Νικήτρια η Ουκρανία- Μια ανάσα από την έκπληξη του αιώνα η Αυστραλία

Eurovision ήταν και πάει, επιφυλάσσοντας όμως ιστορικές εκπλήξεις, ανατροπές, μεγάλους νικητές και χαμένους!

Ο εφετινός ευρωπαϊκός διαγωνισμός τραγουδιού ολοκληρώθηκε το βράδυ του Σαββάτου 14 Μαΐου με τον τελικό της διοργάνωσης που διεξήχθη στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, ύστερα από την περυσινή νίκη του Måns Zelmerlöw.

Παρόλο που το ελληνικό ενδιαφέρον ήταν άτονο λόγω του αποκλεισμού του συγκροτήματος των Argo την περασμένη Τρίτη, στον πρώτο ημιτελικό, η βραδιά δεν έχασε καθόλου το σασπένς. Βέβαια, το ελληνικό χρώμα παρέμεινε αισθητό από τη συμμετοχή της Κύπρο αλλά και το τραγούδι «You Are The Only One» του Ρώσου Sergey Lazarev, το οποίο έγραψε συνθετικά ο Δημήτρης Κοντόπουλος και σκηνοθέτησε ο Φωκάς Ευαγγελινός.

Στη σκηνή της Globe Arena ανέβηκαν οι αποστολές είκοσι έξι χωρών προσπαθώντας η κάθε μία για το καλύτερο.

Το παρών έδωσε και ο Justin Timberlake που εμφανίστηκε στο interval παρουσιάζοντας το νέο τραγούδι του.

Η κυριότερη αλλαγή στην εφετινή Eurovision, 61η στην ιστορία της, επήλθε στο σύστημα της ψηφοφορίας: Οι εκπρόσωποι κάθε χώρας ανακοίνωσαν αρχικά μόνο τη βαθμολογία που έδωσε η εκάστοτε κριτική επιτροπή. Οι ψήφοι των τηλεθεατών από το televoting προστέθηκαν στο τέλος, διατηρώντας στα ύψη την αγωνία έως την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή.

Το απροσδόκητο συμβάν κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της ψηφοφορίας ήταν χωρίς αμφιβολία το σταθερό και μεγάλο προβάδισμα της Αυστραλίας. Μία χώρα που βρίσκεται (κατά πολύ) εκτός Ευρώπης και προσκλήθηκε για πρώτη φορά πέρυσι στην Eurovision, παρ’ ολίγον να κάνει την πιο αναπάντεχη έκπληξη στα χρονικά της διοργάνωσης.

Η συγκλονιστική Dami Im, με καταγωγή από τη Νότιο Κορέα και νικήτρια του X-Factor του 2013 στην Αυστραλία, ήταν η άτυπη νικήτρια της ψηφοφορίας των κριτών.

eurovisionpinaka

Τι συνέβη μετά την προσθήκη του televoting;

Οι ψήφοι του κοινού ανακοινώθηκαν αργά και βασανιστικά στο τέλος. Το νέο σύστημα ψηφοφορίας ανέτρεψε τα δεδομένα στην «τελευταία στροφή» αναδεικνύοντας ως νικήτρια Ουκρανία και την Jamala με το «1944», ένα τραγούδι – θρήνος για την Κριμαία του 1944. Η δεύτερη νίκη της χώρας μετά από αυτή της Ρουσλάνα το 2004.

Στην τρίτη θέση, ο Ρώσος Sergey Lazarev με το ελληνικό χρώμα στους συντελεστές του τραγουδιού!

Το ραντεβού για του χρόνου δίνεται στην Ουκρανία!

Πηγή: hit-channel.com