25/02/2019: Ένας χρόνος μετά από το διήμερο που “σμπαράλιασε” τα Χανιά! Από την “λαίλαπα” της Ωκεανίδας και τις τεράστιες καταστροφές…

Ένας χρόνος ακριβώς συμπληρώνεται, από το καταστροφικό πέρασμα της Ωκεανίδας – όπως είχε ονομαστεί το τότε καιρικό φαινόμενο που έπληξε την Κρήτη – με τις τεράστιες ζημιές που άφησε πίσω του, τις διαλυμένες υποδομές, τις γέφυρες που κατέρρευσαν και το νομό Χανίων, που είχε κηρυχθεί τότε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Έναν χρόνο μετά, σήμερα, 25/02/2020 οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν θυμίζουν περισσότερο καλοκαίρι, ωστόσο ο νομός Χανίων, ακόμη μετρά πληγές από την μεγαλύτερη θεομηνία των τελευταίων 500 ετών, όπως είπαν τότε οι ειδικοί.

Κάποια πράγματα άλλαξαν, πολλά – ίσως τα περισσότερα παρέμειναν δυστυχώς αμετάβλητα – ενώ κάποια άλλα που έχουν δρομολογηθεί, κινούνται στους… ρυθμούς της ελληνικής γραφειοκρατίας, με ότι αυτό συνεπάγεται.

candia

Οι εμπλεκόμενοι φορείς, σίγουρα δεν θα πρέπει να αισθάνονται πολύ περήφανοι για τα όσα πέτυχαν το μεσοδιάστημα, η εικόνα άλλωστε που επικρατεί ακόμη στις πληγείσες περιοχές, δεν αφήνει περιθώρια για “τυμπανοκρουσίες” και “ζήτω” και οι ευθύνες, σίγουρα σε κάποιες περιπτώσεις έχουν “ονοματεπώνυμο“.

tipografo prints

Αποτέλεσμα εικόνας για Ωκεανίς Κρήτη

Το παράδειγμα των Χανίων, δυστυχώς είναι η “φωτογραφία” μιας πραγματικότητας που ζούμε όλοι οι Έλληνες, με συν ευθύνη και συνυπαιτιότητα. Διότι για να κινούνται σε τόσο αργούς ρυθμούς τα γρανάζια της γραφειοκρατίας, μερίδιο δεν έχουν μόνον οι πολιτικοί και οι κρατικοί λειτουργοί, αλλά κι εμείς που αφήσαμε το “κακό” να θεριέψει.

Ας ελπίσουμε πως σε ένα χρόνο από σήμερα, κάποια από τα συντρίμμια και τα σμπαράλια που άφησε πίσω της εκείνη η κακοκαιρία, θα έχουν αποκατασταθεί.

Να ελπίσουμε όμως και κάτι ακόμη: η φύση να μην αποφασίσει να μας εκδικηθεί σύντομα.

Κι αυτό φίλες και φίλοι, είναι ίσως το πιο σημαντικό…

 Φιλικά και Πάντα Καλοπροαίρετα

                                                  “Ο Κύριος Έπαρχος”