş [?] kıldı bina // böyle bir menfaat Halik Hüda içün olur / sebeb rahmet olub eylemeleri hayır dua // sedad içün bu göze dersin tarih / su-yι miat [?] mat [?] ayn-ı Mehmed Paşa // [sene] 1103».
«Ας ευλογεί ο Θεός τη συνετή και σπάνια φύση του φρουρού του Χάνδακα, του έξοχου και σοφού εκείνου προσώπου, που μέρα και νύχτα είναι έτοιμος να θέτει τον εαυτό του στην υπηρεσία της δωρεάς (;), που επαινείται από το πλήθος των συνετών για την προσπάθεια και το ζήλο [του]. [Επειδή] ορισμένοι είχαν ανάγκη να σβήσουν τη δίψα τους, οικοδόμησε εδώ αυτή την κρήνη του Ζεμζέμ. Τέτοια ωφέλεια προξενεί κανείς μόνο για το Δημιουργό. Το να κάνουν μια αγαθή ευχή για τη συγχώρεσή του [δωρητή] είναι ο λόγος [αυτής της δωρεάς]. Πες το χρονόγραμμα γι’ αυτή την κρήνη για λογαριασμό του Σεντάτ (;): [Αυτό] το άφθονο (;) νερό κάνει θαυμαστή (;) την πηγή του Μεχμέτ Πασά. [Έτος] 1103 [1691/92]».

candianews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here