Δεν περιμέναμε και κάτι καλύτερο, σύμφωνα με έρευνα ο Έλληνας οδηγός μιλά στο τηλέφωνο, βρίζει και τρέχει

Ευέξαπτοι, νευρικοί και αγχωμένοι. Αυτά είναι τα τρία χαρακτηριστικά των Ελλήνων οδηγών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου υπεύθυνης οδήγησης 2016 που ανακοίνωσε το ίδρυμα Vinci Autoroutes.

Συγκεκριμένα, οι περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες τηλεφωνούν χωρίς hands free ενώ οδηγούν και ένας στους τρεις ρυθμίζει τη συσκευή GPS οδηγώντας. Επίσης διαβάζουν και στέλνουν sms ή e-mails, οδηγούν συχνότερα από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους στη μεσαία λωρίδα και δεν φορούν ζώνη ασφαλείας. Οι Ελληνες οδηγοί οδηγούν συχνά μεθυσμένοι, δεν τηρούν τα όρια ταχύτητας και θεωρούν το φλας πολυτέλεια.

candia

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, που έγινε σε δείγμα περίπου 14.000 οδηγών από έντεκα χώρες, οι Έλληνες δήλωσαν αγχωμένοι σε ποσοστό 16%, ενώ η πλειονότητα των οδηγών είπε ότι είναι προσεκτικοί (79%) και ήρεμοι (42%).

tipografo prints

Πιο αυστηροί ήταν, πάντως, με τους άλλους οδηγούς, τους οποίους χαρακτήρισαν ανεύθυνους σε ποσοστό 66% (το υψηλότερο από τις υπόλοιπες χώρες) και επικίνδυνους (39%), επιβεβαιώνοντας την τάση του συνόλου των ερωτηθέντων ότι ο κίνδυνος προέρχεται από τους άλλους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 85% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έχει φοβηθεί επιθετική συμπεριφορά άλλου οδηγού, ενώ το 70% πως έχει βρίσει άλλον οδηγό.

Οι τέσσερις στους δέκα παραδέχτηκαν ότι έχουν ακολουθήσει όχημα κρατώντας μικρή απόσταση, ενώ το 26% δεν έκρυψε ότι έχει κατέβει από το όχημά του για να… εξηγηθεί με άλλον οδηγό.

πηγή:cnn.gr