1,2 εκ. ευρώ για σημαντικά έργα πολιτισμού στα Χανιά – Θα ξεπεράσουν τα 20 εκ. ευρώ στην Κρήτη (φωτό και βίντεο)

Περισσότερα από 1,2 εκ. ευρώ θα διατεθούν το επόμενο διάστημα για έργα Πολιτισμού στα Χανιά.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Σταύρος Αρναουτάκης, παρουσία και της Γενικής Γραμματέως του ΥΠ.ΠΟ., κα Μαρίας Βλαζάκη υπέγραψε το πρωί τρία σημαντικά έργα. Το πρώτο είναι η απόφαση χρηματοδότησης για τον εξοπλισμό του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων στη Χαλέπα ύψους 170.00 ευρώ, η δεύτερη για την ανάδειξη του Αρχαιολογικού Χώρου της Λισσού στο Σέλινο που έγινε παρουσία του δημάρχου Καντάνου-Σελίνου κ.Αντώνη Περράκη, ύψους 300.000 ευρώ και η τρίτη για νέες ανασκαφές στην Αρχαία Απτέρα στα Μεγάλα Χωράφια που χρηματοδοτείται με 30.000 ευρώ.

candia

Παράλληλα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, η κα Βλαζάκη ανακοίνωσε την χρηματοδότηση ύψους 770.000 ευρώ για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει το 2021.

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην αποδοτική συνεργασία ανάμεσα στην Περιφέρεια Κρήτης και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων η οποία επιτρέπει το συνολικό σχεδιασμό για τον πολιτισμό στα Χανιά και την ολοκληρωμένη υποστήριξη των έργων και δράσεων στον τομέα της ιστορίας και του πολιτισμού.
Σημείωσε δε πως οι τρεις αυτοί χώροι είναι πυλώνες της ανάπτυξης για τον πολιτιστικό τουρισμό στην Κρήτη (νέο Μουσείο Χανίων, Αρχαία Λισός, Αρχαία Απτέρα) ανακοινώνοντας πως θα ακολουθήσουν κι άλλες χρηματοδοτήσεις. Συγκεκριμένα, για την ολοκλήρωση του περιβάλλοντος χώρου του νέου Μουσείου, στο αμέσως προσεχές διάστημα υπογράφεται η πράξη ένταξης της ανάδειξης της Αρχαίας Απτέρας στο ΕΣΠΑ Κρήτης, ενώ προχωράει ήδη το έργο ΕΣΠΑ Κρήτης για την μεταφορά και έκθεση των εκθεμάτων στο νέο Μουσείο. Ακολουθεί και η αποτύπωση των περιηγητικών διαδρομών στο Σέλινο μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η αρχαία συνομοσπονδία των πόλεων του Σελίνου, γνωστή ως Κοινό των Ορείων (Υρτακίνα, Έλυρος, Σύια, Λισός, Τάρρα)
Ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε τόσο την ΓΓ του Υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Βλαζάκη, όσο και την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων Ελένη Παπαδοπούλου καθώς και τον Δημήτρη Μιχελογιάννη, Εντεταλμένο Σύμβουλο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κρήτης για την συμβολή τους στη διαμόρφωση και υλοποίηση του ολοκληρωμένου αυτού σχεδιασμού, ανακοινώνοντας πως τα έργα πολιτισμού θα ξεπεράσουν τα 20 εκ. Ευρώ.

Δείτε τι ανέφερε ο Περιφερειάρχης κ.Αρναουτάκης στη Συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε στα γραφεία της η Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων

Οι δηλώσεις της Γενικής Γραμματέως του ΥΠ.ΠΟ., κα Μαρίας Βλαζάκη

Και οι δηλώσεις του δημάρχου Καντάνου-Σελίνου κ.Αντώνη Περράκη

Τέλος ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην μεγάλη περιοδική έκθεση για τις Αναδυόμενες Πόλεις της Κρήτης: Άπτερα-Ελεύθερνα-Κνωσός που φιλοξενείται αυτήν την περίοδο στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα και γνωρίζει μεγάλη επιτυχία. Ήδη σχεδιάζεται η μεταφορά της και στο εξωτερικό, μετά την ολοκλήρωσή της στις 30 Απριλίου.

Ο κ. Αρναουτάκης ευχαρίστησε για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της έκθεσης το ΥΠΠΟ και τις υπηρεσίες του για τη διαχρονική σπουδαία δουλειά τους στην προστασία και ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της Κρήτης ενώ έκανε ξεχωριστή αναφορά στη συνέργεια η οποία στήριξε αυτήν την σημαντική πρωτοβουλία ανάμεσα στο ΥΠΠΟ, την Περιφέρεια Κρήτης και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης όπως εκφράστηκε μέσα και από το συντονισμό και τον σχεδιασμό της έκθεσης από τον Καθηγητή Νίκο Σταμπολίδη, την Ελένη Παπαδοπούλου και τον Δημήτρη Μιχελογιάννη.

Η διασύνδεση και προβολή των αρχαίων πόλεων της Κρήτης, ιδιαίτερα σημαντική και για τα Χανιά μιας και η Άπτερα τοποθετείται δίπλα στην Ελεύθερνα και την Κνωσό, έγινε εφικτή χάρη και στην συμβολή του Κέντρου Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ) αλλά και στη χορηγία των κρητικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στα Χανιά, τις οποίες και ευχαρίστησε ο Περιφερειάρχης.

Παρόντες στην υπογραφή ήταν ακόμα οι Αντιπεριφερειάρχες Απ Βουλγαράκης, Νίκος Καλογερής, η Δντρια Αναπτυξιακού σχεδιασμού της Περιφέρειας Κρήτης Χρύσα Δασκαλάκη και υπηρεσιακοί παράγοντες.